Rebensburgovi superveleslalom v Lake Louisu, Štuhčeva 20.

Nemka Viktoria Rebensburg je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu v Kanadi. Na drugo mesto se je presenetljivo zavihtela Italijanka Nicole Delago (+0,35), tretje mesto je pripadlo Švicarki Corinne Suter (+0,42). Edina slovenska smučarka na tekmi Ilka Štuhec je končala na 20. mestu (+1,87).

Ilki Štuhec v Lake Louisu ni uspelo narediti pričakovanega in 
želenega preboja. Foto: STA
Ilki Štuhec v Lake Louisu ni uspelo narediti pričakovanega in želenega preboja. Foto: STA

LAKE LOUISE > Tridesetletni Viktorii Rebensburg, veleslalomski svetovni prvakinji, je s startno številko sedem uspela najboljša vožnja. Nemka je še četrtič v svetovnem pokalu zmagala na superveleslalomih.

Zmaga v Lake Louisu je posebna po tem, da je Rebensburgova dobila zadnji superveleslalom minule sezone v Soldeu, na vrhu pa je tudi na prvem ženskem superveleslalomu nove sezone. Pred tem je zmagala tudi na superveleslalomih v Schladmingu 2012 in Cortini d'Ampezzo 2013.

V Lake Louisu kar dolgih 18 let na superveleslalomskem vrhu ni bilo Nemke. Pred Rebensburgovo je zadnjič v tej disciplini na tem prizorišču dobila njena rojakinja Petra Haltmayr 1. decembra 2001.

Prvič na stopničkah

Tudi nosilki drugega in tretjega mesta nista bili doslej superveleslalomska stalnica na stopničkah. Obe, Nicole Delago in Corinne Suter, sta prvič v svetovnem pokalu na superveleslalomski tekmi stopili na zmagovalni oder.

Lanska zmagovalka Američanka Mikaela Shiffrin je bila tokrat deseta. Shiffrinova po severnoameriški turneji v Killingtonu in Lake Louisu ter po prvih sedmih tekmah nove sezone prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala s 472 točkami.

Na drugo mesto skupno se je zavihtela Rebensburgova (235 točk), ki za vodilno zaostaja 237 točk. Rebensburgova je sicer v svetovnem pokalu osvojila svojo 18. zmago, 14 od teh jih ima z veleslalomov.

Naslednja postaja: St. Moritz

Edina slovenska predstavnica onstran Atlantika Ilka Štuhec se je še na tretji tekmi po vrsti po februarski poškodbi kolena uvrstila v najboljšo trideseterico. Seveda pa dvakratna zaporedna smukaška svetovna prvakinja meri precej višje.

V petek je sezono odprla s 17. mestom na smuku, dan kasneje pa je drugo smukaško preizkušnjo končala na 21. mestu. Konec tedna je v kanadskem Skalnem gorovju zaokrožila z uvrstitvijo v superveleslalomsko dvajseterico.

Pred tremi leti je ravno v Lake Louisu osvojila svoji premierni smukaški zmagi ter v nadaljevanju nanizala svoje največje uspehe, a tudi utrpela dve poškodbi kolena.

Mariborčanki v Lake Louisu ni uspelo narediti pričakovanega in želenega preboja. Zdaj jo čaka odhod domov v Evropo ter iskanje odgovora na vprašanja o vzrokih, da na tekmah ne smuča tako kot zna, oziroma tako kot je smučala na pripravah v Copper Mountainu.

Naslednja postaja ženske karavane bo v Evropi v St. Moritzu, kjer bo naslednjo soboto superveleslalom, nato pa v nedeljo še paralelni slalom.


Najbolj brano