Poolimpijski izzivi

Skupna predstavitev reprezentanc pod okriljem Kajakaške zveze Slovenije je včeraj izpostavila reprezentančne adute v poolimpijski sezoni, ko bodo v ospredju evropska in svetovna prvenstva ter svetovni pokali na mirnih in divjih vodah.

Del kajakaške reprezentance na včerajšnji predstavitvi v Ljubljani.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Del kajakaške reprezentance na včerajšnji predstavitvi v Ljubljani.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

LJUBLJANA > Slovensko zastopstvo na skupni tiskovni konferenci v Tivoliju zaradi različnih razlogov sicer ni bilo popolno. Pogrešati je bilo tudi nekatere (primorske) prvokategornike. Ko vse prištejemo v reprezentančni paket, se lahko tudi v letu 2022 nadejamo še ene uspešne kajakaške bere na glavnih mednarodnih tekmah.

Prvi bodo sezono v čeških Račicah naslednji teden odprli sprinterji na mirnih vodah. Druga in hkrati zadnja postaja svetovnega pokala bo konec maja v poljskem Poznanju. Slovenske barve bosta v ženski konkurenci spet branili Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, a dvojec se je po povsem ponesrečeni olimpijski epizodi v Tokiu ločil. Špela in Anja, ki se pripravlja s slovaško reprezentanco, bosta tekmovali v enojcu.

Kajakaš Nejc Žnidarčič bo v začetku junija lovil svoj šesti naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah.

Ostermanova bo zastopala slovenske barve tudi na avgustovskih evropskem in svetovnem prvenstvu, Ponomarenk0va le na majskih tekmah svetovnega pokala. Prehodna sezona s tekmovalno prostim poletjem pa še ne pomeni, da se nasploh najboljša slovenska sprinterka na mirnih vodah spogleduje s koncem športne poti. “Želim si nastopiti še na svojih petih olimpijskih igrah,” je včeraj sporočila 40-letnica, ki očitno ne bo brez boja prepustila slovenskega primata dobro desetletje mlajši reprezentančni kolegici.

Olimpijske kvote za Pariz 2024 se bodo pri sprinterjih na mirnih vodah delile na svetovnem prvenstvu (SP) prihodnje leto. Enako velja za slalomiste na divjih vodah, ki bodo že po tradiciji sezono odprli z evropskim prvenstvom (EP). Konec maja ga bo gostil slovaški Liptovsky Mikulaš, kjer je že na generalki pretekli konec tedna blestel Benjamin Savšek. S še vedno visoko motiviranim kajakašem Petrom Kauzerjem bo olimpijski prvak med kanuisti tudi letos pod slovenskim drobnogledom.

Rokavico izziva bo Savšku gotovo vrgel Luka Božič, ki se nadeja, da mu bo čoln spet stekel kot v sezoni pred pandemijo novega koronavirusa. “Občutki na vodi so spet podobni tistim iz leta 2019, ko sem dosegal največje uspehe,” je povedal Božič. Od slalomskih predstavnikov Soških elektrarn si je stalno mesto v reprezentanci za letošnjo sezono priveslala še kanuistka Alja Kozorog.

Kajakaš Niko Testen bo tekmoval na prvih dveh tekmah svetovnega pokala v Pragi od 10. do 12. junija in teden dni kasneje v Krakovu, kjer bo nadomeščal študijsko odstotnega Ulana Valanta, ki se bo potem vrnil zadnji junijski vikend v Tacnu. S tretjo tekmo svetovnega pokala pri nas se bo tudi končal prvi del sicer razdrobljene slalomske sezone. Kajakašica Urša Kragelj si bo letos privoščila tekmovalni premor, med katerim se bo posvetila tudi rehabilitaciji, potem pa bo videla kako in kaj. Tine Kancler bo branil slovenske barve v ekstremnem slalomu, ki bo del olimpijskega sporeda v Parizu.


Najbolj brano