Povezani do igre na višji ravni

Slovenskim rokometašem na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem sicer ni uspel sanjski met in uvrstitev v četrtfinale, a je zelo pomembno je, da se je po klavrnem letu 2022 njihova krivulja učinkovitosti znova začela vzpenjati. Katovice in Krakov, kjer so dosegli štiri zmage in doživeli dva poraza, zapuščajo z dobrimi občutki.

Slovenski reprezentanti so svetovno prvenstvo zapustili dvignjenih glav.  Foto: Profimedia
Slovenski reprezentanti so svetovno prvenstvo zapustili dvignjenih glav.  Foto: Profimedia

KRAKOV > Slovence je po rezultatsko izjemno slabem letu, ko se jim je povsem zalomilo na evropskem prvenstvu na Slovaškem in Madžarskem ter po dveh tesnih porazih proti Srbom v kvalifikacijah za letošnji mundial, iz pozabe potegnila Mednarodna rokometna zveza (IHF) in ji sredi lanskega leta namenila eno od dveh posebnih povabil za zaključni turnir na Poljskem in Švedskem. Slovenija je povabilo upravičila: gladko je odpravila slabe Irance (38:21) in Savdijce (33:19). Še bolj odmevna sta uspeha proti domačinom Poljakom (32:23) in Črnogorcem (31:23), razmeroma zanesljivo in predvsem pričakovano pa je Slovenija izgubila s Francozi (31:35) in Španci (26:31).

Izbranci selektorja Uroša Zormana so že pred odhodom na SP vedeli, da bodo za preboj med osem morali premagati eno veliko rokometno ime. Vse so stavili na tekmo proti Špancem, kjer pa so v prelomnih trenutkih naredili preveč napak in gladko izgubili. “Ponosen sem na svoje fante. V ekipo so se vrnili borbeni duh, patriotizem in kult reprezentance,” je po končanem turnirju dejal 43-letni nekdanji reprezentant, ki je selektor postal po polomu na lanskem evropskem prvenstvu na Slovaškem in Madžarskem, ko je nasledil švedskega strokovnjaka srbskih korenin Ljubomirja Vranješa.

Olimpijske kvalifikacije so še daleč

Kvalifikacijski turnirji za nastop na tretjih olimpijskih igrah v francoski prestolnici po letih 1900 in 1924 bodo šele po evropskem prvenstvu, ki bo čez leto dni - med 10. in 18. januarjem 2024 v Nemčiji. Predvideni termin zadnjega kvalifikacijskega sita za igre v Parizu bo med 11. in 17. marcem prihodnje leto.

“V reprezentanci bo treba poiskati nekatere rešitve. Nekateri igralci so že v letih in vprašanje je, koliko časa bodo še igrali. Že čez dva meseca so pred nami kvalifikacije za evropsko prvenstvo v Nemčiji. V naslednjem obdobju bomo skušali nadgraditi raven naše igre in biti konstantni na veliki sceni,” o prihodnosti slovenske izbrane vrste razmišlja Zorman.

“Glede na zadnje veliko tekmovanje smo naredili velik korak naprej, a smo si želeli še več. Po prikazanem na prvih štirih tekmah smo tudi verjeli, da lahko na odločilni tekmi za preboj med osem premagamo Špance, a se nam na obeh tekmah proti favoritom ni izšlo,” pa je po zadnji tekmi proti Črni gori dejal slovenski kapetan Jure Dolenec. “V tem mesecu dni smo se igralci povezali, dvignili raven naše igre ter dosegli veliko boljše izide kot v bližnji preteklosti. Treba bo še naprej trdo delati, če želimo zadržati raven naše igre. V ključnih tekmah bomo morali pokazati več, če želimo biti enakovredni najboljšim,” je še dodal Škofjeločan.

Končna uvrstitev slovenskih rokometašev, ki so glavni del tekmovanja končali s šestimi točkami in razliko v golih +25, je bila znana šele po sinočnji tekmi zadnjega kroga med Srbijo in Nizozemsko v Katovicah. Srbija bi se v primeru zmage nad Nizozemsko po številu točk izenačila s Slovenijo, v boju za deseto mesto, ki še prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre v Parizu 2024, pa bi jo prehitela le v primeru zmage s 14 goli. V podobnem položaju je Nizozemska, ki bi se v olimpijske kvalifikacije uvrstila le v primeru zmage proti Srbiji z 22 goli prednosti.


Najbolj brano