Pozimi bodo spet težave

Vaterpolo klub Gorica je minuli teden s poletnim otroškim kampom v Novi Gorici in z nastopom na zaključnem turnirju Alpe-Jadran končal uspešno sezono. Večji razmah tega športa bodo tudi v novi sezoni ovirale težave pri organizaciji zimske vadbe, saj ustreznega pokritega bazena Nova Gorica še nima.

V poletnem kampu se je z  vaterpolom spoznavalo 40 Novogoričanov. Foto: Igor Mušič
V poletnem kampu se je z vaterpolom spoznavalo 40 Novogoričanov. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Mestna občina Nova Gorica se sicer pripravlja na gradnjo zimskega bazena na območju betonskih teniških igrišč športnega parka. Iz kabineta župana so nam sporočili, da trenutno pridobivajo gradbeno dovoljenje, dokumentacijo pa je občina predala v pregled ministrstvu za okolje in prostor, od katerega pričakuje odločbo o sofinanciranju gradnje v višini treh milijonov evrov. Če ne bo zapletov, bo oktobra mogoče objaviti razpis za izbiro izvajalca, kar pomeni, da bo to zimo za novogoriške plavalce in vaterpoliste še vse po starem.

Pozimi bo vse po starem

Na srečo so vaterpolisti izkoristili ugodno letno sezono, ki je omogočila odprtje novogoriškega letnega bazena že maja. Če bo sodelovalo vreme, pa je upravljavec, mestni športni zavod, pripravljen na obratovanje še do konca septembra, kar bi omogočilo tudi načrtovano gostovanje dela članskega prvenstva Furlanije Julijske krajine v Novi Gorici.

Matej Koder

tajnik VK Gorica

“Za tako velik denar bo mesto dobilo premalo.”

Pozimi je sicer glavna novogoriška baza pretežno zaseden pokriti bazen v zamejskem Štandrežu, kjer je bilo aktivnih približno 90 vaterpolistov iz selekcije U-13, U-15, U-17, iz članskega moštva ter mlajša in starejše rekreativne skupine. Še 80 najmlajših otrok se je v malem zimskem bazenu novogoriškega športnega parka pozimi učilo plavanja. V letni sezoni so Novogoričani še 30 otrok naučili plavati, dodatnih 40 pa se jih je izpopolnjevalo v vaterpolo kampu.

Starejši nadarjeni fantje že odhajajo v večje klube z zagotovljeno obsežnejšo zimsko vadbo. Šest Novogoričanov se je pridružilo selekciji U-15 VK Koper in ji pomagalo priti do polfinala pokala. Članska igralca Andrea Bruni in Ennio Bastiancich sta z Mariborom osvojila tretje mesto v državnem prvenstvu. Gabriel Namar se je s Crotonejem uvrstil v italijansko A-2 ligo.

Pokriti bazen preplitek in prekratek?

Dolgoletni tajnik VK Gorica Matej Koder je kljub razvejani dejavnosti zaskrbljen nad prihodnostjo novogoriškega vaterpola: “K sodelovanju pri snovanju zimskega bazena v Novi Gorici nismo bili povabljeni. Kljub kar zajetni več kot tri milijonski naložbi ne bomo dobili tistega, kar potrebujemo. Objekt bo za plavanje in vaterpolo celo slabši od tistega v Štandrežu. Nov glavni 25-metrski bazen bo preplitek, saj bo njegov plitvejši del globok le 135 cm, za vaterpolo pa bi potrebovali globino 180 cm. Ob tem bo za vaterpolo še za pet metrov prekratek. V njem bomo lahko le trenirali, tekmovati pa ne bodo mogle niti naše mlajše selekcije. Za tako velik denar bo mesto dobilo premalo. Po naših klubskih izračunih bi pokrivanje letnega bazena z balonom stalo le 350.000 evrov, od tega pa bi plavalci in vaterpolisti imeli več. Če bo po 25 letih dela vaterpolo kluba v izredno težkih zimskih razmerah Nova Gorica dobila za plavalni šport nefunkcionalen zimski bazen, ne bo razvoja. Dolgoročno to pomeni konec vaterpola.”


Najbolj brano