Premoč na tribunah prenesti tudi na igrišče

Sinoči so slovenski rokometaši preizkusili igralno površino zagrebške Arene, kjer jih drevi čaka prva tekma evropskega prvenstva. Na glavo in na zmago je vodilo izbrancev Veselina Vujovića pred dvobojem z Makedonci.

Slovenski rokometaši so bili  v zadnjih medsebojnih dvobojih 
uspešnejši od Makedonije. Tako so se zmage veselili na 
svetovnem prvenstvu leta 2015 v Katarju.  Foto: STA
Slovenski rokometaši so bili v zadnjih medsebojnih dvobojih uspešnejši od Makedonije. Tako so se zmage veselili na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Katarju.  Foto: STA

ZAGREB > Slovenski selektor nocojšnje tekmece pozna do potankosti, prav tako ozračje, ki preveva Makedonce ob zmagah in porazih. Skrajna čustvena stanja so na jugu Balkana hitro nalezljiva, Veselin Vujović pa se dobro zaveda prednosti in slabosti, ki jih sprožajo rezultatski (ne)uspehi pri drevišnjih tekmecih. Verjame, da jih lahko obrne sebi v prid. Pred tekmo bo gotovo doživel topel sprejem makedonskih navijačev, a zdaj njegovo srce bije za slovensko stvar. Prav s srčnostjo in moštvenim duhom naj bi slovenski rokometaši nadomestili katero od vrzeli, nastalih po kopici poškodb.

Vid Kavtičnik je seveda zraven. Brez kapetana ne gre, pa čeprav na klopi. To naj bi Slovenija imela daljšo od Makedoncev. Tudi na tribunah bo predvidoma več slovenskih zastav. Makedonskih navijačev naj bi se zbralo več kot 2000, slovenski delež pa se suka okrog številke 5000. “Morda jih bo še več. Verjamem, da mi bo v Zagrebu lepo, še lepše pa nato v Varaždinu,” je posredno namignil, kaj pričakuje od evropskega prvenstva Veselin Vujović, ki je v Zagrebu kot trener pustil močan pečat. V lepem spominu pa so navijači hrvaškega prvaka ohranili tudi Kira Lazarova. Njegovi strelski vložki sicer niso več tako nepogrešljivi kot nekoč, a ko gre za prevzemanje odgovornosti v makedonskem dresu, se gotovo ne bo povlekel nazaj.

Slovenska postava:

> vratarja: Matevž Skok, Urban Lesjak

> krožni napadalci: Blaž Blagotinšek, Matic Suholežnik, Igor Žabič

> levi krili: Darko Cingesar, Matic Verdinek

desni krili: Blaž Janc, Gašper Marguč

> srednja zunanja: Marko Bezjak, Miha Zarabec

> levi zunanji: Borut Mačkovšek, Nik Henigman, Jan Grebenc

> desna zunanja: Žiga Mlakar, Vid Kavtičnik

Za Makedonce je zelo pomemben podatek, da je organizator igre Filip Mirkulovski zdrav, posebej upoštevajoč navezo s krožnim napadalcem Stojančejem Stoilovim. Obrambni učinek izbrancev Raula Gonzaleza pa bo v dobršni meri pogojen z boljšim ali slabšim dnevom vratarja Borka Ristovskega. Seveda velja podobna ugotovitev tudi na slovenski strani. Zagrebov vratar Matevž Skok v letošnji sezoni ni veliko branil v Areni, a njegov prispevek utegne biti v marsičem prelomen. Slovenska krila pač živijo od protinapadov. Spodbudno formo Gašperja Marguča in Blaža Janca bi veljalo izkoristiti v polni meri, prav tako se gre nadejati, da bo imel Žiga Mlakar na desnem zunanjem položaju svoj strelski dan. Potem bo vse lažje. Na levi strani sta Nik Henigman in Jan Grebenc že ogrela strelske naprave. Če pa bo ročno zavoro v napadu spustil tudi Borut Mačkovšek, potem se Makedoncem na igrišču ne piše dobro.

Vse bo jasno približno ob 21. uri, ko bo končan tekmovalni razpored uvodnega kroga v skupini C. Odprli ga bodo branilci naslova Nemci, ki bodo potrjevali vlogo favorita proti oslabljenim Črnogorcem. Potem ko je selektor Dragan Djukić že pred začetkom priprav ostal brez svojega prvega strelca Vuka Borozana, se je poškodoval še vratarski adut Nebojša Simić. Zanimivo bo tudi v skupini D, s katero se bo v drugem delu križala slovenska skupina. Olimpijski prvaki Danci se bodo poskušali oddolžiti Madžarom, ki bodo imeli v Varaždinu navijaško premoč na tribunah, za nenadejan poraz v osmini finala lanskega svetovnega prvenstva.


Najbolj brano