Olimpijske kvalifikacije so v žepu

Slovenski rokometaši so na evropskem prvenstvu izpolnili poglavitni cilj. Potem ko so danes z 29:24 premagali Portugalce, so si zagotovili uvrstitev v olimpijske kvalifikacije. Jutri bodo v sklepnem skupinskem krogu lovili polfinale.

Slovenski kapetan Jure Dolenec (številka 11) je danes večkrat 
našel pot do gola mimo portugalskega bloka. Foto: Profimedia
Slovenski kapetan Jure Dolenec (številka 11) je danes večkrat našel pot do gola mimo portugalskega bloka. Foto: Profimedia

MALMÖ > Slovenske ambicije na Švedskem torej še niso potešene, res pa je, da se je izbrancem Ljubomirja Vranješa danes odvalil kamen od srca. Po Göteborgu in Malmöju bodo nadaljevali pot tudi v Stockholm. Lepo bi seveda bilo, če bi v švedski prestolnici na igrišče stopili že v petek, ko bosta na sporedu polfinalna para. V najslabšem primeru pa bodo v Tele2 Areni, ki sprejme 22.000 gledalcev, zaigrali v sobotni tekmi za peto mesto. Slovenija si jo je priborila po zmagi nad Portugalsko, ki vendarle ni zdržala pritiska tekme. Slovenski rokometaši so unovčili izkušnje, širino, kakovost in nenazadnje pokazali so v zadnjih dneh že do onemoglosti poudarjeni tekmovalni značaj.

“Po porazu, še posebej takšnem, kot smo ga doživeli proti Madžarom, ni nikdar lahko. S Portugalsko je bilo težko, a pričakoval sem, da bo še precej težje in bo odločal gol ali dva. Odigrali smo res odlično tekmo, v prvi vrsti obramba na čelu s Ferlinom. V napadu pa smo bili zbrani in disciplinirani kot celota,” je povedal Vranješ po tekmi, v kateri seveda ni bilo umiranja v lepoti. Slovenija pa je bila dovolj potrpežljiva in vztrajna, tudi ko so tekmeci našli pot do mreže in jih je na drugi strani s svojimi izjemnimi obrambami v obup spravljal Alfredo Quintana. Slovensko osredotočenost še najbolje ponazarjajo tri ukradene žoge Blaža Janca. V prvem polčasu je tako po hitrih protinapadih izničil portugalsko prednost dveh golov. Nič manj pomembna pa ni bila prestrežena žoga, s katero je takoj na začetku drugega dela spet vzpostavil rezultatsko ravnotežje. Eden ključnih statističnih poudarkov so bile potemtakem tudi (portugalske) tehnične napake, ki so nagnile tehtnico na slovensko stran. Slovenski rokometaši so bili precej bolj pozorni tudi ob odbitih žogah. Vsak, ki je stopil na igrišče, je po najboljših močeh odigral svojo vlogo, bodisi v obrambi bodisi v napadu, pa četudi je le izvajal sedemmetrovke. Miha Zarabec, ki je dirigentsko palico spet prepustil Deanu Bombaču, je bil v tem segmentu nezgrešljiv. Slovenija je postopoma lomila odpor Portugalcev, ki pa so se v dobrih petih minutah sesuli in pokazali psihološko krhkost ob spornih sodniških odločitvah. V 48. minuti je Borut Mačkovšek popeljal Slovenijo v vodstvo za tri gole, strelsko vlogo pa je pa je za plus pet Slovenije v 51. minuti nato prevzel Jure Dolenec. Slovenski kapetan je bil tudi najboljši posameznik današnje tekme, s katero si je Slovenija pred zadnjim krogom zagotovila vsaj tretje mesto v skupini II.


Najbolj brano