Primorska bo odločala

Uradna predstavitev 26. dirke po Sloveniji bo sicer jutri, a že zdaj je jasno, da se med 19. in 23. junijem obeta kolesarski praznik. Deležna ga bo tudi Primorska s tretjo in posebej četrto etapo.

Primož Roglič (v sredini) ne bo branil lanske zmage, zato pa bo na 
dirki po Sloveniji predvidoma vrtel pedala Matej Mohorič (desno). Foto: STA
Primož Roglič (v sredini) ne bo branil lanske zmage, zato pa bo na dirki po Sloveniji predvidoma vrtel pedala Matej Mohorič (desno). Foto: STA

NOVA GORICA Prav lahko se zgodi, da bo končni razplet krojil primorski del petdnevne dirke, pri kateri že tradicionalno organizatorske niti vleče novomeška Adria Mobil. Cilj petkove razgibane etape bo v Idriji, povsem primorska pa bo tretja junijska sobota. Predzadnja etapa se bo začela v Novi Gorici, končala pa v Ajdovščini. Kolesarska karavana bo 22. junija zapeljala v Posočje, Goriška brda, na Kras in v Vipavsko dolino.

Odkar je k projektu pristopila tudi Slovenska turistična organizacija in je dirka po Sloveniji predvajana v neposrednem prenosu na Eurosportu, se je seveda občutno povečalo tudi zanimanje gostiteljev oziroma posameznih občin, ki si želijo videti kolesarsko karavano v domačih krajih. Zato pa je treba odšteti tudi nekaj denarja.

Cilj petkove razgibane etape bo v Idriji, povsem primorska pa bo tretja junijska sobota. Predzadnja etapa se bo začela v Novi Gorici, končala pa v Ajdovščini.

Športna razglednica

Da ima dirka poleg tekmovalnega oziroma športnega vidika tudi precejšen promocijski učinek, podprt z razgledi pokrajine, so že pred časom prepoznali v soseščini. Prvi seveda Italijani, ki se ponašajo z več kot stoletno tradicijo Gira, pomena (kolesarskega) turizma pa se že nekaj časa zavedajo tudi južni sosedje. Letošnjo peto izvedbo dirke po Hrvaški so sicer premaknili na jesen in jo bodo izpeljali v začetku oktobra. Dirka po Sloveniji se drži ustaljenega junijskega termina. Umeščena je tik pred dirko po Franciji, zato lepemu številu kolesarjev služi kot tekmovalni preizkus pred Tourom.

Lani so se na slovenski pentlji tako pomerili sprinterji svetovnega slovesa, kot so Britanec Mark Cavendish, Nemec Marcel Kittel, Avstralec Caleb Ewan in nenazadnje Dylan Groenewegen. Nizozemec je razumljivo prišel v Slovenijo v senci moštvenega kolega Primoža Rogliča, a je z etapno zmago dokazal moč v skupinskih zaključkih, kar je nato potrdil tudi na Touru. Enako velja za Rogliča, ki mu je bil lanski drugi del dirke po Sloveniji pisan na kožo. Posebej zaključni kronometer, na katerem je potrdil svojo drugo zmago na domači dirki.

Rogličevi nasledniki

Letos Roglič s svojo ekipo Jumbo Visma na slovenskih cestah ne bo branil zelene majice najboljšega v skupnem seštevku. Osrednjo pozornost namreč namenja majski dirki po Italiji. Rogliča bodo gledalci seveda pogrešali, a domačih adutov tako za vidne etapne dosežke kot tudi skupni seštevek ne bo manjkalo. Eden bo skoraj gotovo Tadej Pogačar. Kolesar ekipe UAE Emirates, ki je že na začetku svoje prve poklicne sezone ugnal vso konkurenco na enotedenski dirki po Algarveju, je pretekli teden zelo dobro vrtel pedala tudi na dirki po Baskiji.

Za slovensko pentljo, ki je medtem pridobila naziv dirke ekstra kategorije, torej tik pod preizkušnjami svetovne serije, je napovedanih pet prvorazrednih ekip World Toura. Med njimi bo tudi Bahrain Merida, ki ima tudi sicer močan slovenski pridih. Na domačih cestah utegne biti še občutnejši. Prvo ime ekipe bo predvidoma Matej Mohorič, ki bi mu kot raznovrstnemu kolesarju trasa 26. dirke po Sloveniji utegnila nadvse ustrezati. Svojo priložnost bo gotovo iskal v predzadnji, povsem primorsko obarvani etapi. Ravnine bo malo, več bo krajših (Vrh0vlje, Trstelj, Štanjel...) klancev, a tudi tehničnih spustov. Vrhunec bo zaključni vzpon na Predmejo čez Col in ciljni spust v Ajdovščino. Dan prej bo zaključek etape na Idrijskem in kaj lahko se zgodi, da bodo domači gledalci lahko pozdravili oba primorska kolesarja v svetovni seriji, Kristijana Korena in Jana Tratnika. Primorsko kolesarstvo bo zastopano tudi v kontinentalnih ekipah in slovenski reprezentanci, kjer gre pričakovati kakšnega člana novogoriškega kluba mebloJOGI pro-concrete.


Najbolj brano