Pozabiti Porto in Portugalsko

Je prva finalistka svetovnega prvenstva Francija močnejša ali bolj pragmatična od tekmecev? Verjetno bo šlo kar za kombinacijo obeh značilnosti, ki sta se izkazali za zmagoviti.

 Foto: Xinhua/STA
Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Nemara sta v zahtevnejšem delu žreba več simpatij poželi Brazilija in zlasti Belgija, a umetniški vtis, še posebej v nogometu, ne šteje. Francija je v Rusiji pokazala izdatno mero kakovosti, a tudi prilagodljivosti, (ideološki) nasprotniki pa bi dodali konzervativnosti. Običajno predstave zrcalijo nogometni pristop oziroma razmišljanje trenerjev in selektorjev.

Didier Deschamps ima, čeprav še ni dopolnil 50 let, za sabo res dolgo nogometno kilometrino. Kot defenzivni vezist je bil zadolžen v prvi vrsti za onemogočanje tekmecev, kar mu je zelo dobro uspevalo. Bil je kapetan Francije, ki je osvojila naslova evropskega in svetovnega prvaka, ter član Marseilla in Juventusa, s katerima je slavil v ligi prvakov. Nogometne čevlje je leta 2000 že zamenjal za trenersko opravo. Z Monacom se je spomladi leta 2003 presenetljivo prebil v finale lige prvakov, kjer ga je ugnal Porto Joseja Mourinha, sledeče poletje pa se je v zadnjem krogu kvalifikacij elitnega klubskega tekmovanja pomeril z Gorico.

Po kratki epizodi pri Juventusu in daljši pri Marseillu je Deschamps leta 2012 sedel na selektorsko klop in v Rusiji postal tudi rekorder po številu tekem, v katerih je vodil francosko reprezentanco. V nedeljo bo galske peteline vodil na 83. dvoboju. Potem ko je pred dvema letoma na domačem evropskem prvenstvu francoske sanje v finalu razblinila Portugalska, upa, da bo galske peteline po dveh desetletjih popeljal do drugega naslova svetovnega prvaka.

Deschamps in Francija imata gotovo dobre argumente. Skupinski del so Francozi prestali brez pretresov, v izločilnih bojih pa so na čelu s selektorjem pokazali tekmovalno zrelost in modrost, pa ne le zavoljo značilne barve dresov. Ko so se Argentinci v osmini finalu zaletavali v osrčje francoske obrambe, so jih ugnali s protinapadi. Proti Urugvaju so prevzeli pobudo ter potrpežljivo čakali svojo priložnost. ki je prišla ob strelu iz kota. Proti Belgiji so Francozi spet prepustili narekovanje ritma igre tekmecem.

Učinek je bil isti. Spet je bil v vlogi podajalca Antoine Griezmann, ki je zavzel moštveno držo, za ključne zadetke pa skrbijo branilci. Proti Argentini je zadel Benjamin Pavard, Urugvajce je načel Raphael Varane, strelsko štafeto v dvoboju z Belgijci pa je prevzel Samuel Umtiti. Kdo bo na vrsti v nedeljo?


Najbolj brano