Primorcem tri odličja

Zveza paraplegikov Slovenije je na novogoriškem stadionu priredila 51. atletski memorial Bojana Hrovatina, ki je štel tudi kot državno prvenstvo. Ekipno najuspešnejši so bili celjski atleti, tri posamična odličja pa so osvojili tudi Primorci.

Primorski atlet Marko Sever je osvojil srebrno odličje. Foto: Igor Mušič
Primorski atlet Marko Sever je osvojil srebrno odličje. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Zveza paraplegikov Slovenije prireja od smrti Bojana Hrovatina (1970) vsako sezono atletsko tekmovanje v njegov spomin. Hrovatin se je namreč kot prvi profesor športne vzgoje v Sloveniji vso kariero poklicno (na takratnem ljubljanskem zavodu za rehabilitacijo invalidov) ukvarjal tako z rehabilitacijsko kot s tekmovalno platjo športa invalidov. Bil je tudi sekretar zveze za rekreacijo in šport invalidov Slovenije. Naš invalidski šport je uveljavil tudi na mednarodnem prizorišču.

Tokrat je memorial štel tudi kot državno prvenstvo, državna in severnoprimorska zveza paraplegikov pa sta ga skupaj s slovenskim paraolimpijskim komitejem in ob pomoči mestnega javnega zavoda za šport in sodnikov AK Gorica gostila na novogoriškem stadionu. Tekmovalo je 56 športnikov iz vseh devetih slovenskih pokrajinskih društev. Na prvenstvu je bil predstavljen tudi pred kratkim izdan zbornik ob 50-letnici športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije.

Atletinje in atleti so tekmovali v troboju tehničnih disciplin (met kopja, diska in suvanje krogle), v troboju voženj s specialnimi vozički na 100, 200 in 400 metrov in v dveh posamičnih disciplinah voženj s standardnimi vozički - na sto metrov (za Hrovatinov memorial) in na 800 metrov (v spomin na tudi pokojnega invalidom naklonjenega športnega novinarja Dela Henrika Übeleisa).

Ekipno je bilo po številu odličij najuspešnejše celjsko društvo paraplegikov, ki jih je osvojilo kar 12. Po šest sta jih zbrali društvi iz Ljubljane in Maribora. Po tri nosilce odličij so imela društva iz Nove Gorice (s. Primorska), Murske Sobote, Slovenj Gradca in Kranja. Med Primorci so se najbolj izkazali metalca Mirjam Colja (srebro) in Vladimir Peterlin (bron) ter vsestranski nekdanji paraolimpijec Marko Sever, ki je v vožnji s standardnim vozičkom prišel do srebra.


Najbolj brano