Salonit prvič premagal Calcit

15. krog je prinesel zanimiv razplet pri vrhu moške in ženske prve odbojkarske lige. Izgubili sta namreč v zadnjem obdobju na drugo mesto abonirani moška in ženska vrsta kamniškega Calcita. Salonit je obrambni zid Gorenjcev razbil v Kanalu in se je skupaj z Mariborom vključil v troboj za srebro. V ženski konkurenci so Štajerke presenetile Gorenjke in dihajo za vrat vodilnim Novogoričankam.

Zaključno žogo za zmago nad Calcitom je Salonitu priboril Dalibor 
Tomić. Foto: Igor Mušič
Zaključno žogo za zmago nad Calcitom je Salonitu priboril Dalibor Tomić. Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

Salonit Anhovo : Calcit 3:1

Športna dvorana OŠ, gledalcev 400, sodnika Pevc (Š. Loka) in Kern (Žirovnica); po nizih: -17, 22, 21, 23.

Dve napredovanji?

V nižjih ligah kaže, da bi lahko napredovali dve primorski ekipi. V drugi moški ligi ima Gen-I Volley iz Prvačine kar 11 točk prednosti pred Framom, ki je drugi. V tretji ženski ligi druga ekipa Luke Koper zaostala za vodilnimi Grosupeljčankami le za točko.

Salonit Anhovo: Česnik 2, Šarić (libero, 1 napaka), Nanut 2, Karnel 3, Basaneže 9, Kavčič 1, Čabarkapa 4, Peterlin 20, Kovačič, Tomić 10, Vrtovec 13. Trener : Igor Šimunčić.

KANAL > Derbi kroga za drugo mesto je upravičil pričakovanja množice domačih navijačev, zadovoljil pa je tudi ljubitelje dobre odbojke, saj je poskrbel za skoraj uro in 50 minut trdega boja s preobrati. Trenerja obeh ekip sta imela med pripravami na tekmo precej težav s poškodbami. V vrstah Salonita organizator Nikola Živanović sploh ni stopil na parket. Kapetan Dejan Čabarkapa se po težavah s kolenom sicer vrača, a je bilo tokrat že po uvodnem nizu in pol jasno, da za tako zahtevnega tekmeca, kot so Kamničani, še ni pripravljen. Calcitu se je najbolj poznala odsotnost prvega napadalca, Brazilca Maxsona Pereire in reprezentančnega blokerja Saše Štalekarja. Na tem in na dobri formi ostalih odbojkarjev so cementarji gojili upanje, da bi zadnja leta večno drugi Calcit lahko končno premagali.

V prvem nizu ni nič kazalo na presenečenje. Pri Kamničanih sta odlična nosilca igre, ruski napadalec Dmitri Babkov in ofenzivni sprejemalec Andrej Štemberger Zupan, povlekla za sabo še soigralce. Kanalci so imeli težave s sprejemom, z blokom tekmeca in s pomanjkljivo učinkovitostjo v napadu, kjer Čabarkapa in Matic Vrtovec nista prispevala, kar je bilo od njiju pričakovati. Domači trener Igor Šimunčić se je trudil z menjavami najti pravo kombinacijo, kar mu je po izgubljenem prvem nizu uspelo v drugem. Servis, na katerem je blestel organizator igre Irenej Karnel, je stekel počasneje, vrnjene Calcitove žoge pa je domači blok začel vse bolje ustavljati. V tem elementu je bil igralec tekme Gregor Basaneže, dobro pa sta se odrezali tudi njegovi menjavi, povratnik po poškodbi Urban Česnik in mladi Jakob Kavčič. Po odhodu Čabarkape in Vrtovca na klop sta njuni mesti dobro zapolnila Dalibor Tomić in Maj Nanut. Poskrbela sta za stabilno obrambo in napade s kril, na ostalih napadalnih položajih pa se je razigral Salonitov hrvaški reprezentant Fran Peterlin, ki je skupaj s Tomićem zmagovito zaključil drugi niz. V napetem tretjem so Gorenjci v končnici naredili nekaj napak, kar so Primorci s stabilno igro izkoristili. Četrti niz je uvodoma prinesel izmenjave v vodstvu, nato pobeg Kanalcev na 23:17 in slednjič dramatičen zaključek. Zanj je poskrbela izredna serija servisov Kamničana Aleksandra Ivkovića, ob katerem sta se spet razigrala Babkov in Štemberger Zupan. Gostje so se približali na 23:22, nato pa je po požrtvovalni obrambi moštva Dalibor Tomić iz težkega položaju priboril zaključno žogo. Calcit bi v nadaljevanju sicer lahko še izenačil, a je Babkov poslal odločilno žogo z igrišča in slavje v Kanalu se je začelo.

