Prva tekma v neprekinjenem kolesarjenju - 200 (bikepacking) milj od Šalovcev do Ajdovščine

Športno društvo Bikepacking Slovenija s sedežem v Prvačini je pred nedavnim priredilo prvo slovensko tekmovanje v ultramaratonskem kolesarstvu brez etap in podpornih ekip. Dirko 200 (bikepacking) milj po Sloveniji od Šalovcev do Ajdovščine je najhitreje prevozil Ljubljančan Gregor Omejec.

Kolesarji so v  Markovcih startali minuto čez polnoč. Foto: Simona Cokan
Kolesarji so v Markovcih startali minuto čez polnoč. Foto: Simona Cokan

AJDOVŠČINA > Športno društvo Bikepacking Slovenija, ki ga vodi Andrej Zaman iz Prvačine (trenutno živi na Ravnah na Koroškem), je pred nedavnim na njegovo pobudo organiziralo prvo bikepacking tekmovanje v Sloveniji z imenom 200 (bikepacking) milj po Sloveniji.

Zaman se je kot pionir te zvrsti kolesarstva pri nas (na ta način je med drugim prečkal ZDA, prevozil Evropo od skrajnega severa do juga in Japonsko) na slovenski tekmovalni premieri odločil za mnogo krajšo razdaljo, kot je za takšne dirke običajna. Želel je, da naloga za prve tekmovalce, ki bi v Sloveniji prebili led, ne bi bila predolga in pretežka. Treniran rekreativni kolesar bi Slovenijo pač moral prevoziti znotraj časovne omejitve 20 ur, prave bikepacking tekme v tujini pa trajajo več tednov.

Tekmovalno bikepacking kolesarstvo je zahtevno. Lahko se izvaja na dva načina: po fiksni trasi od starta do cilja ali pa so določeni le start, cilj in vmesne kontrolne točke, kot je bilo to v primeru nedavne slovenske dirke. Kontrolni točki sta bili v Kruplivniku na Goričkem in v Železnikih na Gorenjskem. Etap v bikepacking kolesarstvu ni. Način in količina počitka sta prepuščena tekmovalcu. Spremljevalne ekipe ali tehnična in drugačna pomoč drugih ljudi je prepovedana. Voziti je treba po cestno prometnih predpisih. Tekmovalec si lahko pomaga le s tem, kar ima v nahrbtniku ali torbi in z blagom, ki ga najde v trgovinah ob poti.

Potek poti med startom, kontrolnima točkama in ciljem si je - obvezno znotraj Slovenije - vsak udeleženec izbral sam, nato pa je vodstvo tekmovanja nadzorovalo pot tekmovalcev s pomočjo na kolesa pritrjenih GPS sledilcev. Za 325 do 370 kilometrov dolgo bolj ali manj neprekinjeno kolesarjenje od Markovcev v neposredni bližini Šalovcev na severovzhodu Prekmurja do Ajdovščine se je odločilo sedem tekmovalcev. Premagali so od 2500 do 3400 metrov višinske razlike. V cilj jih je prispelo šest.

Najhitrejši je bil Ljubljančan Gregor Omejec, ki je za pot porabil 11 ur in 31 minut. Vzdrževal je kar zavidljivo povprečno hitrost - skoraj 28 kilometrov na uro bruto. Drugo mesto je po 11 urah in 54 minutah osvojil Dejan Jug iz Ložic pri Desklah. Bron si je priboril Bojan Kučan iz Šalovcev (13 ur, 41 minut). Za njim je v cilj že pripeljala edina ženska. Solkanka Tanja Kavčič je z zahtevno nalogo opravila v 15 urah in 9 minutah.

Solkanka Tanja Kavčič se je v Ajdovščino pripeljala po dobrih 15 urah kolesarjenja.

Organizatorji nameravajo v prihodnosti poskrbeti, da bo tekmovanje postalo tradicionalno. Privabilo bo predvsem vzdržljive udeležence iz domovine in tujine, ki posebej cenijo rezultat, do katerega pridejo izključno sami in brez pomoči kogarkoli drugega. Prihodnje leto načrtujejo slovenski bikepacking izziv z dvema preizkušnjama. Tisoč kilometrov dolgo tekmovanje bo imelo natančno določeno traso. Start bo 24. junija v Ajdovščini. Preizkušnja na 200 (bikepacking) milj po Sloveniji pa bo 4. septembra z enakimi pravili kot letos, torej z znanim startom in ciljem ter z nekaj obveznimi točkami. Ostali del bo ponovno prepuščen izbiri tekmovalcev.


Najbolj brano