Salonit brez moči proti ACH

Začel se je spomladanski del odbojkarske sezone. Fantje Salonita in ACH Volleyja so odigrali zaostalo tekmo, najboljši slovenski ženski ekipi sta se pomerili v evropskem pokalu CEV, aktivna pa je bila kopica primorskih odbojkarskih zdomcev.

Izolan Mitja Gasparini je v južnokorejski ligi dosegel 31 točk. Foto: Igor Mušič
Izolan Mitja Gasparini je v južnokorejski ligi dosegel 31 točk. Foto: Igor Mušič

Prva DOL moški

8. krog, zaostala tekma - ACH Volley : Salonit Anhovo 3:0; naslednja tekma, zaostala iz 11. kroga - Calcit : Salonit Anhovo ŠD Kamnik (17. januarja); vrstni red - ACH Volley 33, Panvita Pomgrad 23, Maribor 20, Calcit 19, Salonit Anhovo, Triglav 18, Hoče, Črnuče 11, Gen-I Volley 7, Krka 2.

ACH : Salonit Anhovo 3:0

LJUBLJANA > Dvorana Tivoli, gledalcev 50, sodnika Miklošič in Mesarič (oba Mb); po nizih: 22, 18, 19.

Z zaostalima tekmama so pomlad začeli tudi tretjeligaši; tretja DOL zahod moški, 11. krog - Triglav II : Gen-I Volley II 3:1 (20, -16, 16, 23); vrstni red -1. Brezovica 31, 2. Logatec 28 ..., 6. Salonit Anhovo II 16, 8. Gen-I Volley II 13, 9. VC Portorož 12 (12 ekip); tretja DOL zahod ženske, naslednja tekma, 4. krog (jutri) - Luka Koper II : Triglav Kranj II.

Salonit Anhovo: Ilić 5, Šarić, Jereb 1, Karnel, Drobnič 9, Basaneže 7, Gadnik 10, Tomić 6, Trener: Andrej Urnaut.

Državni prvaki iz Ljubljane so potrdili svojo premoč, delo pa so jim olajšale zdravstvene težave kanalskega kapetana Dejana Čabarkape in prvega napadalca Matica Vrtovca. ACH Volley je svojo moč pokazal predvsem v prvem in drugem nizu. V obeh je takoj prišel do visoke prednosti, obenem pa se je, tudi po zaslugi kanalskega libera v njihovem dresu Janija Kovačiča, brezhibno branil. Salonit je imel svetle trenutke le sredi prvega (do izida 22:19) in v prvi polovici tretjega niza, ko so cementarji nekajkrat povedli in nato držali korak s tekmecem še do izida 18:16.

“ACH Volley je realno boljša ekipa. Mojim fantom ne morem ničesar zameriti. Škoda je le, da so se v zaključku nizov nekoliko ustrašili, “, je razplet komentiral kanalski trener Andrej Urnaut, športni direktor Miloš Grilanc pa je dodal: “Čabarkapa ima podobno kot lani težave z bolečinami v križu, Vrtovec pa lažjo poškodbo ramena. Pred glavnimi tekmami s konkurenti v boju za realno dosegljivo tretje ali četrto mesto nismo želeli tvegati z njunim igranjem. Oba želimo zdrava in spočita za ključni del sezone.”

Pokal CEV ženske

Šestnajstina finala, povratne tekme ekip s slovensko udeležbo in tekmecev Slovenk v osmini finala (v oklepaju izidi prvih tekem) - NKBM Branik : Calcit 3:1 (3:1), Jenisej (Rusija) : HPK (Finska) 3:0 (3:0), Beziers (Francija) : Sliedrecht (Nizozemska) 3:0 (3:0, za Beziers Kanalka Eva Mori 1 točka), Minchanka (Belorusija) : Jedinstvo (Srbija) 3:0 (3:1); osmina finala, para s slovensko udeležbo - Jenisej : NKBM Branik, Beziers: Minchanka.

NKBM Branik : Calcit 3:1

MARIBOR > Derbi najboljših slovenskih ženskih ekip v evropskem pokalu CEV je imel primorsko zastopstvo na obeh straneh. Na koncu se je po štirih nizih (23, -19, 23, 12) veselil novogoriški trener mariborske NKBM Branik Samo Miklavc, ki pa je dobil v osmini finala z Jenisejem z ruskega daljnega vzhoda praktično nepremagljivo oviro. Pri zmagovalkah je bila s 17 točkami najučinkovitejša blokerka Marina Kaučič, točko pa je vpisala tudi nekdanja članica zlate generacije novogoriške odbojke Aleksandra Milosavljević.

Za kamniški Calcit sta v prvi postavi zaigrali novogoriški odbojkarici Tina Grudina (13 točk) in libero Maja Pahor (1 napaka). V prvem nizu je bil izid izenačen še pri 20:20, drugega pa so Gorenjke po zaslugi napadalno razpoložene Tine Grudine dobile. Če bi želele napredovati v osmino finala, bi morale tudi tretjega, ki je bil napet skoraj do konca (23:24). Po tem so ga Štajerke uspešno zaključile in si zagotovile napredovanje.

Uspešni zdomci

V sredo je bila odigrana tudi vrsta tekem v tujih ligah s primorsko deležbo. Z 31 točkami je v južnokorejski ligi spet blestel Izolan Mitja Gasparini, ki je k zmagi Korean Air Jmbosov nad ekipo Rush&Cash s 3:1 prispeval kar 31 točk.

Na poljskem je bila Koprčanka Marina Cvetanovič s 15 točkami ključna igralka za zmago Toruna nad Dabrowo Gorniczo s 3:1. Radom je kljub štirim točkam Novogoričana Dejana Vinčiča izgubil s Katowicami z 1:3.

V Franciji šest točk nekdanjega stebra Salonita Danijela Koncilije ni bilo dovolj za uspeh Nice, ki je z 0:3 izgubila s Toursom. V Belgiji je s 16 točkami blestela Koprčanka Sara Valenčič, ki je v dresu Antwerpa premagala Zoersel s 3:0.


Najbolj brano