Roglič po sedmem mestu v drugi etapi že tretji

Francoski kolesar Julian Alaphilippe je zmagovalec druge etape dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, ki se je po 198 kilometrih končala v Pomeranceju. Nase je z napadom v zadnjih treh kilometrih opozoril Primož Roglič, ki je na koncu osvojil sedmo mesto. Zasavec je napredoval na tretje mesto v skupnem seštevku.

Primož Roglič Foto: Nebojsa Tejic
Primož Roglič Foto: Nebojsa Tejic

FIRENCE > Drugo mesto v etapi je osvojil Belgijec Greg van Avermaet, tretje Italijan Alberto Bettiol. Peti je bil Britanec Adam Yates, ki je obdržal skupno vodstvo. Po dveh dneh ima enak čas kot njegov moštveni kolega pri Mitchelton-Scottu Brent Bookwalter,Primož Roglič je tretji s sedmimi sekundami zaostanka.

Roglič je napadel na zaključnem vzponu. Tri kilometre pred ciljno črto je silovito pospešil in hitro naredil razliko, priključili so se mu sprva le Kazahstanec Aleksej Lucenko, Avstralec Simon Clarke, Nizozemec Tom Dumoulin in Belgijec Yves Lampaert. Kilometer pred koncem jih je ujela glavnina, o zmagovalcu etape je na koncu odločil sprint.

Po sredinem kronometrskem uvodu v eno najmočnejših spomladanskih dirk svetovne serije je današnja razgibana etapa že razkrila razmerje moči med najboljšimi. Roglič je med favoriti za najvišja mesta prvi pretegnil noge, ko se je kilometer pred koncem cesta poravnala, je bila skupina že skupaj. Alaphilippe, ki je v soboto prav tako po sprintu slavil na klasiki Strade Bianche, je upravičil vlogo favorita.

“Včeraj smo izgubili veliko časa, zato sem danes skušal zmagati. V zaključku smo vse nadzorovali, vse je šlo po načrtu. Do ciljne črte sem se priganjal,” je na cilju povedal Francoz.

Zelo dobro sta se v zaključku borila tudi Jan Polanc (UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain-Merida), ki sta bila 11. oziroma 29., oba v času zmagovalca. Jan Tratnik (Bahrain-Merida) je bil 96., zaostal je 4:17 minute. Skupno je Mohorič 19. (+1:10), Polanc 25. (+1:19), Tratnik pa 89. (+5:41).

Italijan Vincenzo Nibali je zaostal 15 sekund, Valižan Geraint Thomas pa kar 1:23 minute.

Petkova etapa med Pomarancejem in Folignom bo dolga kar 226 kilometrov, zaključek pa je ravninski in namenjen sprinterjem.


Najbolj brano