Rogliču po drugem mestu v zadnji etapi skupna zmaga po Kataloniji

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je skupni zmagovalec dirke po Kataloniji. V zadnji etapi po Barceloni (136 km) je zasedel drugo mesto in ohranil šest sekund prednosti pred edinim pravim tekmecem, Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step).

Skupno je Roglič zdaj pri 72 zmagah v karieri, od tega jih je sedem 
dosegel v tem letu. Foto: STA
Skupno je Roglič zdaj pri 72 zmagah v karieri, od tega jih je sedem dosegel v tem letu. Foto: STA

BARCELONA > Triintridesetletni Kisovčan je tudi v zadnji etapi ves čas sledil deset let mlajšemu tekmecu. Ta je večkrat poskušal z napadi, a se ni otresel trikratnega zmagovalca dirke po Španiji.

Sprva je bil z njima še na koncu v skupnem seštevku četrtouvrščeni Španec Marc Soler (UAE Team Emirates), a ob zadnjih dveh prečkanjih klanca na Montjuic ni zdržal predvsem Evenepoelovega ritma.

Svetovni prvak lani iz Wollongonga je ob koncu sprintal in zasedel prvo mesto, Roglič pa se ni podal v boj za etapno zmago in se zadovoljil s skupnim slavjem. Tretji je ciljno črto prečkal Soler z zaostankom 53 sekund, skupno pa je bil tretji njegov moštveni kolega, Portugalec Joao Almeida.

To je bila že 23. zmaga na španskih tleh za Rogliča, šesta v skupnem seštevku. Pred tem je bil trikrat najboljši na Vuelti (2019, 2020, 2021) in dvakrat na dirki po Baskiji (2018, 2021).

Skupno je Roglič zdaj pri 72 zmagah v karieri, od tega jih je sedem dosegel v tem letu. Skupno je pri 18 zmagah na večdnevnih dirkah, kar ga med aktivnimi tekmovalci uvršča na drugo mesto za Kolumbijcem Nairom Quintano (20).


Najbolj brano