Primorska aduta bosta Murovec in Luxa

Danes ob 18.30 se bo na ljubljanskem stadionu Šiška pričel četrti miting mednarodne lige Atletske zveze Slovenije. Med Primorci sta aduta za visoko uvrstitev Aljaž Murovec in Jan Luxa.

Član Gorice Aljaž Murovec je med favoriti skoka v daljino. Foto: Igor Mušič
Član Gorice Aljaž Murovec je med favoriti skoka v daljino. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Miting v Ljubljani bo najmočnejši slovenski klub, Atletski društvo Mass, že petnajstič priredilo v spomin na v hudi prometni nesreči preminula ljubljanska atleta Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana. Začel se bo ob 18.30 in se končal predvidoma štiri ure kasneje.

Kocina treniral manj od želja

V memorialni disciplini, teku na sto metrov, je pričakovati zmago letos izvrstnega člana domačega kluba Nicka Kočevarja (tretji na lestvici lige, 18 točk), ki je v soboto v Novi Gorici na državnem prvenstvu (DP) za mlajše člane tekel najhitreje v Sloveniji letos - 10,41. Kandidata za finale bi lahko bila tudi Primorca, član tolminskega Posočja Andrej Skočir (letos že 10,62) in atlet Gorice Rok Kocina (10,75), a je vprašanje, kako bosta razporedila moči. Za Skočirja bo vrhunec sezone v soboto, ko se bo na stadionu Portoval v Novem mestu začelo dvodnevno DP starejših mladincev, kjer je kandidat za zmago na sto in 200 metrov. Kocina je bil precej zaseden s šolskimi obveznostmi in je treniral manj, kot bi si želel. Težave ima z vzdržljivostjo in se bo bržkone osredotočil na to, da bo optimalno pripravljen za absolutno državno prvenstvo, ki bo obenem peti miting lige AZS 25. in 26. julija v Celju.

600 evrov nagrade bo prejel vsak zmagovalec posameznih disciplin

Primorci si lahko največ obetajo v moškem troskoku in daljini. Najvišje uvrščen v ligi (18. mesto) je specialist za troskok Jan Luxa iz Senadol pri Sežani (Mass), ki je zbral sedem točk (vrednost rezultata po tablicah je 1014). Jan je letos že doskočil pri 15,58 metra in je v slovenskem pokalu osvojil drugo mesto. V tej disciplini se v zadnjih dneh vzpenja član Gorice Tine Šuligoj (15,24), srebrni z državnega prvenstva mlajših članov, ki je sicer na lestvici lige na 34. mestu.

V AK Gorica bodo z zanimanjem spremljali, kako bo v daljino skakal sveži državni prvak med mlajšimi člani Aljaž Murovec, ki je sicer na lestvici lige na 19. mestu, a je v soboto skočil do osebnega rekorda (753 cm) in je v izenačeni slovenski absolutni konkurenci celo kandidat za zmago.

Med vrhunce mitinga, ki si ga bo mogoče ogledati preko spletne povezave www.admass.si/15-memorial-matica-sustersica-in-patrika-cvetana/, bosta pri moških sodila met diska in tek na 400 metrov. Disk bo s Kristjanom Čehom - tretjim metalcem sezone na svetu (68,75 m) gotovo v ospredju. Čeh obenem vodi v skupnem seštevku lige AZS z ogromno prednostjo (32 točk).

Drugo mesto zaseda specialist za 200 in 400 metrsko progo Lovro Mesec Košir (AD Mass, 18). Slovenski rekorder na 400 m Luka Janežič (Kladivar Celje), v sezoni, ko ni velikih mednarodnih tekmovanj, v glavnem teče na krajših razdaljah.

Šutejeva v ligi šele osma

V ženski konkurenci je prva dama specialistka za troskok AD Mass Neja Filipič s tretjim izidom sezone na svetu (14,32). Ta seveda vodi v skupnem seštevku lige (25 točk). Kakovosten utegne biti skok v višino z domačinko Lio Apostolovski (letos že 192 cm), ki je druga v seštevku lige (22). Tretje mesto na lestvici zaseda državna rekorderka v teku na 400 metrov z ovirami, Velenjčanka Agata Zupin (21).

Omeniti velja še ženski skok s palico. Tina Šutej (Kladivar) ima s 475 centimetri najboljši izid sezone na svetu, a je na lestvici lige šele osma, ker je doslej tekmovala le enkrat. Edina Primorka na lestvici lige AZS je Bistričanka pri ljubljanskem Kronosu, Lara Jagodnik. Specialistka za tek na sto metrov z ovirami zaseda 27. mesto.

AZS je poskrbela za nagradni sklad. Iz Ljubljane bo domov bogatejša odšla osmerica finalistov disciplin, zmagovalci pa bodo prejeli po 600 evrov.


Najbolj brano