Rumene ni dočakal, je pa zlato

Nikdar ne odpiši Primoža Rogliča. Danes je še enkrat vstal kot feniks iz pepela, zaprl usta vsem dvomljivcem in zasedel olimpijski prestol. Superiorno, kot to počnejo slovenski kolesarji na največjih dirkah v zadnjih dveh letih, je osvojil zlato medaljo v vožnji na čas.

Primož Roglič z zlatim odličjem okoli vratu. Foto: STA
Primož Roglič z zlatim odličjem okoli vratu. Foto: STA

TOKIO > Kdo ve, kaj vse se je pletlo v glavi Primožu Rogliču po padcu, ki mu je v tretji etapi dirke po Franciji razblinil vse upe na končno zmago. Rumena majica na Touru je bila eden od dveh velikih ciljev, ki jima je podredil vadbene in tekmovalne načrte v letu 2021. Drugi so bile olimpijske igre. Še po sobotni cestni dirki, v kateri je imel, ko se je razvnel boj v ospredju, obrobno vlogo, se je zdelo, da bo tudi Tokio zapustil v senci Tadeja Pogačarja, ki je z bronom osvojil prvo medaljo za slovensko kolesarstvo na olimpijskih igrah.

Videti je bilo, da padca na Touru tako in drugače še ni predelal. Krči, ki so ga grabili v spodnjem delu hrbta, niso bili dobra popotnica, pomisleki, da bi svoje mesto na kronometru prepustil komu drugemu, pa so še krepili pesimizem v domovini. Za vsakim odličnim konjem se vedno močno praši, in tudi (rezultatski) padci pri šampionih vselej sprožajo podobna vprašanja. Je napočil čas za njihov zaton? Se lahko še vrnejo na nekdanjo vrhunsko raven?

Ura resnice, kot v kolesarskem žargonu pravijo vožnjam na čas, je ponudila nedvoumen odgovor. Še bolj pa končna razlika na cilju 44,2 kilometra dolge preizkušnje. Tudi danes sicer ni šlo brez bolečin, ki pa jih je rade volje prevzel selektor Andrej Hauptman v spremljevalnem avtomobilu. “Od stiskanja mikrofona in tuljenja vanj so me grabili krči. Ko bomo doma čez kakšen teden, se bomo šele zavedali, kaj nam je uspelo,” je bil vzhičen in hkrati ponosen Hauptman.

Drugi tir pod Fudžijem

Nihče se Rogliču, ki mu je bil kronometer sicer pisan na kožo, ni približal na manj kot minuto. Slovenski as je bil razred zase, tako kot je bil denimo še drugi slovenski osvajalec zlatega odličja na igrah v Tokiu, kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek. Kako izjemno vožnjo na čas je danes izpeljal Roglič, pove podatek, da se je dejansko odvijal le četveroboj za srebro in bron. Zlato je bilo že po dobri polovici proge oddano.

O Rogličevi (pre)moči zgovorno priča že gibanje vmesnih časov. Le po devetem kilometru je bil z neznatnim zaostankom, ki se je izražal v stotinkah, drugi, potem pa je stopnjeval ritem, tekmeci pa so vztrajno izgubljali na vsakem odseku. Bolj ko se je kronometer prevešal v sklepni del, večji je bil prepad med Rogličem in konkurenco. Še dobro, da je konec, so si najbrž mislili tekmeci, medtem ko je slovenski hitri vlak na drugem tiru odbrzel proti cilju.

Spotoma je, tik pred prihodom na dirkališče Fudži, kot bolidi formule ena, ki prehitijo nekonkurenčne tekmece za krog ali dva, ujel Joaa Almeido in Kasperja Asgreena. Portugalec in zlasti Danec, ki sta šla na progo tri minute oziroma poldrugo minuto pred Rogličem, pa nista kolesarska obstranca. Še najmanj v kronometru, kar je potrdila tudi Asgreenova končna uvrstitev. Tik pred Dancem se je uvrstil Wout van Aert. Belgijca so po prikazanem v tretjem tednu Toura in na olimpijski cestni dirki uvrščali celo na vrh seznama favoritov, a je bilo kmalu očitno, da ni našel pravih vrtljajev na kolesu.

Turbo Rogla

Morda je van Aertu sobotna preizkušnja vzela nekaj svežine, tudi ob najboljšem dnevu pa ne bi mogel biti kos Rogličevi današnji izvedbi, ki je bila dejansko z drugega planeta. Belgijec bi se lahko kvečjemu boril za nižji stopnički zmagovalnega odra v paketu s še na drugih zaporednih igrah srebrnim v vožnji na čas, Nizozemcem Tomom Dumoulinom, ki se je v kolesarsko karavano vrnil namensko za olimpijske igre, ter tremi nosilci odličij v kronometru na lanskem svetovnem prvenstvu.

Bron je danes osvojil Avstralec Rohan Dennis, ki si je v zadnjem olimpijskem ciklu kljub muhavosti ustvaril sloves najboljšega specialista za kronometer. Brez odličja je naposled ostal aktualni svetovni prvak, Filippo Ganna. Italijan je sicer najhitreje zastavil današnjo vožnjo na čas, nato pa je 31-letni Roglič vklopil turbo, ki ni hotel ugasniti niti, ko je že prečkal ciljno črto.

“Neverjetno, kako se vsaka stvar lahko hitro obrne, če le verjameš vase in marljivo delaš ter stremiš novim izzivom naproti. Nisem ravno specialist za kronometer, lahko pa izpeljem dobro vožnjo na čas,” je Roglič po današnjem razpletu še iskal prave besede, za kar mu je uspelo. Kapo dol.


Preberite še


Najbolj brano