Roglič ostal brez rumene majice

Španec Ion Izagirre (Astana) je zmagovalec najdaljše etape jubilejne 60. dirke po Baskiji. Od Vitorie do Hondarribie (189,2 km) je v ciljnem sprintu ugnal rojaka Pella Bilbaa (Bahrain Victorious) in Američana Brandona McNultyja (UAE Team Emirates). Slovenski as Primož Roglič je izgubil vodstvo v skupnem seštevku, na vrhu je sedaj McNulty.

Slovenski as Primož Roglič je izgubil vodstvo v skupnem seštevku. Foto: STA
Slovenski as Primož Roglič je izgubil vodstvo v skupnem seštevku. Foto: STA

VITORIA > V skupnem seštevku je prišlo do številnih sprememb. Za McNultyjem je na drugem mestu Roglič (Jumbo-Visma), ki zaostaja 23 sekund, tretji je Rogličev moštveni kolega, Danec Jonas Vingegaard (+0:28), četrti Bilbao (+0:36), peti pa drugi slovenski as Tadej Pogačar (+0:43).

Tretjega slovenskega predstavnika na dirki, Jana Polanca ni bilo v ospredju, potem ko je opravljal vlogo pomočnika Pogačarju in McNultyju.

Enaintridesetletni Roglič je tako po četrti od šestih etap ostal brez rumene majice, potem ko se je na vrhu zadnjega klanca odlepila manjša skupina. Slednje nato Roglič in Pogačar, kot najboljša v skupnem seštevku pred današnjim dnem, nista več lovila.

Nekdanji španski zvezdnik Alberto Contador je bil v neposrednem prenosu na španski televiziji presenečen nad pristopom moštva z vodilnim kolesarjem do današnje etape, saj je imela Jumbo-Visma takoj po vrhu vzpona na Erlaiz, okoli 20 km pred ciljem, na voljo tri kolesarje, a se je odločila, da Vingegaarda pusti v ospredje, v ozadju pa sta se v skupini vozila Roglič in še en od pomočnikov, Antwan Tolhoek.

Pred zadnjima dvema dnevoma so očitno v nizozemskem moštvu sklenili, da majico vodilnega predajo drugemu moštvu, da bi razbremenili mlado podporno ekipo, ki jo ima ob sebi slovenski as.

Moštvo UAE Team Emirates s Pogačarjem in McNultyjem pa je z dvojno taktiko prišlo do skupnega vodstva, saj je McNulty kot tretji v etapi oblekel majico vodilnega. Roglič in Pogačar sta v cilj prišla z zaostankom 49 sekund.


Najbolj brano