“Pozna se, da ima Čabarkapa še težave s kolenom. Zato smo po nestabilni igri v prvem nizu vsi stopili skupaj. Vsak, ki je s klopi stopil na igrišče, je naredil svoje. Pokazali smo, da naša igra ne sloni na enem ali dveh posameznikih. S tokrat prikazanim smo si zaslužili nastop v finalu državnega prvenstva. Tudi v kritičnih trenutkih četrtega niza smo zadržali stabilen sprejem in tudi ko nam nekaj časa ni šlo, iskali različne možnosti v napadu. Podaja za 24. točko je letela k meni. Vesel sem, da mi jo je uspelo izkoristiti, saj nam je že grozil peti niz,” je po tekmi povedal tokrat zgledno učinkoviti rezervist Dalibor Tomić.

Rodni Kanal je razočaran zapuščal Calcitov drugi organizator igre Matija Jereb, ki je v igro prihajal s klopi v drugem in tretjem nizu: “Ne glede na vse težave sem bil optimist do konca. Letos imamo res smolo s poškodbami. Igramo v različnih zasedbah, nihamo, a smo se pogosto že znali vrniti tudi po takšnih zaostankih, kot smo ga imeli tokrat v Kanalu. V četrtem nizu bi nam skoraj uspelo. Na žalost v odločilnih trenutkih nismo bili dovolj natančni, že pred tem pa smo naredili preveč napak. Pozna se, da je po sili razmer premešana zasedba skupaj trenirala le dober teden.”

IM

Prva DOL ženske

Gen-I Volley: Puconci 3:0

Mestna dvorana, gledalcev 70 sodnika: Kramar (Kamnik) in Srša (Lj.); po nizih: 15, 17, 6.

Gen-I Volley: T. Blažič (libero, 0 napak), Ferlinc 7, Zbičajnik 1, Zaplotnik 12, Lucas 9, Kolbl 10, P. Blažič 13. Trener: Vasja Samec Lipicer.

NOVA GORICA > Domače odbojkarice so predzadnjim gostjam v 53 minutah pokazale, kako veliko jim manjka do ravni vodilne ekipe državnega prvenstva. Čeprav nosilke igre na poti do četrtkove zmage v evropskem pokalu challenge sploh niso stopile na parket, je v Novi Gorici šlo za igro mačke z mišjo. Tekma je bila zanimiva le do sredine prvega niza, ko se je druga novogoriška postava še ogrevala. Prekmurke so se držale v igri do izida 16:14, nato pa so osvojile le še točko. V drugem in tretjem nizu so domačinke takoj visoko povedle, trener Vasja Samec Lipicer pa je lahko v miru preizkušal rezervne različice igre pred sredino tekmo leta. Na povratni tekmi četrtfinala evropskega pokala challenge bo v Novi Gorici gostoval švicarski Kanti Schaffhausen, domačinke pa imajo po lepi prednosti (3:1) s prve tekme zgodovinsko priložnost za uvrstitev v polfinale.

IM

Calcit II : Luka Koper 0:3

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 80, sodnika Sefried in Suljkanović (oba Mb); po nizih: -21, -12, -16.

Luka Koper: Đukić 1, Raič 6, Isanović 13, Letnik, Jeretič, Dodič 6, Simčič (libero, 1 napaka), Jović 4, Pešić 10, Cvetanović 12. Trener: Dragan Grmača.

KAMNIK > Koprčanke so se z zanesljivo igro proti kamniškemu podmladku utrdile na sredini lestvice. Nekaj težav so imele le v uvodni tretjini prvega niza, potem pa so pokazale premoč v znanju in izkušnjah. Reprezentantka BiH Iman Isanović in nekdanja slovenska reprezentantka Marina Cvetanovič sta bili za Gorenjke nerešljiva uganka.

IM, STA


Najbolj brano