Razplet na Višarjah razvnel splet: Roglič se je snel s ketne

Zmaga slovenskega kolesarja Primoža Rogliča na odločilni, predzadnji etapi na dirki po Italiji in prevzem vodstva v skupni razvrstitvi je povzročila pravo evforijo med slovenskimi uporabniki družbenih omrežij. Tudi domači mediji so polni hvalnic za prvega Slovenca, ki je osvojil sloviti Giro.

Zmaga slovenskega kolesarja Primoža Rogliča na odločilni, predzadnji etapi na dirki po Italiji in prevzem vodstva v skupni 
razvrstitvi je povzročila pravo evforijo med slovenskimi uporabniki družbenih omrežij. Foto: Anze Malovrh/STA
Zmaga slovenskega kolesarja Primoža Rogliča na odločilni, predzadnji etapi na dirki po Italiji in prevzem vodstva v skupni razvrstitvi je povzročila pravo evforijo med slovenskimi uporabniki družbenih omrežij. Foto: Anze Malovrh/STA

LJUBLJANA > Mnogi slovenski kolesarski navdušenci so se predzadnji dan dirke odpravili čez mejo, na kraj trase od Trbiža do Svetih Višarij, ki bo z zlatimi črkami zapisan v slovensko kolesarsko zgodovino. Še veliko jih je trepetalo ob spremljanju prenosa dirke v domovini.

Vsem je zastal dih ob težavah 33-letnega Kisovčana s kolesom, ko se mu je okoli dva kilometra pred ciljem na strmem klancu snela veriga. A ko je bilo etape konec, Rogliču pa je kljub težavam uspelo priti do roza majice, se je razvnel splet v Sloveniji.

Šel na energijo ljudi

"Zagotovo je bila to odločilna etapa, imel sem noge na pravi dan, da o podpori vseh niti ne govorim. Resnično sem užival v vsakem metru, ki sem ga prevozil," je v izjavi za slovenske medije dejal tako rekoč zmagovalec Gira. "V bistvu sem šel na energijo ljudi. Sploh ne vem, kako težko je bilo, enostavno sem letel," je o sijajnem vzdušju in špalirju navijačev iz Slovenije dejal Roglič. Slovenci so tako dobili še zadnjo tritedensko dirko, skupno pa šesto v zgodovini oziroma zadnjih štirih letih, od tega Roglič četrto. Tadej Pogačar se je podpisal pod dve zmagi na Touru (2020, 2021), Roglič pa ob tem Giru še pod tri zmage na Vuelti (2019, 2020, 2021). Zdaj bo vsaj eno leto dirkal z nazivom kralja italijanskih cest. "Kaj naj rečem, res neverjetno," je bil na vprašanje o prvih mislih po prečkanju ciljne črte zadnjega tekmovalca kot vselej kratek Kisovčan. "Lahko rečemo, da je bila to dirka mojega življenja. Zagotovo sem užival. Ko sem se zbudil, sem premišljeval, da je popolnoma vseeno, ali zmagam ali izgubim, to je le ena številka. Pomembno je, da dam vse od sebe, da pokažem borbo in zaupanje. Vse sem dal na cesto in bilo je dovolj," je še dodal 33-letni kolesar nizozemske ekipe Jumbo-Visma. Ko je slišal trditev, da je poleg tekmecev zdaj premagal še smolo, se je le nasmejal in pritrdil. Na kronometru se mu je namreč na strmem delu snela veriga in kazalo je, da bo tudi tokrat vmes posegla nesreča. Brez pretirane panike jo je nastavil nazaj na zobnik in se po okoli desetih sekundah peljal naprej. V ciljnem izteku so po smoli svojega moštvenega kolega vsi kolesarji Jumbo-Visme, med njimi sta bila tudi zvesta pomočnika, Američan Sepp Kuss in Avstralec Rohan Dennis, povesili glave. Nato pa čez nekaj minut, ko so prejeli zadnje zaostanke, znova kričali od zadovoljstva. V cilju so vsi iz nizozemske ekipe slavili, ko je Thomas prečkal ciljno črto, Rogliča pa objeli v prostoru za tekmovalce, kjer je čakal na slovesno podelitev. Pozdravila sta ga tudi izbranka Lora in sin Lev, ki so ga hitro oblekli v rožnato majico.

