Prva pomladna nedelja po treh letih spet polna tekačev in tekačic

Prva pomladna nedelja že tradicionalno na Kras privabi veliko tekačic in tekačev. Prireditev, ki se je pred 23 leti začela na osnovi prijateljstva in druženja, a s kančkom tekmovalnosti, je vsa leta zadržala svoje bistvo in je zato med slovenskimi tekaškimi rekreativci zelo prepoznavna.

Start in cilj sežanskega maratona sta bila znova pred  nogometnim 
stadionom. Foto: Sinisa Kanizaj
Start in cilj sežanskega maratona sta bila znova pred nogometnim stadionom. Foto: Sinisa Kanizaj

SEŽANA > Zadnji predkoronski Mali kraški maraton je nosil letnico 2019, jubilejni, 20., pa je moral počakati na leto 2022 v nenavadnem poletnem terminu. Leta 2020 je bil tik pred izvedbo odpovedan zaradi izbruha epidemije covida-19. Organizatorji so prireditev nato poskušali še dvakrat izpeljati, a razmere tega niso dopuščale.

21. Mali kraški maraton se je vrnil v svoj klasični marčevski termin, na tretjo nedeljo v mesecu. Pričakalo ga je suho in ne premrzlo vreme, bil je poln pozitivne energije, veselja in smeha, kljub skoraj prepolovljeni udeležbi kot minula leta. Na startni strel je ob 11. uri čakalo več kot tisoč tekačev in tekačic, ki so se odpravili na tri krožne trase - na šest, deset in 21 kilometrske razdalje.

Že ob 9.30 je za značilno otroško žuborenje poskrbelo 700 najmlajših tekačev, ki so čakali na svoje starte. Otroci različnih starosti, od vrtca do devetega razreda osnovne šole, so tekli na štirih različnih razdaljah Lipiških tekov. Vsi so bili zmagovalci in vsi so v cilju prejeli medaljo. Letošnja novost je bil tek mladih s solidnim številom dijakov in dijakinj.

Organizatorji so pripravili tudi osem kilometrov dolg voden pohod z vodniki iz Planinskega društva Sežana.

V izvedbo maratona je bilo vključenih 300 prostovoljcev, med katerimi so bili dijaki in dijakinje Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana in varovanci Varstveno delovnega centra Sežana, Kmetije Brinjevka, Društva VEZI, Dom na Krasu, lokalna športna in ostala društva, vaščani Orleka in posamezniki iz Sežane ter drugih krajev Slovenije in Italije.


Najbolj brano