Vse bolj jim gori pod nogami

Nogometaši Gorice so na uvodni tekmi 33. prvoligaškega kroga doživeli tretji zaporedni poraz. Če je bilo moč ničli z Mariborom in Domžalami vzeti v zakup, pa je današnji razplet precej bolj boleč. Rudar si je z zmago 2:1 praktično zagotovil obstanek, za katerega bodo morali Novogoričani trepetati vse do zadnjega kroga ali pa še potem.

Etien Velikonja (v belo modrem dresu) je večkrat ogrozil vrata 
Rudarja, ki pa se je naposled veselil odrešilne zmage. Foto: FOTOLADO
Etien Velikonja (v belo modrem dresu) je večkrat ogrozil vrata Rudarja, ki pa se je naposled veselil odrešilne zmage. Foto: FOTOLADO

NOVA GORICA > Burja je popoldne nad novogoriškim športnim parkom razkadila oblake, ki pa se še kar naprej zbirajo nad edinim primorskim prvoligašem. Tekmovalni vložek in brezplačen vstop sta sredi tedna privabila na tribune nekaj več gledalcev kot sicer, a ni pomagalo. Tako kot ni prinesla želenega učinka napadalna predstava, ki so jo od prvega sodnikovega žvižga uprizorili Novogoričani.

Namen gostiteljev je bil jasen, razkrila ga je postavitev na papirju in na zelenici. Trener Saša Kolman je od prve minute aktiviral praktično vse napadalne potenciale. V ekipo se je po odsluženi kazni vrnil Amarachi Osuji, mesto v prvi enajsterici pa je zadržal tudi Semir Smajlagić. Napadalec iz Bosne in Hercegovine se je dobro odrezal v Domžalah, proti Velenjčanom, ki jim je na zadnjih dveh medsebojnih obračunih zabil dva gola, pa je danes na igrišču prebil vsega dobrih 20 minut. Potem je moral zaradi poškodbe prepustiti mesto Kristijanu Šipku. Takrat so Novogoričani že zaostajali z 0:1.

Gorica : Rudar 1:2 (0:2)

Športni park, gledalcev 700, sodnik Šmajc (Kranj) 6. Strelci - 0:1 Kašnik (16), 0:2 Hrubik (41), 1:2 Velikonja (86).

Gorica: Sorčan 6, Celcer 6, T. Kavčič 6, Tomiček 6, Curk 6 (od 75. Hodžić -), Osuji 5,5, Grudina 6, Kolenc 5,5 (od 67. M. Kavčič 6), Filipović 5,5, Velikonja 6,5, Smajlagić - (od 22. Šipek 5,5). Trener: Saša Kolman.

Rudar: Pridigar 6, Kašnik 6,5, Bolha 6,5, Tomašević 6,5, Pušaver 6,5, Ćosić 6, Hrubik 7, Črnčič 6 (od 72. Arap-), Tučić 6, Škoflek 6 (od 90. Pišek-), Kobiljar 6 (od 60. Radić 6). Trener: Almir Sulejmanović.

Rumeni kartoni: Smajlagić, Kolenc, Grudina, M. Kavčič; Kašnik, Hrubik, Bolha, Ćosić.

Začetna domača ofenziva namreč ni obrodila sadov, čeprav so nizali akcije in podaje v kazenski prostor Velenjčanov, ki so zlepa ali zgrda odbili vse poskuse in strele Novogoričanov. Gostiteljem je v prvem polčasu manjkalo nekaj natančnosti in hladnokrvnosti, ob zaključnem strelu Etiena Velikonje, ki je v 17. minuti zatresel okvir vrat, tudi ščepec sreče. Zato pa so Velenjčani, ki so tudi včeraj poskušali s hitro napadalno preobrazbo presenetiti tekmeca, izkoristili ponujeno.

Na svoj strelski račun sicer nista prišla najnevarnejša posameznika, Milan Tučić in Žiga Škoflek, se je pa na pravem mestu ob pravem času znašel David Kašnik. Izkušeni branilec Rudarja je podstavil nogo po prostem strelu z desne Davida Hrubika. Osnovne zadolžitve mladega srbskega nogometaše so prav tako obrambne, a je tik pred koncem pokazal, da je lahko s svojo prodornostjo in udarnim zaključkom tudi dodana vrednost Rudarjevega napada. Tik pred odmorom je pripravil novo hladno prho gostiteljem, ki so drago plačali izgubljeno žogo na sredini igrišča. Gostje pa so skozi razredčene vrste Novogoričanov uprizorili, kot se je izkazalo, mat v dveh potezah.

Gostitelji si namreč po drugem prejetem zadetku niso opomogli. Iz slačilnic so sicer prišli nabrušeni, a je bilo hitro jasno, da na silo ne bodo mogli opraviti ničesar. Velenjčani so namreč zgostili prostor na svoji polovici in po potrebi s prekinitvami jemali ritem tekmecem, ki jim je sčasoma začelo primanjkovati zamisli, energije in zbranosti. Rudar je bil roko na srce v drugem polčasu bližje tretjemu zadetku kot Gorica znižanju izida.

Gostitelje je reševal Grega Sorčan, preden je Velikonja dosegel zadetek upanja za zadnji domači juriš, ki pa ni prinesel nič otipljivega. “Škoda za poceni prejeti zadetek iz prekinitve, ki nas je presekal. Pri drugem so Velenjčani izkoristili svoje močno orožje, protinapad. Šli smo na glavo, a se ni izšlo. Na naslednji tekmi z Muro gremo po zmago,” je povedal Velikonja.

Velenjčani so na sedmem mestu ušli predzadnji Gorici na neulovljivih devet točk, od preostalih tekem 33. kroga pa bodo Novogoričani z zanimanjem pospremili, kako bo svoje delo doma s Krškim opravil Triglav, ki ima na osmem mestu dve točki več.


Najbolj brano