Proti trdnjavi in tradiciji

Slovenski nogometaši se pripravljajo na tretjo tekmo v ligi narodov, ki bo razkrila, iz kakšnega testa je pomlajena četa Tomaža Kavčiča. Na sobotnem gostovanju na Norveškem bo treba pokazati vse značilnosti, ki jih reprezentanti pridno ponavljajo na pripravljalnih zborih.

Kevina Kampla (z žogo), ki je pred petimi leti sodeloval v edini 
zmagi s 3:0 nad Norveško, se zaradi bolezni tokrat ne bo soočil z 
Vikingi.   Foto: Andrej Petelinšek/Večer
Kevina Kampla (z žogo), ki je pred petimi leti sodeloval v edini zmagi s 3:0 nad Norveško, se zaradi bolezni tokrat ne bo soočil z Vikingi.  Foto: Andrej Petelinšek/Večer

NOVA GORICA > Norvežani res niso več ekipa, ki bi se zanašala izključno na telesno moč in trde (zračne) dvoboje, a svojih nogometnih korenin kljub vse močnejšem prepletanju različnih kultur in ras Vikingi vendarle ne morejo zanikati. Še vedno je močna povezanost z otoškim in angleškim nogometom. Kapetan Stefan Johansen, ki je bil dvakratni strelec proti Cipru, denimo brani barve Fulhama. V Premier League igra tudi napadalec Bournemoutha Joshua King.

Najbolj zveneče ime pa je Martin Ødegaard. Že leta 2015, ko je kot najstnik zapustil domovino in ga je v svoje vrste zvabil madridski Real, je dobil oznako novega čudežnega dečka evropskega nogometa. Naziva doslej ni upravičil. V Španiji je igral za B ekipo Reala Castillo, lani pa je kot posojen nogometaš kraljevega kluba prišel na Nizozemsko, kjer je ostal tudi v letošnji sezoni, v kateri je soigralec ta čas poškodovanega Tima Matavža pri Vitessu. Na uvodnih dveh tekmah lige narodov 20-letni ofenzivni nogmetaš sicer ni dobil priložnosti. Tako domačo zmago proti Cipru z 2:0 kot poraz 0:1 na drugi tekmi v Bolgariji je pospremil s klopi.

Lars Lagerbäck je dal priložnost drugim igralcem. Norvežani so selektorsko taktirko zaupali prekaljenemu Švedu, ki je pred dvema letoma spisal tudi odmevno nogometno poglavje z Islandijo, najprej v kvalifikacijah in nato še na evropskem prvenstvu z uvrstitvijo v četrtfinale. Norvežani si seveda želijo, da bi bili po daljšem času spet med udeleženkami zaključnega turnirja najboljših reprezentanc stare celine. Nazadnje jim je to uspelo leta 2000 na Nizozemskem, kjer je bila prvič v visoki družbi tudi Slovenija, ki se je nato še dvakrat prebila na svetovno prvenstvo.

Pri Norvežanih pa so v novem tisočletju sledila le reprezentančna razočaranja. Tudi gledalci so počasi izgubili zaupanje v reprezentanco. Na dvoboju proti Sloveniji v Oslu naj bi se jih vendarle zbralo spodobno število. Stadion Ulleval, ki sprejme 28.000 gledalcev, bo predvidoma vsaj polovično zapolnjen. “Pomembno je, da držimo vsi skupaj, tudi navijači. Na Ullevaalu bomo zmagali in ga naredili za trdnjavo,” je sporočil Lagerbäck.

V slovenskem taboru si seveda želijo zrušiti tudi negativno tradicijo na Norveškem. “Gotovo se obeta trd in telesno zahteven dvoboj. Tekmecu bo treba odgovoriti z enako mero in ga presenetiti s kakšnim protinapadom,” je povedal Leo Štulac, ki se je zelo dobro znašel na začetku sezone italijanske serie A pri Parmi.


Najbolj brano