Primorsko zlato v troskoku

Po prvem delu državnega dvoranskega atletskega prvenstva v Novem mestu so Primorci osvojili štiri odličja. V troskoku je z vsemi tekmeci opravil sežanski atlet Jan Luxa.

Jan Luxa bo očitno dobro pripravljen pričakal poletno sezono. Foto: Igor Mušič
Jan Luxa bo očitno dobro pripravljen pričakal poletno sezono. Foto: Igor Mušič

Državno dvoransko prvenstvo je bilo rezultatsko nekoliko okrnjeno. Vrhunska skakalka s palico, Ljubljančanka Tina Šutej, je namreč nastopila na mednarodnem mitingu v francoskem Clermontu, kjer je postavila nov absolutni slovenski rekord v skoku s palico. Letvico je preskočila kar na višini 474 centimetrov.

V njeni odsotnosti je državna prvakinja postala skakalka Olimpije Sara Berčan (350) pred Eriko Pust (330) in nekdanjo atletinjo novogoriškega kluba Karolino Bratino Kostarakovo (320, obe Mass Ljubljana).

Razvrstitev v sicer kakovostni konkurenci ženskega teka na 60 metrov so krojile diskvalifikacije zaradi prehitrih startov. Tako sta bili izločeni prvi favoritinji, reprezentantki Maja Mihalinec in Agata Zupin. Ob takšnem razpletu je presenetljivo državna prvakinja postala članica Olimpije Joni Tomičić Prezelj (7,66) pred postojnsko atletinjo ljubljanskega AD Mass Kajo Debevec (7,69).

V prvem delu prvenstva je edino primorsko zmago dosegel sežanski specialist za troskok ljubljanskega AD Mass Jan Luxa. Doskočil je pri 15 metrih in 16 centimetrih in za centimeter ugnal klubskega kolega Žigo Vrščaja. Primorski uspeh sta z uvrstitvama v finale dopolnila še člana AK Gorica Tine Šuligoj (četrti, 14,32) in Žiga Šuligoj (šesti, 12,45).

V teku na 60 metrov z ovirami je srebro osvojil tekač Gorice Matej Stanič s časom 8,76 sekunde. Hitrejši od njega je bil le Ptujčan Žan Viher (8,37).

Solidno se je za Primorce razpletel tek na 60 metrov, v katerem je bila konkurenca zelo močna. Prvak je postal član ljubljanskega AD Mass Nik Kočevar (6,82), ki je le za stotinko ugnal domačina Tilna Ovnička (Krka, 6,83). V finalu sta tekla kar dva člana Gorice. Peto mesto je zasedel Rok Kocina (6,98), šesto pa povratnik na atletske steze Enej Leban (7,00), pred dvema letoma najhitrejši atlet sezone v Sloveniji v teku na sto metrov.


Najbolj brano