Presenetljivi Čehi

O tem, da svetovno prvenstvo v košarki mineva brez aktualnih evropskih prvakov, je bilo prelitega že veliko črnila, zato pa je že jasno, da bo slovenska reprezentanca dobila povabilo na olimpijske kvalifikacije.

Član NBA moštva Milwaukee Bucks in grške reprezentance  Giannis Antetokounmpo v dvoboju s Čehi. Foto: Profimedia
Član NBA moštva Milwaukee Bucks in grške reprezentance Giannis Antetokounmpo v dvoboju s Čehi. Foto: Profimedia

Vsaj po zapisanih kriterijih mednarodne košarkarske zveze Fiba, da bodo upoštevali položaj na svetovni lestvici, ima Slovenija povabilo praktično že v žepu. Vsi neposredni tekmeci naše izbrane vrste so se namreč uvrstili v drugi del tekmovanja, ki se je končalo včeraj. Dve evropski reprezentanci s svetovnega prvenstva (SP) si bosta nastop v Tokiu 2020 zagotovili neposredno.

O trenutni “moči” slovenske reprezentance precej pove že naslednji podatek - obe izbrani vrsti, ki sta se na SP prebili iz naše kvalifikacijske skupine, sta zgodaj končali nastope na Kitajskem. Turčija že v prvem delu, Črna gora pa je brez možnosti za četrtfinale ostala na začetku drugega dela tekmovanja.

Olimpijske vozovnice

V tekmi za razvrstitev od 17. do 32. mesta je Nigerija premagala gostiteljico SP Kitajsko s 86:73 in si izborila mesto na olimpijskih igrah kot predstavnica Afrike. Mesto azijskega predstavnika si je priigral Iran, ki je s 95:75 ugnal Filipine. Kitajska je brez OI ostala zaradi slabše razlike v koših. Na OI bo Oceanijo predstavljala Avstralija. Ameriko bosta predstavljali ZDA in Argentina.

S slovenskega zornega kota je SP, ki je v prvem in drugem delu po našem času potekalo dopoldne ali zgodaj popoldne, manj zanimivo, razširitev tekmovanja s 24 na 32 reprezentanc pa je ponudila več povsem nezanimivih tekem z vnaprej znanimi zmagovalci z visoko razliko. In tudi nekaj odmevnih izpadov. Turčija, ki je imela na kolenih ZDA, a na koncu izgubila, je v odločilni tekmi izpadla proti Češki. Ta je v drugem delu tekmovanja iz boja za medalje izločila tako Grčijo kot Brazilijo in je največje presenečenje turnirja. Enako velja tudi za Poljake, ki so po treh zmagah v predtekmovanju v odločilni tekmi premagali Rusijo. Grki, na čelu z zvezdnikom lige NBA Giannisom Antetokounmpom, bi za četrtfinale včeraj morali premagati Čehe za 12 točk, vendar so jih le za sedem (84:77). Brazilce je v četrtfinale peljala le zmaga proti neporaženim ZDA, vendar so slavili Američani z 89:73. Brazilci, ki jih vodi Aleksandar Petrović, so bili Američanom rezultatsko blizu v prvem polčasu. V boju za najvišja mesta prav tako ni Nemcev in Italijanov.

Ob ZDA za prve favorite turnirja veljajo košarkarji Srbije, ki so po seriji zmag prvi poraz doživeli v dvoboju s sebi primerno reprezentanco, Španijo. Ta je bila za Srbe dobrodošlo opozorilo. Veliko je bilo govora o izpadu Litve, ki je bila v končnici odločilne tekme za uvrstitev v četrtfinale s Francijo grobo oškodovana. Sodniki namreč niso priznali koša Litvi, potem ko se je Rudy Gobert dotaknil obroča. Fiba je napako celo priznala in suspendirala sodnike tekme iz Španije, Venezuele in Argentine. A to seveda Litovcev ni vrnilo v četrtfinale.

Četrtfinalni pari SP, danes - Srbija : Argentina (13) ter Španija Poljska (15). Jutri - Avstralija : Češka in ZDA : Francija.


Najbolj brano