Real spet mika zlati čevelj

Prestop Cristiana Ronalda iz madridskega Reala k Juventusu bi utegnil sprožiti učinek domin. Dogajanju na nogometni tržnici pa bo odločen pospešek dal tudi bližnji zaključek svetovnega prvenstva, kjer so se nekateri akterji pokazali v novi luči in si občutno izboljšali pogajalska izhodišča pred začetkom nove klubske sezone.

Cristiano Ronaldo Foto: Chris Deahr/Wikipedia
Cristiano Ronaldo Foto: Chris Deahr/Wikipedia

RUSIJA > Lani je dogajanje na nogometni tržnici stresel Paris Saint-Germain. Za enega najboljših nogometašev na svetu Neymarja, ki pa še ni dosegel ravni Lionela Messija ali Cristiana Ronalda, je odštel Barceloni 222 milijonov evrov, potencialno najboljši napadalec prihodnjega desetletja Kylian Mbappe pa je katarske šejke stal 180 milijonov. V tem kontekstu se zdi dobrih 100 milijonov evrov, kolikor je Juventus odštel Realu za najboljšega strelca vseh časov lige prvakov in petkratnega dobitnika zlate žoge, ki klubu prinaša večkratne koristi tudi zunaj nogometnega igrišča, razumno vložen denar.

Drago ali poceni?

Tudi plača, s katero bo Ronaldo v vsaki od naslednjih štirih sezon zaslužil po 30 milijonov, je na ravni Messijeve ali Neymarjeve. Za Gonzala Higuaina so italijanski prvaki Napoliju odšteli 90 milijonov. Naložba jim je prinesla nadaljevanje prevlade v Italiji, ne pa še tudi želenega naslova v ligi prvakov. Načrte v elitnem tekmovanju jim je večkrat prekrižal prav Ronaldo. Čeprav se včasih zdi tako, pa tudi portugalski zvezdnik ni brezčasen. S posvečenostjo nogometu in brez težjih poškodb bi lahko ob nekaj prilagoditvam kljub 33. letom še nekaj sezon kljuboval naravni poti in ohranjal vrhunskost.

V tem pogledu se Ronaldova zgodba bistveno razlikuje od še treh znamenitih brazilskih R-jev, ki so prišli v Italijo. Ko so Rivaldo, Ronaldo in Ronaldinho, ki so svoj čas imeli status najboljših na svetu, iz španskih velikanov, Barcelone in Reala, prestopili v Milan, je njihova nogometna krivulja začela strmo padati, čeprav so bili komaj na pragu 30. leta ali še mlajši. Ronaldovo udarnost je zdaj že nekdanji trener Reala Zinedine Zidane ohranjal tudi s pogostimi rotacijami, ki jih tudi prvi mož stroke Juventusa Massimiliano Allegri prav tako s pridom izkorišča. Glavno vprašanje je, kdo bo ob boku Ronalda v napadu.

Pred zaključkom sezone je bilo veliko govora o tem, da bo staro damo zapustil Mario Mandžukić, ki naj bi odšel v Anglijo. Ko pa se je začel klobčič okoli Ronaldovega prihoda v Juventus razpletati, je v prvi plan stopila domnevna prodaja Higuaina. Pri Juventusu pazijo na bilance. Argentinca so pred dvema letoma kupili, ko so Manchester Unitedu prodali Paula Pogbaja za 105 milijonov evrov. Tudi Higuain ima angleške snubce. Favorit je Chelsea, ko ga bo prevzel Maurizio Sarri, ki pa se mora še rešiti Napolijevih okovov.

Higuain, Dybala, Neymar, Kane ...

Vsota za Higuainov prestop gotovo ne bo devetmestna, bi pa vseeno izdatno napolnila Juventusovo blagajno. Največ bi seveda prinesla prodaja Paula Dybale, za katerim pa vključno z mundialom ni nepozabna sezona, ki jo je sicer začinil z nekaj pomembnimi prebliski. Zdaj je vsekakor na potezi Real. Vsi čakajo na odmeven nakup Florentina Pereza. Špekulacij je ogromno. Pred časom se je na veliko govorilo, da se utegne v Španijo vrniti Neymar. Real naj bi PSG-ju ponujal rekordnih 310 milijonov evrov.

Zadnja novica je povezana z morebitnim nakupom najboljšega strelca 21. svetovnega prvenstva (SP) Harrya Kana. Pred štirimi leti je Real odštel 80 milijonov evrov za zlati čevelj SP v Braziliji, Jamesa Rodrigueza, kar je bil tudi zadnji glamurozen nakup v obdobju Perezove vladavine. Je pa res, da je kraljevi klub v zadnjih štirih letih osvojil tri lige prvakov z Zidanom na klopi. Tudi zavoljo (ne)nadejanega odhoda Francoza je kraljevi klub z imenovanjem njegovega naslednika, nekdanjega selektorja španske izbrane vrste Julena Lopeteguija, krepko posegel v nogometni utrip še pred začetkom SP. Pravi vihar pa očitno šele sledi.


Najbolj brano