Evforija na spletu

"Primož Roglič se je dobesedno snel s ketne," je razplet ob 40-sekundni prednosti Slovenca pred Geraintom Thomasom v cilju in prevzemu vodstva v skupni razvrstitvi zapisal komik in član Radio Ga Ga na Radiu Slovenija Jure Mastnak.

"Noro" je bila najpogostejše zapisana beseda na profilih slovenskih uporabnikov družbenih omrežjih. "Waaa, noro! Jokam. Rogla ti si car," je zapisala dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec.

Foto: STA

"

Bravo," je bil v svojem slogu kratek in jedrnat slovenski košarkarski as Luka Dončić. Odzval se je tudi Rogličev moštveni kolega Jan Tratnik, ki je je moral zaradi trka z avtomobilom odstopit še pred začetkom dirke: "Primož Roglič. Pravi zgled. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Zaslužiš si to!"

Čestitke deževale tudi iz političnih vrst

Čestitke Rogliču so deževale tudi iz političnih vrst. "Izjemna predstava, o tem se bo še dolgo govorilo, zgodovinsko!" je zapisal nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki je Rogliča na twitterju označil za njegovega junaka.

"Težko je zbrati besede v teh trenutkih. Za Rogliča res ni ovir. Neverjetna vožnja ob neverjetni kulisi slovenskih zastav na Svetih Višarjah. Dan za zgodovino, čestitke Primož," je na twitterju zapisala aktualna predsednica Nataša Pirc Musar.

Rogliču je na twitterju čestitala tudi vlada: "Iskrene čestitke Primož Roglič za izjemno borbenost in zasluženo zmago na Dirki po Italiji!" "Čestitke," pa je ob ključniku "slovenskamoč" zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Zmaga Rogliča je močno odmevala tudi v domačih medijih. "Čudež na Svetih Višarjah!" je zapisal multimedijski portal RTV Slovenija, "Noro! Primož Roglič je zmagovalec Gira!!!" pa Siolov Sportal. "Svete Višarje so okronale Svetega Primoža," je v naslovu zapisal Delo, "Rožnati telemark" pa v naslovu svojega uredniškega komentarja Dnevnik.

Foto: STA

"Roglič potegnil "Pogačarja"

Tudi tuji športni mediji niso mogli mimo Rogličeve zmage in predvsem dejstva, da je po bolečem porazu na predzadnji dan Toura leta 2020, ko ga je na presenečenje vseh na gorskem kronometru do rumene majice prehitel rojak Tadej Pogačar, tokrat Roglič sam zrežiral veliki preobrat. "Roglič potegnil "Pogačarja"," je zapisala španska Marca.

Na Eurosportu so se spominjali na dogajanje v Franciji pred slabimi tremi leti in zaključili, da je Roglič z današnjo predstavo izgnal demone La Planche des Belles Filles. O Rogličevi mojstrovi na Višarjah se je razpisala tudi italijanska Gazzetta dello Sport.

Na twitterju pa so se uporabniki odzvali tudi na dogodek med zaključkom današnjega kronometra, ko je eden izmed navijačev v rdeči majici ob cesti po težavah z verigo pomagal Rogliču s prijateljskim potiskom v klanec.

Kot je zapisal romunski kolesarski blogger Mihai Simion, je moški v rdeči majici nekdanji Rogličev kolega iz skakalne reprezentance Mitja Mežnar. Moškemu je znana slovenska prodajalna burekov obljubila zastonj burek za celo leto.

Ob tem je Simion še spomnil, da je prav Trbiž, kjer je bil start današnje etape, kraj enega Rogličevih največjih uspehov v skokih. Leta 2007 je namreč tam skupaj z ekipo postal svetovni mladinski prvak.


Najbolj brano