Real bi rad sezono sklenil v Madridu

Ta teden bodo oživele tudi zelenice v nogometni ligi prvakov. Razvlečen razpored osmine finala ponuja danes in jutri prve štiri tekme, izločilni pridih pa prinaša dodatno vznemirjenje med navijače.

 Foto: STA
Foto: STA

EVROPA >Skupinski del je bil le ogrevanje, odslej pa vse do finala, 1. junija na Atleticovem stadionu v Madridu, ne bo več popravnega izpita. Težko bi našli ekipo, ki se bolje znajde v takšnih okoliščinah, kot je madridski Real. O tem zgovorno pričajo tri zaporedne lovorike v zadnjih treh letih lige prvakov (LP). Letošnja sezona je vendarle nekaj posebnega. Odhoda Zinedina Zidana in Cristiana Ronalda sta gotovo pustila posledice. Prvi del sezone je bil za Real vse prej kot posrečen v Evropi, še manj pa v španskem prvenstvu. Hitro se je zgodila tudi menjava na klopi.

Položaj se postopno izboljšuje. Koliko je to zasluga Santiaga Solarija, koliko pa stopnjevanja forme senatorjev v slačilnici in na igrišču, niti ni pomembno. V obrambi in predvsem zvezni vrsti breme na prelomnih obračunih, kot je bil sobotni pri Janu Oblaku in soigralcih, še vedno nosijo preverjeni aduti. Ne gre dvomiti, da bodo pri Realu storili vse, da bi se v tej sezoni vrnili na Wando Metropolitano in znova zmagovito sklenili sezono. Pot do finala pa je še dolga in zapletena. Tudi prva ovira je nemara višja, kot se zdi na prvi pogled.

Liga prvakov

osmina finala, ob 21. uri - danes - Manchester United : PSG, Roma : Porto; jutri - Ajax : Real, Tottenham : Borussia Dortmund.

Nizozemska šola

Mlajši nogometni privrženci Ajaxa seveda ne uvrščajo v prvi razred globalno priljubljenih blagovnih znamk, nemara niti v drugega, a na začetku sedemdesetih let je bilo drugače. Tedaj je bil Ajax z legendarnim Johanom Cruyffom nogometni pojem tako s predstavami kot rezultati. V sicer drugačnih okoliščinah je ne nazadnje nanizal tri naslove v pokalu državnih prvakov. Ajax seveda v zadnjih dveh desetletjih s svojo kupno močjo ne more slediti korakom premožnejše konkurence oziroma razmeram na tržišču, zato pa se z manjšimi odkloni zanaša na še vedno prepoznavno nizozemsko šolo nogometa in brušenje igralskih talentov za bogatejša tržišča.

V nogometni izložbi sta se znašla vsaj dva. Raznovrstni zvezni igralec, 22-letni Frankie de Jong bo poleti okrepil Barcelono, ki steguje lovke tudi za dve leti mlajšim MaMatthijsom de Ligtom. Kakšno igralsko težo v Ajaxovi zasnovi ima mladi branilec, je jasno že po tem, da so ga še kot najstnika imenovali za kapetana moštva, ki ga vodi Erik ten Hag. V obdobju, ko je v Bayernu deloval Pep Guardiola, je Hag vodil drugo ekipo bavarskega velikana v regionalni ligi. Igralne vzporednice so ostale. Hag jih je v praksi ponazoril že v skupinskem delu, ko je Ajax v dveh soočenjih z Bayernom ostal neporažen.

Vez z Realom predstavlja Klaas-Jan Huntelaar, ki je v kraljevi klub pred desetletjem prestopil prav iz Ajaxa. V španski prestolnici se je zadržal le krajši čas in ni pustil vidnejšega pečata, tako kot niti pri Milanu, kjer se je zadržal eno sezono. Precej lepšo nogometno zgodbo je spisal pri Schalkeju, kjer je prebil osem sezon, preden se je vrnil k Ajaxu, kjer pri 35 letih še vedno stavi na strelski čut. Konec tedna ga je ta ob nenadejanem porazu v prvenstveni tekmi proti Heraclesu sicer zapustil.

Angleške sanje

Pri Realu bo zanimivo videti, kako se na najodmevnejši sceni znajde 18-letni čudežni deček Jose Vinicius, ki ga je v ospredje potisnil Solari. Argentinec je svoj čas plesal z belim baletom na igrišču. Podobno je počel Ole Gunnar Solskjaer pred dvema desetletjema pri rdečih vragih. Oba bi se lahko iz začasnih prelevila v trajnejši rešitvi na klopi. Še posebej Norvežan, ki je zamenjal Joseja Mourinha pri Manchester Unitedu, Paul Pogba in soigralci pa so z njim takoj ubrali šampionski ritem na Otoku. V LP ga drevi čaka papirnati derbi uvodnega tedna dvobojev osmine finala.

Na Gledališče sanj prihaja Paris Saint-Germain, ki pa ne bo mogel računati na opevani trizobi napad. Neymarju se je na seznamu poškodovanih pridružil tudi Edinson Cavani. V Angliji bo osiromašen tudi drugi obračun, v katerem se bosta pomerila Tottenham in Borussia Dortmund. Gostitelji na Wembleyju ne bodo mogli računati na Harryja Kana in Deleja Allija, pri vodilni ekipi nemškega prvenstva, ki se je čez vikend opekla na domačih tleh, pa je močno vprašljiv nastop Marca Reusa. Po strogo nogometni plati bo šlo vseeno za enega najbolj vznemirljivih obračunov osmine finala. Gotovo bo zanimivo tudi na obračunu med nepredvidljivo Romo in Portom, ki se je lahko pohvalil z najboljšim izkupičkom v skupinskem delu.


Najbolj brano