Pred risi je (pre)velik zalogaj

Danes se v Tampereju na Finskem, ki brani naslov, začenja svetovno prvenstvo v hokeju elitne divizije. Slovenija bo prebila led jutri, ko jo v latvijski prestolnici Rigi čaka uvodna tekma s Švico. Po nedeljskem dvoboju s Kanadčani pa bitke za obstanek pridejo na vrsto v tednu, ki sledi.

Slovenski hokejisti bodo v Rigi predvidoma imeli  veliko dela pred 
svojimi vrati.  Foto: Stanko Gruden/STA
Slovenski hokejisti bodo v Rigi predvidoma imeli veliko dela pred svojimi vrati.  Foto: Stanko Gruden/STA

TAMPERE, RIGA > Risi bodo desetič zaigrali v najvišjem hokejskem razredu, glavno vprašanje pa je, ali se bodo med elito tudi obdržali. Nazadnje jim je to uspelo leta 2005, zato so bili v družbi najboljših tudi naslednjo pomlad, ko je svetovno prvenstvo (SP) gostila prav Riga. Slovenija ni pustila slabega vtisa, nasprotno. Dobro se je kosala tudi s favoriziranima Finsko in Češko. Žal je povlekla krajšo na ključnem obračunu z Italijo. Čeprav je vodila s 3:0, so zahodni sosedje izenačili, remi pa je šel na roko le Italiji. Risi so se poslovili od elitnega razreda, Anže Kopitar pa je le nekaj mesecev pozneje kot prvi slovenski hokejist v ligi NHL začel svojo pot med zvezde čez lužo.

Kljub zgodnjemu izpadu Los Angelesa v končnici za Stanleyjev pokal, se je Kopitar, ki bo avgusta dopolnil 36 let, odločil, da si bo tokrat vzel reprezentančni premor za celjenje manjših poškodb ali bolje rečeno iztrošenosti materiala. Vprašanje je seveda, kdaj bomo najboljšega slovenskega hokejista vseh časov znova videli v reprezentančnem dresu. Precej bo odvisno od dometov Los Angelesa v severnoameriškem prvenstvu, pa tudi od izkupička slovenske izbrane vrste.

Slovenija na SP

13. maj - Slovenija : Švica (11.20); 14. maj - Slovenija : Kanada (11.20); 16. maj- Slovenija : Norveška (15.20); 18. maj - Slovenija : Češka (15.20); 19. maj - Slovenija : Latvija (15.20); 21. maj - Slovenija : Slovaška (15.20); 22. maj - Slovenija : Kazahstan (19.20).

Korak naprej, korak nazaj

SP drugega razreda je običajno na sporedu dva tedna prej. Tako je bilo tudi letos, ko sta si napredovanje med elito priigrali Velika Britanija in Poljska. Privrženci risov se seveda nadejajo, da ena od obeh reprezentanc na SP prihodnje leto na Češkem ne bo zamenjala Slovenije, ki bo v Rigi poskušala ubežati zadnjemu osmemu mestu. Za vrhunske reprezentance je, s tem ko se četverica iz vsake skupine prebije v izločilne boje, prvi del tudi ogrevalni. Odvisno od razvoja dogodkov v končnici ligi NHL pa lahko med turnirjem še dopolnijo svoje zasedbe.

Ob zamrznjenem statusu Rusije in Belorusije zaradi vojne v Ukrajini so praznino zapolnile nekatere druge reprezentance. Med njimi je tudi slovenska, pri čemer je v zadnjih letih stekla postopna zamenjava reprezentančnega rodu, ki je dosegel vrhunca z zaporednima uvrstitvama na olimpijska turnirja 2014 in 2018. Leto kasneje se je med drugimi reprezentančno upokojil tudi Jan Muršak, ki je sledil Kopitarju v ligo NHL, močan pečat pa je pustil v razširjenem ruskem prvenstvu KHL. Tam od slovenskih reprezentantov ta čas igra Jan Drozg, ki mu preboj v najmočnejši severnoameriški ligi ni uspel.

10.

nastop čaka slovenske hokejiste v elitnem razredu svetovnega hokeja

Obramba in napad

V Rigi bo sicer veliko odvisno od (obrambnega) učinka uigrane napadalne trojke iz nemškega Bremerhavna, ki jo tvorijo Žiga Jeglič, Jan Urbas in Miha Verlič. Večina slovenskih reprezentantov sicer prihaja iz razširjenega avstrijskega prvenstva in se med seboj dobro pozna. Še bolj povezana je osmerica iz Olimpije, ki pripada ligi ICE. V tem, da ni nobenega reprezentanta z Jesenic, se zrcali ne le slika športa v mestu, ki je tradicionalno zapriseženo ledenim ploskvam, pač pa tudi splošni položaj hokeja v Sloveniji, kjer je treba shajati z ozko reprezentančno bazo.

So pa zato bili spodbudni rezultati zasedbe Matjaža Kopitarja s tekmeci po meri v pripravljalnem obdobju. Če ne drugega, je imel selektor čas za uresničitev zastavljenih načrtov. Seveda bo v zgoščenem tekmovalnem ritmu proti kakovostnim tekmecem treba tudi trpeti in pri tem razporediti moči za dvoboje, kjer naj bi Slovenija iskala pot do točk in odrešilnega sedmega mesta v skupini B.

Rise morda odločilna tekma za obstanek čaka prav za konec predtekmovanja, ko se bo pomerila s Kazahstanom, ki pa ima vendarle kopico hokejistov iz lige KHL. Latvija lahko stavi tudi na prednost domačega ledu, z Norveško imamo v zadnjem obdobju slabe izkušnje, Slovaška pa postopoma znova dviguje hokejsko krivuljo. Švica ter predvsem Kanada in Češka bodo za rise vendarle prevelik zalogaj. V skupini A bodo ob gostiteljih Fincih igrale še Švedska, ZDA, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija in Madžarska.


Najbolj brano