Rožnate preobrazbe in izgubljeni v megli

Kolesarski vikend na dirkah po Italiji in Španiji je postregel z razburljivim dogajanjem. Rožnato majico na cilju Gira v Milanu je oblekel Britanec Tao Geoghegan Hart, ki je na seznamu zmagovalcev nasledil Richarda Carapaza. Ekvadorec pa je danes na Vuelti slekel rdečo majico vodilnega Primožu Rogliču, ki je izgubil bitko, vojne še ne.

Tao Geoghegan Hart z rožnato majico in pokalom za zmagovalca 
Gira v Milanu. Foto: Profimedia
Tao Geoghegan Hart z rožnato majico in pokalom za zmagovalca Gira v Milanu. Foto: Profimedia

MILANO, HUESCA > Da lahko na tritedenskih etapnih maratonih o zmagovalcu odločajo malenkosti in igra naključij, sta potrdila današnja razpleta v Italiji in Španiji. Po Touru, kjer je predzadnji dan rumeno majico najboljšega oblekel Tadej Pogačar, tudi na Giru in Vuelti ne manjka zasukov.

Kapetan Jumba Visme je imel na vrhu predzadnjega vzpona meglene, deževne in mrzle šeste etape dirke po Španiji težave z zapenjanjem zadrge na vetrovki. Tekmeci iz Ineosa in Movistarja so zavohali kri in pospešili v spustu. Primož Roglič je nato z moštvenimi kolegi tik pred ciljnim vzponom ujel skupino s favoriti, a je v lovu očitno porabil preveč moči. Za ubežniki, med katerimi je na koncu slavil Španec Ion Izagirre, so se začeli vrstiti napadi na rdečo majico.

Naposled se je račun izšel Ineosu in Ekvadorcu Richardu Carapazu, ki je pred prvim prostim dnevom, v katerem karavano Vuelte čakajo testi na novi koronavirus, oblekel rdečo majico vodilnega. Roglič je zdrsnil na četrto mesto, a razlike so pred drugim tednom Vuelte, kjer ne bo manjkalo (ciljnih) klancev, majhne. Kakšen bo razvoj dogodkov, potem ko so v Španiji razglasili izredne razmere, je sicer še negotovo. Jasno pa je, da po prvem tednu Vuelte od slovenskih predstavnikov v karavani ostaja le Roglič. Po Mateju Mohoriču je zaradi želodčnih težav danes odstopil še Grega Bole. Zato pa je Giro uspešno sklenil njun moštveni kolega Jan Tratnik.

Idrijčan si bo dirko po Italiji zapomnil po zmagi v 16. etapi, uspešno pa je vrtel pedala tudi na treh kronometrih. V sklepni vožnji na čas se je še enkrat prebil med deseterico, sicer pa je rožnata majica še tretjič v zadnjih štirih dneh zamenjala imetnika. Danes jo je na cilju v Milanu prvič oblekel 25-letni Britanec Tao Geoghegan Hart. Pred začetkom 103. Gira v Palermu 3. oktobra so najbolje kotirale delnice njegovega rojaka in moštvenega kolega Gerainta Thomasa, ki pa se je moral od rožnatih sanj na bizaren način posloviti že dva dni kasneje

V zaprti vožnji proti startu tretje etape je Thomasa s kolesa spodnesla odvržena plastenka. Že na prvem ciljnem vzponu dirke po Italiji si je nabral zajeten zaostanek, podrobnejši pregled pa je pokazal, da ima počeno medenico. Je pa zato Giro na pobočjih Etne dobil novega nepričakovanega junaka, 22-letnega Joaa Almeydo. Mladi Portugalec, ki je nosil rožnato majico do četrtka in kraljevske etape na Stelvio, je bil na Giru predviden za pomočnika Belgijcu Remcu Evenepoelu. Čudežni fant svetovnega kolesarstva pa se je grdo ponesrečil na dirki po Lombardiji.

Vseeno pa je vrh tudi na Giru krojil novi val. Prekaljeni kolesarji oziroma preostali papirnati kandidati za skupno zmago so zaradi takšnih ali drugačnih razlogov odpadali iz boja za skupno zmago. Kot zadnji Wilco Kelderman, ki je v četrtek sicer oblekel rožnato majico. Nizozemec je v predzadnji etapi, kjer je bil Tratnik spet med ubežniki, še enkrat moral priznati premoč moštvenemu kolegu in sprva pomočniku Jaiju Hindleyju in Hartu, ki je v soboto v Sestrieru slavil etapno zmago. Z leto mlajšim Avstralcem, ki je oblekel rožnato majico, sta šla na start zadnjega kronometra časovno poravnana.

Danes je bil po pričakovanjih hitrejši Britanec, Ineos pa je imel dvojni razlog za slavje. Še tretji kronometer in četrto etapo na Giru je dobil svetovni prvak v vožnji na čas, 24-letni Italijan Filippo Ganna.


Najbolj brano