S švedsko energijo nad Švicarje

Po zmagi s Švedi se slovenski rokometaši ne želijo ustaviti. Za konec prvega dela evropskega prvenstva jih čaka obračun s Švico. V 3. krogu bodo torej potrjevali prvo mesto v skupini F in napredovanje v drugi skupinski del z dvema točkama.

Bodo slovenski rokometaši po zmagi nad Švedi tudi nocoj imeli 
razlog za veselje? Foto: Profimedia
Bodo slovenski rokometaši po zmagi nad Švedi tudi nocoj imeli razlog za veselje? Foto: Profimedia

GÖTEBORG > Na kaj drugega kot zmago slovenski rokometaši pred današnjo tekmo s Švicarji niti ne pomišljajo. Resda si lahko za napredovanje privoščijo tudi poraz s šestimi goli, a to bi razvrednotilo vse, kar so si priigrali in prigarali na tekmi s Švedi. Resda je obračun z gostitelji nekaterim posameznikom vzel precej moči, saj so na igrišču prebili vseh 60 minut. Po drugi strani to pomeni, da so eni igrali le za pokušino ali pa še to ne. Ni dvoma, da bodo danes precej več priložnosti dobili Miha Zarabec, Tilen Kodrin, morda tudi kdo od novincev, kot denimo Mario Šoštarič.

Potem ko se je selektor Ljubomir Vranješ nad svoje rojake spravil z več težkokategorniki, bi lahko danes spet bolj prisegal na lahko konjenico. Švicarje je za uvod zmlel švedski stroj, današnji tekmeci pa so na dvoboju s Poljaki vendarle pokazali, da imajo svoje adute. Ob vratarju Nikoli Portnerju mednje nedvomnospada Andy Schmid. Prekaljeni ostrostrelec iz bundeslige je v nedeljo potrdil svoj sloves. Prerešetal je mrežo tekmecev in dosegel domala polovico švicarskih zadetkov v dvoboju s Poljaki. Schmid je zaigral že leta 2006, ko je Švica gostila evropsko prvenstvo in med drugim izgubila s Slovenijo z 29:25. Na naslednji nastop na prvenstvu stare celine so današnji tekmeci morali počakati vse do širitve zaključnega turnirja na 24 reprezentanc, 36-letni Schmid pa je spet zraven.

15

zadetkov je Poljakom natresel Andy Schmid

Kakorkoli, ključ bo tudi danes v slovenski obrambi. Nemara bo Schmid vseeno izpolnil svojo kvoto strelov, ki jih bo sprožil proti vratom tekmeca. Zatorej ni izključeno, da bodo Vranješevi izbranci posvečali več pozornosti preostalim izbrancem Michaela Suterja, med katerimi je tudi rokometaš slovenskih korenin. Nik Tominec je sin Matjaža Tominca, ki je svoj čas vodil tudi slovensko reprezentanco in koprsko moštvo, v Švici pa si je ustvaril dom in družino. Tekmeca se torej dobro poznata, ena od švicarskih značilnosti je tudi, da v napadu igra s sedmimi igralci.

“Schmid je alfa in omega švicarske ekipe, a ni edina potencialna nevarnost. Narediti je treba vse, da premagamo Švicarje in se z dobro energijo in pozitivnimi mislimi odpravimo naprej v Malmö,” je povedal krožni napadalec Blaž Blagotinšek.


Najbolj brano