Roglič prvi vodilni na 102. dirki po Italiji

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec prve etape 102. dirke po Italiji in prvi nosilec rožnate majice vodilnega. Kolesar Jumbo-Visme je prepričljivo zmagal na osemkilometrskem kronometru v Bologni.

Primož Roglič Foto: Nebojsa Tejic
Primož Roglič Foto: Nebojsa Tejic

BOLOGNA > Devetindvajsetletni Primož Roglič je prikolesaril do svoje druge etapne zmage na Giru, do prve je prišel leta 2016 prav tako v kronometru, ter četrte na večtedenskih dirkah, dvakrat je bil najboljši še na dirki po Franciji.

Zabeležil je osmo letošnjo zmago, 18. na ravni svetovne serije ter 30. profesionalno.

Roglič je na koncu slavil z 19 sekundami prednosti pred Britancem Simonom Yatesom na drugem in 23 sekundami pred Italijanom Vincenzom Nibalijem na tretjem mestu. Osemindvajset sekund sta zaostala Kolumbijec Miguel Angel Lopez in Nizozemec Tom Dumoulin.

Uvod v prvo tritedensko dirko sezone je bil osemkilometrski kronometer, ki se je po šestih kilometrih ravnine zaključil z 2,1 kilometra dolgim vzponom do bazilike San Luca. Dobra dva kilometra vožnje navkreber sta imela povprečni naklon 9,7 odstotka, najstrmejši del je imel celo 16 odstotkov.

Zaradi slabe vremenske napovedi so se številni najboljši v petek odločili za start povsem na začetku startne liste, tako je denimo kot prvi začel Nizozemec Tom Dumoulin, tretji je s startne rampe zapeljal Rus Ilnur Zakarin, peti Kolumbijec Miguel Angel Lopez, deveti Italijan Vincenzo Nibali, dvanajsti Primož Roglič, tik za njim Španec Mikel Landa.

Za tveganje se je odločil Britanec Simon Yates, ki se je v boj z uro pognal kot 174. od 176 kolesarjev, ki se začeli rožnato dirko. A so bile skrbi zaradi slabega vremena odveč.


Najbolj brano