Prva tekma bo že v nedeljo

Upravni odbor Atletske zveze Slovenije je včeraj potrdil koledar slovenskih tekmovanj v letošnji sezoni, ki je zaradi odpadlih tekem v času epidemije povsem spremenjen. Prvo tekmovanje bo že v nedeljo v Radovljici, julijski vrhunec sezone na Primorskem pa ostaja v koledarju.

Štafeta AK Gorica v teku na 4x100 m je bila lani državni prvak med 
mlajšimi člani. Foto: Igor Mušič
Štafeta AK Gorica v teku na 4x100 m je bila lani državni prvak med mlajšimi člani. Foto: Igor Mušič

Atleti so imeli s pandemijo novega koronavirusa srečo v nesreči, saj so se omejitve začele ob koncu zimske sezone, njihovo sproščanje pa je - vsaj za obnovitev treningov - steklo konec aprila. Torej pred začetkom glavnega dela poletne sezone, ki bi jo sredi maja moralo odpreti državno prvenstvo v posamičnem mnogoboju. Sestavljalci novega koledarja tako niso imeli hudih težav zaradi iskanja velikega števila nadomestnih terminov za odpadle prireditve. Primorskih organizatorjev prireditev odpovedi v času pandemije niso zajele.

Prva tekma pod okriljem AZS bo nedeljski memorialni miting Marjane Lužar Kobelenski v Radovljici. Glavni tek bo na 400 metrov z ovirami. Na tej progi je namreč ta gorenjska atletinja med letoma 1990 in 2001 držala državni rekord (56,74), potem pa ga je naslednjih 16 let imela v lasti novogoriška atletinja Meta Mačus (56,63). Sedaj je na tej progi najhitrejša Slovenka Kamničanka Agata Zupin (55,96).

Primorski dolgi teki

V koledarju AZS so še trije primorski prireditelji dolgih tekov. AK Gorica bo v Novi Gorici 3. in 4. oktobra gostil tudi državno prvenstvo v dolgih tekih (do 10 km) in hitri hoji. 11. oktobra bo Društvo Istrski maraton v Ankaranu priredilo sedmi Istrski maraton. Najbolj utrjeni se bodo nato pripravili še na državno prvenstvo v teku na sto kilometrov v Ajdovščini. Društvo Tekači Vipavske doline ga bo priredilo 1. decembra.

“Naša ekipa bo tekmovala že v Radovljici - predvsem v skakalnih disciplinah, kjer dobre dosežke pričakujemo od Tineta Šuligoja, Aljaža Murovca, Mihaele Makarovič in Matevža Makaroviča. V memorialni disciplini še nimamo dovolj močne članske atletinje, dober potencial pa ima Lucija Srebot, ki bo formo načrtovala za državno prvenstvo mlajših mladink, kjer bi bil zanjo dober dosežek čas okoli minute, “ je povedal predsednik AK Gorica Oliver Batagelj.

Primorska trenutno nima atletinje, ki bi to razdaljo pretekla v manj kot minuti. Še močnejšo konkurenco je pričakovati 13. junija na tradicionalnem Stepišnikovem memorialu v Slovenski Bistrici, ki je otvoritvena tekma letošnje članske lige AZS.

Absolutno najboljši slovenski atleti, ki so letos zaradi pandemije ostali brez močnih mednarodnih tekmovanj, vključno z evropskim prvenstvom in olimpijskimi igrami, bodo nestrpno čakali na 4. in 5. julij, ko bo v Ljubljani članski pokal Slovenije. Teoretično bi najboljši sicer lahko jeseni tekmovali v diamantni ligi, a so tam norme tako visoko postavljene, da bo morda le tu in tam komu uspelo meriti moči s svetovno elito.

Vrhunec v Novi Gorici

11. in 12. julija bo v Novi Gorici največje atletsko tekmovanje sezone na Primorskem. AK Gorica bo v dvodnevnem programu gostil posamično državno prvenstvo za mlajše mladince in mladinke ter tudi DP za mlajše člane in članice. V mlajšem članskem tekmovanju je pričakovati tudi nekaj nastopov najboljših slovenskih atletov v posameznih disciplinah v absolutnem merilu. Tudi Novogoričani imajo v tej konkurenci v tekih na kratke proge in v skokih več adutov. Lani je na primer novogoriška štafeta 4x100 metrov med moškimi zmagala.

Najboljši slovenski atleti bodo imeli še dve kakovostni tekmi. Najprej bo 25. in 26. julija absolutno državno prvenstvo v Celju, knežje mesto pa bo 12. in 13. septembra gostilo še absolutno ekipno prvenstvo.

V slovenskem koledarju bo še nekaj članskih mitingov slovenske atletske lige, zaradi še vedno precej priprtih meja in slabših epidemioloških razmer v nekaterih velikih evropskih državah pa je malo verjetno, da bo na slovenskih stadionih pred tradicionalnim novomeškim mitingom (2. septembra) videti omembe vredno tujo konkurenco.

Stadionska sezona bo končana prvi konec tedna v oktobru, ko bo AK Gorica priredil slovenski ekipni pokal v mnogobojih.


Najbolj brano