Realnost - pot domov

Napovedi so segale visoko, realnost pa se je ustavila pred četrtfinalom, tako kot na zadnjem evropskem prvenstvu v Beogradu. Spodbudno pripravljalno obdobje se je izkazalo za varljivo. Eno so prijateljske, drugo pa uradne tekme.

Eva Lisec Foto: Aleš Fevžer
Eva Lisec Foto: Aleš Fevžer

STRASBOURG > Slovenke so bile z dvema visokima porazoma od četrtfinala eurobasketa oddaljene bolj kot pred dvema letoma v Beogradu. V kvalifikacijah za četrtfinale oziroma v neke vrste osmini finala se je končala slovenska pot v Franciji. Hitro je bilo jasno, da bo zmagovalka dvoboja Rusija, ki je slavila s 93:75 in ki jo v četrtfinalu čaka Belgija. Ta je v skupini Sloveniji prizadejala visok poraz, pred dvema letoma pa jo je izločila v odločilnem dvoboju za četrtfinale. Preostali trije pari četrtfinala so Belorusija : Švedska, Francija in presenetljiva BiH iz naše skupine (v repesažu je izločila Hrvaško) in Srbija : Španija.

Slovenija je sicer nadgradila dosežek s prejšnjega evropskega prvenstva v Srbiji, ko je tako kot v Pragi 2017 zbrala eno zmago, a je tokrat ob dveh lepih predstavah proti Turčiji in BiH pokazala tudi dva zelo bleda obraza. Belgija jo je nadigrala s 35 točkami razlike, Rusija pa z osemnajstimi. Tekma z Rusinjami je bila praktično odločena že v prvem polčasu. Po slabem začetku (7:0 za Rusijo) je Slovenija nadaljevala še slabše. Tekmice so v prvi četrtini pobrale kar deset skokov v napadu in zlahka prišle do 15 točk prednosti. Še višjo razliko je Rusija naredila v drugi četrtini, ko je premoč pod obročema nadgradila z natančnimi meti z razdalje. V 19 minuti je bilo že 46:19.

Slovenija : Rusija 75:93

Dvorana Rhenus sodniki: Kalpakas (Švedska), Salins (Latvija), Kukelcik (Slovaška); četrtine - 13:28, 16:21, 25:25, 21:19 Slovenija: Lisec 19 (5:8), Oblak 12, Prezelj 2, Jakovina 3, Friškovec 5, Debeljak 2, Evans 21 (6:6), Barič 11 (3:3). Selektor: Damir Grgić. Rusija: Musina 19 (3:3), Goldireva 2, Ogun 2 (0:1), Vadejeva 15 (4:4), Šilova 7 (1:2), Komarova 20 (2:2), Glonti 9 (1:2), Štanko 10 (1:2), Šabanova 5 (1:2), Levčenko 4 (1:2). Selektor: Aleksander Kovalev.

Rusija je dobila skok z 41:31, imela je kar 28 podaj, zadela je trinajst trojk (Slovenija pet), štiri igralke pa so imele dvomestne številke. Za Slovenijo sta največ točk dosegli Shante Evans (21 točk, 8 skokov) in Eva Lisec (19 točk, 7 skokov), izostal pa je prispevek ostalih.

“Rusinje so bile veliko boljši nasprotnik, izkoristile so vse tisto, česar mi nimamo. Presekale so nas že v začetku tekme, ko so kot po tekočem traku dobivale skoke v napadu. Dva dni smo govorili o tem, kako igrajo in se pripravljali, vendar je individualna kvaliteta naredila svoje. Rusinje so imele tudi izjemen strelski dan, res pa je to, da smo jim mi to omogočili s slabo obrambo. Zdaj bo čas za analizo,” je dejal selektor Damir Grgić.

Pred slovensko vrsto je domače evropsko prvenstvo, ki bo čez dve leti v Celju, Kopru in v Ljubljani, zelo verjetno z enako izbrano vrsto, ki je delno pomladitev doživela v zadnjem obdobju.


Najbolj brano