S čim bi lahko presenetili Cibono?

Realna slika slovenske klubske košarke se je v tem tednu znova izkazala. Koper Primorska v domačem prvenstvu premaguje tekmece, Krka vodi, kaj pa v regiji? Obe ekipi sta visoko izgubili proti zadnjeuvrščenima ekipama v ligi Aba, Zadru in Ciboni.

KOPER V sredo zvečer so v prazni Bonifiki (morda bi lahko za manjši strošek igrali v sosednji dvorani OŠ) košarkarji Kopra Primorske zabeležili tretjo zaporedno zmago v prvi SKL ter po podaljšku premagali Hopse, ki so tako doživeli tretji poraz v štirih nastopih.

Koprčani so bili v zadnji četrtini in podaljšku precej bolj bojeviti in natančni. Z delnim izidom 18:3 so obrnili zaostanek po treh četrtinah v vodstvo z 61:57, ob malo bolj premišljeni igri v končnici pa bi se lahko izognili tudi podaljšku. Tega je Hopsom zagotovil Žan Kosič s trojko z devetih metrov osem sekund pred koncem. Zadnji napad so domači naivno zapravili, so pa bili zato bolj zbrani v podaljšku; v treh minutah so prišli do prednosti 80:71, ki so jo brez težav zadržali do konca.

Jurij Macura, ki je bil z 28 točkami prvi strelec tekme in zbral še enajst skokov, je v podaljšku dosegel osem točk. Matej Rojc jih je prispeval 18 (9 podaj), Erjon Kastrati pa 16. Za Hopse je Kosič zbral 18 točk, Aaron Wesley Carver pa 12 točk in 19 skokov. Gostje so bili precej bolj prepričljivi v skoku s 44:33.

Minuli krog lige Aba pa je v slovensko-hrvaškem štiriboju ekip z dna ponudil zelo nespodbuden odgovor za slovensko košarko in kaže na slabe obete za slovensko zastopstvo v ligi Aba, kjer letos v razširjenem tekmovanju z dvanajst na 14 klubov igrajo tri naše ekipe. Na tekmah Primorska:Zadar in Krka:Cibona praktično ni bilo zgodbe. Hrvaški ekipi, ki sta v ligi tudi nekonkurenčni, sta slovenska predstavnika v njunih dvoranah premagala za 20 točk. “Fantom nimam kaj zameriti, saj dokler je bila moč, je bila igra. To se je pokazalo na vseh tekmah doslej in mislim, da se bo še naprej ponavljalo. To je resničnost za takšno rotacijo, vendar mislim, da smo danes zdržali dlje, kot po navadi. Brez svežine enostavno napad ne steče in v obrambi posledično popusti koncentracija,” je po porazu z Zadrom povedal trener koprskega moštva Andrej Žakelj.

V taki sestavi koprska ekipa v ligi Aba nima kaj početi, vsaj v prvem delu pa bo počasi že odkljukala seznam moštev, ki bi jim vsaj teoretično vzela mero. Dvakratni evropski prvak Cibona je le še bleda senca nekdanjega kluba in v tistih nekoliko starejših celo vzbuja sočutje ob sedanjem položaju, v katerem se je nekoč trofejni klub znašel.


Najbolj brano