Primorec Fabčič bo veslo zamenjal s puščico

Potem ko sta vrhunska športnika invalida in udeleženca paraolimpjskih iger, gorenjski plavalec Darko Đurić ter primorski plavalec in kajakaš Dejan Fabčič, sredi maja sporočila, da bosta že pred paraolimpijskimi igrami v Tokiu 2022 zaključila tekmovalno kariero, sta to danes v veliki predavalnici ljubljanske fakultete za šport storila tudi uradno.

Z leve proti desni: Dr. Boro Štrumbelj, Dejan Fabčič in Andrej 
Jelenc

 Foto: Igor Mušič
Z leve proti desni: Dr. Boro Štrumbelj, Dejan Fabčič in Andrej Jelenc  Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Na slovesnosti, ki sta ju pripravila Zveza za šport invalidov Slovenije in Slovenski paralimpijski komite, sta plavalec Darko Đurić iz Brezij na Gorenjskem in plavalec ter kajakaš Dejan Fabčič iz Podnanosa spregovorila še zadnje poslovilne besede ob izteku izvrstne športne poti, za glasbeni program pa je poskrbel raper Rok Terkaj.

Oba športnika sta dvakratna paraolimpijca in oba sta se na zadnjih igrah v Riu 2016 izvrstno odrezala - Đurić s četrtim mestom v plavanju, Fabčič pa je bil šesti veslanju na mirnih vodah. Kajakaš iz Podnanosa je pojasnil, da Đurićeva odločitev o koncu kariere (sporočil jo je nekaj dni pred Fabčičem) ni vplivala nanj. Odločitev o umiku je zaradi naraščanja poklicnih obveznosti, mednarodne konkurence in starosti je zorela že leto dni. Fabčič se bo posvetil zdravniškemu poklicu in družini. Po medicinski plati bo še sodeloval s Kajakaško zvezo Slovenije, športno pot pa bo - vsaj na rekreativni ravni - nadaljeval kot lokostrelec.

Darko Đurić in Dejan Fabčič (foto: Igor Mušič)

Fabčič je bil pod strokovnim vodstvom novogoriškega trenerja, specialista za plavanje na Fakulteti za šport, dr. Bora Štrumblja, uspešen že med plavalno elito na paraolimpijskih igrah v Pekingu 2008 (šesti na 100 m prsno). Kasneje je ob pomoči Kajakaške zveze Slovenije in trenerjev Soških elektrarn - Dejana Testena, Nine Mozetič, Jerneja Zupančiča Regenta in Mihe Brezigarja razvil v izvrstnega kajakaša na mirnih vodah. Dejan bo še pomagal klubu, kjer vesla mlajša od njegovih hčera, starejša pa je lokostrelka.


Najbolj brano