S tremi Primorci do četrtfinala?

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca danes ob 20. uri na tekmi s Srbijo začenja zadnji turnir svetovne lige narodov pred končnico osmih najboljših. Za branilce četrtega mesta iz lanske sezone je četrtfinale osnovni cilj, a so trenutno na lestvici šele deseti.

Slovenija bo danes igrala z najmočnejšo prvo postavo, tudi s prvim 
organizatorjem Gregorjem Ropretom (z dvignjeno roko). Foto: volleyballworld.com
Slovenija bo danes igrala z najmočnejšo prvo postavo, tudi s prvim organizatorjem Gregorjem Ropretom (z dvignjeno roko). Foto: volleyballworld.com

GDANSK > Tretji in obenem zadnji sklop štirih tekem bo do nedeljskega poznega večera Slovencem dal odgovor, ali se bodo uvrstili med osem najboljših ekip elitne šestnajsterice svetovne lige narodov. Na Poljskem bo naša reprezentanca prvič v letošnji ligi skoraj takšna, kot smo jo gledali med sprejemanjem srebrnih odličij na lanskem evropskem prvenstvu. Manjkal bo le poškodovani sprejemalec Alen Šket.

Slovenija je kot trenutno deseta v slabem položaju in bi za vstop v četrtfinale zaključnega turnirja osmerice, ki se bo začel 20. julija v Bologni, morala odigrati niz sanjskih tekem. K preboju bodo skušali pomagati povratniki med 14 izbrancev selektorja Marka Lebedewa, izolski napadalec Mitja Gasparini, bloker ACH Volleyja Matic Videčnik in predvsem eden najboljših sprejemalcev v Evropi, koroški član poljskega Rzeszowa Klemen Čebulj, ki zaradi dolge sezone in sanacije poškodbe letos v ligi narodov sploh še ni igral. V izbrani vrsti sta še dva Primorca - novogoriški organizator Dejan Vinčić in kanalski libero Jani Kovačič. S primorsko odbojkarsko šolo (v Prvačini in Kanalu) se je v reprezentanco prebil tudi dolenjski bloker Danijel Koncilja.

Urnik na Poljskem

Urnik tekem naše reprezentance na Poljskem, danes - Slovenija : Srbija (20); jutri - Slovenija : Bolgarija (17), v petek - Slovenija : Iran (17); v nedeljo - Poljska : Slovenija (20).

Selektor pred prvo tekmo razmišlja takole: “Najpomembneje je, da so fantje, ki so zboleli na prejšnjem turnirju na Filipinih, spet zdravi in fizično povsem pripravljeni. Tudi kapetan Tine Urnaut je po sanaciji poškodbe vse boljši. Zelo zadovoljen sem z vrnitvijo Klemena Čebulja, ki je izredno pomemben člen ekipe. V ligi smo šli skozi številne težave, na Poljskem pa se bomo popolni zanašali na izkušnje te generacije, ki je dosegala velike uspehe na pomembnih tekmovanjih.”

Slovenija je z devetimi točkami šele deseta, prav današnji dvoboj s Srbijo pa utegne biti že odločilen, saj gre za obračun neposrednih tekmecev za četrtfinale. Srbi so deveti in imajo pred našimi fanti dve točki prednosti. Osmo mesto, ki še vodi v Bologno, drži Iran z 12 točkami. Srbija bo zelo trd oreh, saj je stalnica v vrhu evropske odbojke. Na lanskem EP je bila četrta. Tudi preostali slovenski tekmeci na Poljskem - Iran, Bolgarija in domačini - bodo izredno zahtevni. Bolgarom letos sicer ne gre (v ligi narodov so petnajsti), a so redni udeleženci velikih tekmovanj. Poljaki so v letošnji ligi narodov izgubili le eno tekmo, tako kot vodilni Francozi, ki so edini pred njimi.

V Stožicah tudi četrtfinale SP

Mednarodna odbojkarska zveza je razširila slovenski del tekmovalnega programa svetovnega prvenstva, ki ga skupaj gostita Poljska in Slovenija. Med 26. avgustom in 7. septembrom bo tako v ljubljanskih Stožicah v predtekmovalnih skupinah namesto osmih nastopalo kar 16 reprezentanc. Pri nas bodo tudi dvoboji osmine finala in četrtfinala. Slovenija bo v skupini D v Stožicah igrala s Kamerunom, Francijo in Nemčijo. Ostale ljubljanske skupine so še B

(Brazilija, Japonska, Kuba, Katar), E (Italija, Kanada, Turčija, Kitajska) in F (Argentina, Iran, Nizozemska, Egipt).


Najbolj brano