Povabljene so štiri Primorke

V petek se bo v ljubljanski dvorani Kodeljevo prvič po sproščanju vladnih ukrepov v času pandemije zbrala slovenska ženska reprezentanca. Priprave bodo začele tudi Primorke Teja Ferfolja, Dominika Mrmolja, Nuša Fegic in Maja Svetik.

Maja Svetik (Mlinotest)  je že izkušena članica reprezentance. Foto: Igor Mušič
Maja Svetik (Mlinotest) je že izkušena članica reprezentance. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Selektor Uroš Bregar je na priprave povabil 19 igralk, ki so te dni v Sloveniji in so zdrave. Reprezentančni premor je bil dolg, saj so bile rokometne izbranke nazadnje skupaj decembra lani na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Tekmovalni spored izbrane vrste bi se sicer moral nadaljevati marca, a je športno dogajanje prehitela pandemija.

Slovenke so se tedaj v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo želele pripraviti na domačo in povratno tekmo z Nemčijo. Pred tem so že premagale Belorusijo in Kosovo. Zaradi dolgotrajnega spomladanskega širjenja epidemije koronavirusa je evropska rokometna zveza nadaljevanje kvalifikacij najprej prelagala, nato pa jih je v celoti odpovedala, saj je še vedno povsem nejasno, kdaj bo mogoče normalno prehajati meje.

Rokometni seznam

Sestava reprezentance: vratarki: Karin Kuralt (Olimpija), Maja Vojnović (Krim).

Krožne napadalke: Aneja Beganović (Podravka Vegeta), Teja Ferfolja (Paok, doma iz N. Gorice), Valetina Tina Klemenčič, Nataša Ljepoja (obe Krim).

Zunanje igralke: Ana Abina, (Krka), Tjaša Stanko (Podravka Vegeta), Nuša Fegic, Dominika Mrmolja (obe Mlinotest), Nina Zulič, Nina Žabjek, Hana Vučko (vse Krim), Ana Gros (Brest).

Krila: Živa Čopi (Krka), Tija Gomilar Zickero, Alja Varagić (obe Krim), Jasmina Pišek (Z'dežele), Maja Svetik (Mlinotest).

Namesto razveljavljenih kvalifikacij bo po sklepu evropske zveze o uvrstitvi na EP, kjer je prostora za 16 reprezentanc, odločala uvrstitev reprezentanc na minulem tekmovanju najboljših s stare celine pred dvema letoma. Slovenska dekleta so bila trinajsta, kar jim je že prineslo uvrstitev tudi na prihajajoče prvenstvo, ki naj bi bilo decembra na Norveškem in na Danskem. Slovenke bodo tekmice dobile na žrebu, ki bo 18. junija. Slovenska reprezentanca bo tako na EP tekmovala že tretjič zapored in tudi tokrat z dobrimi možnostmi za lepo primorsko udeležbo. Novogoričanka Teja Ferfolja (PAOK) in Ajdovka Maja Svetik (iz Mlinotesta se bo poleti preselila v Krim) sta na svetovnem prvenstvu redno tresli mreže.

Maja Svetik se petkovih priprav zelo veseli: “Ta pomlad je bila za nas rokometašice res nenavadna. Velika večina nas ni videla žoge več kot dva meseca. Kondicijsko smo sicer redno vadile, le redke pa so imele možnost kakšnega malega improviziranega igrišča na en gol doma. Sama sem žogo prvič po ustavitvi prve lige poslala v gol šele v ponedeljek, ko je vrata spet odprla naša dvorana Police. Zelo sem že pogrešala soigralke in skupinsko delo. Zavedam se, da bo pot do vrnitve pravih rokometnih občutkov dolga, saj vso pomlad ni bilo žoge, kontakta in igre. Tako v klubu kot v reprezentanci z intenzivnostjo priprav ne bomo smeli hiteti. V nasprotnem primeru bo veliko poškodb. Te dni pričakujem le nekaj lažjih skupnih treningov, po tem pa bomo dobile individualne kondicijske načrte s ciljem, da se v fizično dobrem stanju vrnemo k skupinski vadbi in k žogi v drugi polovici julija. Vmes bodo nekaterim igralkam potekle pogodbe in na vrsti bodo - tako kot v mojem primeru - selitve v druge klube.”

Na selektorjevem seznamu sta tokrat še dve Ajdovki. Dominika Mrmolja je bila poklicana že za kvalifikacije za EP, mlajša Nuša Fegic pa je med izbrankami prvič. Pozabiti ne gre niti na Izolanko pri Krimu Polono Barič, ki je tokrat sicer ni zraven (v zadnjem času je imela težave s poškodbami), a je bila med nosilkami igre na SP.

Zbora reprezentance se veseli tudi kapetanka, članica francoskega Bresta, Ana Gros: “Nismo navajene, da bi bile toliko časa brez pravega rokometa, ki končno prihaja. Upam, da se bo šport kmalu vrnil v ustaljene tirnice in da bomo lahko z ekipo na evropskem prvenstvu dosegle dobre rezultate.”


Najbolj brano