Roglič: Bolje je imeti 57 sekund prednosti kot toliko zaostanka

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v današnji kraljevski etapi storil velik korak proti skupni zmagi na dirki po Franciji. V skupnem seštevku ima zdaj 57 sekund prednosti pred rojakom Tadejem Pogačarjem in minuto ter 26 sekund pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom, zmagovalcu 17. etape.

Tadej Pogačar in Primož Roglič Foto: STA
Tadej Pogačar in Primož Roglič Foto: STA

MERIBEL > Do konca Primoža Rogliča tako kot druge kolesarje čakajo še tri etape. Dve od tega bosta zelo zahtevni, a nič v primerjavi z današnjim zaključnim vzponom na prelaz Loze na 2304 metre nadmorske višine.

“To je bila noro zahtevna etapa. Zadnji trije, štirje kilometri so bili brutalni. Res si zadovoljen, ko prideš do cilja,” je etapo za organizatorje Toura pokomentiral Roglič.

Nekaj razočaranja je bilo, saj ni uspel dobiti kraljevske etape, a uteha ostaja v pridobljenem času v primerjavi z najbližjim zasledovalcem, Tadejem Pogačarjem.

“To je bil za nas dober dan. Seveda nisem zmagal, bil sem drugi, ampak po drugi strani sem pridobil nekaj časa v generalni razvrstitvi, zato je občutek vseeno lep,” je še dejal Roglič.

Prednost 57 sekund je velika, a bi si kot kolesar vedno želel kakšne sekunde več. “Nikoli ni dovolj. Ko si spredaj pet minut, si jih želiš deset, ko jih imaš deset, bi jih želel še več. Vseeno je bolje imeti 57 sekund prednosti, kot da bi bil toliko časa zadaj, zato sem vesel,” je dejal v rumeno odeti Roglič po 17. etapi.

V četrtkovi etapi jo bo oblekel še devetič, do tega položaja pa je prišel, ker je izkoristil priložnosti, ki so se mu ponudile, meni Kisovčan.

“V etapi ne moreš nikoli vedeti, kako bo. Moram biti pripravljen in ko se pojavi priložnost, jo moram izkoristiti. In to sem tudi storil,” je še zaključil Roglič.

Jutri ga čaka branjenje vodstva v skupnem seštevku, pred njim pa bo 175 kilometrov dolga etapa od Meribela do La Roche-sur-Forona. Gre za zahtevno alpsko etapo s petimi kategoriziranimi vzponi.

Najtežji bo zadnji, šest kilometrov dolgi klanec s povprečnim naklonom kar 11,2 odstotka ter z daljšim makadamskim odsekom. Na vrhu vzpona, 31,5 kilometra pred koncem etape, se bodo delile tudi bonifikacijske sekunde (8, 5 in 2 sekundi), kar bo zagotovo spodbudilo napade Rogličevih zasledovalcev. V prvi vrsti Pogačarja in Miguela Angela Lopeza.

Pogačar: Cilj je še vedno skupna razvrstitev in rumena majica

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar bo v 18. etapi kot prvi Slovenec v zgodovini oblekel pikčasto majico najboljšega hribolazca. Vseeno pa 21-letnik, kljub izgubi 17 sekund v kraljevski etapi, še naprej pogleduje proti rumeni majici vodilnega, ki jo s prednostjo 57 sekund nosi njegov rojak Primož Roglič.

Nekaj pritiska ima kolesar s Klanca pri Komendi tudi iz ozadja, saj se mu je po današnji zmagi na 29 sekund približal Kolumbijec Miguel Angel Lopez.

Slovenca sta nekako zamudila napad v Kolumbiji pod vzdevkom “Superman” znanega Lopeza, na koncu pa je Pogačar v cilj pripeljal s 15 sekundami zaostanka za 30-letnim Kisovčanom.

“Zadovoljen sem s predstavo v tej zelo zahtevni etapi. Ekipa Bahrain-McLarna je že na prelaz Madeleine navijalo hud tempo, v zadnjih kilometrih prelaza Loze pa je dirka povsem eksplodirala,” je za organizatorja Toura razlagal Pogačar.

“Po brutalnem vzponu sem zadovoljen s tretjim mestom in dejstvom, da nisem izgubil veliko časa,” je še o etapi dejal 21-letni član UAE Team Emirates.

Menjave naklona mu ne ustrezajo

Zadnji vzpon je bil najtežji, kar jih je odpeljal v karieri. “Tiste menjave naklona mi ne ustrezajo, bilo je težko. Obenem je tu še nadmorska višina. To je eden najtežjih zaključkov, ki sem jih kdajkoli odpeljal,” je priznal na koncu v etapi tretjeuvrščeni kolesar.

Kljub izgubi časa, še ni obupal v boju za rumeno majico. “Še vedno je dosegljivo prvo mesto in jutri je znova težek dan. Moramo videti, kaj še lahko storimo. Lahko smo zadovoljni, kako smo doslej kolesarili. Borili se bomo do konca,” je pristavil o boju z Rogličem in Lopezom za rumeno majico.

Sam bo v 18. etapi nosil pikčasto majico, potem ko je na obeh vzponih danes prejel 32 točk in prehitel vse tekmece. Tri točke zaostaja Roglič, 15 pa Lopez. Na to majico pred etapo ni ciljal.

“Ne, sploh nisem razmišljal o tem, toda na prelazu Madeleine sem videl, da lahko dobim okoli deset podarjenih točk in sem jih zgrabil. Na koncu pa sem dobil veliko točk še s končno uvrstitvijo. Zakaj pa ne. Če sem v dosegu majice, si jo želim tudi dobiti,” je dejal nosilec dveh majic. Pikčaste in bele za najboljšega mladega kolesarja. A želi si predvsem rumene.

“Cilj je še vedno skupna razvrstitev in rumena majica. Ampak če je ne bom uspel dobiti, se bom boril tudi za preostali majici,” je zaključil najboljši hribolazec ter mladi kolesar na Touru.


Najbolj brano