S pogledom v slalomsko prihodnost

Ob slovenskem pokalu v slalomu na divjih vodah za člane je Kajakaški center v Solkanu pretekli konec tedna gostil tudi mednarodni ECA pokal, ki velja za svojevrstni svetovni pokal za mlajše kategorije. Vidne dosežke so zabeležili tudi predstavniki domačega KK Soške elektrarne.

Asja Jug (v sredini) je zmagala med kanuistkami do 16 let. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Asja Jug (v sredini) je zmagala med kanuistkami do 16 let. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

SOLKAN > Novi koronavirus je seveda krojil kajakaški koledar in razredčil tudi konkurenco pretekli vikend na Soči. Vseeno so prireditelji našteli 257 udeležencev iz 12 držav. Nekateri so bili v Solkanu več dni in tam pridno trenirali. Tudi v kajakaštvu se po vzoru na alpsko smučanje vse pogosteje pojavljajo majhne, po možnosti zasebne ekipe, ki otroke že zgodaj usmerjajo v tekmovalni šport. Kakšen je pravi recept, je seveda težko reči. Mnenja se krešejo in se bodo še naprej. Verjetno je precej pogojeno tudi z okoljem in okoliščinami ter ne le ljudmi.

Kakorkoli, Solkan je bil po nizu odpovedi pretekli vikend sploh prva postaja ECA pokala v letošnji sezoni. Izkazali so se tudi slovenski tekmovalci, na zmagovalne stopničke pa so priveslali predstavniki Soških elektrarn. Prvi tekmovalni dan, v soboto, je med kanuistkami do 16 let zmagala Asja Jug. Kanuist Andrej Jeklin je bil v kategoriji do 14 let tretji. Do drugega mesta pa je med kanuisti do 18 let priveslal Adam Križaj.

V najštevilčnejši konkurenci kajakašev je bil Rene Jeklin v kategoriji do 14 let drugi. Brez štirih kazenskih sekund pribitka bi osvojil prvo mesto, tako pa ga je prepustil Žigi Linu Hočevarju (KK Simon), ki je med vrstniki slavil tudi s kanujem. Njegova sestra Eva Alina Hočevar je bila najhitrejša med dekleti do 18 let. Med kajakaši je v tej starostni kategoriji predstavnik Soških elektrarn Urban Gajšek osvojil drugo mesto. Njegov klubski kolega Rok Bezeljak je bil četrti. Tudi sicer je bil vrh slovenski. Zmagal je Lan Tominc (Nivo Celje).

Nedeljski razplet je postregel z novo zmago Jugove, ki je dobila tudi skupni seštevek obeh tekem za točkovanje ECA pokala. Križaj je bil v okrnjeni konkurenci kanuistov do 18 let spet drugi, kar mu je prineslo tudi skupno drugo mesto. Pri kajakašicah do 18 let je bila Sara Belingar (KK Soške elektrarne) v nedeljo peta. V kategoriji kajakašev do 14 je zmagal Atej Zobec Urbančič (BD Solkan). Rene Jeklin je bil peti, v skupnem seštevku pa drugi. Med kajakaši do 16 let je Jakob Šavli (SE) zasedel tretje mesto. V kategoriji do 18 let pa je bil Gajšek v nedeljo šesti, skupno pa je osvojil tretje mesto.

Druga postaja ECA pokala bo konec tedna avstrijski Flattach.


Najbolj brano