Poleti: dobri slovenski obeti

Že trening in kvalifikacije na letalnici v Kulmu so znova potrdili naklonjenost slovenskih skakalcev največjim skakalnim napravam na svetu. Po dolgih letih prvič ne bo doslej odličnih letalcev Roberta Kranjca in Jurija Tepeša, saj je trener Goran Janus tudi v njunem primeru dosledno sledil lastnim pravilom, da na tekme uvršča le rezultatsko najboljše tekmovalce.

Avstrijec Stefan Kraft je bil lani prepričljivo najboljši tekmovalec na letalnicah. Foto: arhiv PN
Avstrijec Stefan Kraft je bil lani prepričljivo najboljši tekmovalec na letalnicah. Foto: arhiv PN

BAD MITTERNDORF > Na prvi tekmi v smučarskih poletih v olimpijski zimi si je v včerajšnjih opoldanskih kvalifikacijah nastop priborilo vseh šest Slovencev. Najbolj se je izkazal to zimo najboljši v slovenski ekipi Jernej Damjan, ki je z 216,5 metra postavil tretji dosežek kvalifikacij.

Poleg Damjana bodo na današnji tekmi, prva serija se bo začela ob 14.15, nastopili še Anže Semenič (210 m), Tilen Bartol (209,5 m), Peter Prevc (206 m), ki so se zvrstili od 10. do 12. mesta, Domen Prevc, ki je imel na obeh treningih najdaljšo daljavo, z 203,5 metra pa je bil 15. med kvalifikanti, ter Žiga Jelar (202 m), ki je bil 17. Slovenska ekipa je bila edina, v kateri so prav vsi skakalci preleteli 200 metrov.

Damjan je trenutno najboljši Slovenec v svetovnem pokalu, pred šestimi leti pa je bil del bronaste ekipe na svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu. Semenič je večkrat dokazal, da je dober letalec, Bartol je v Planici pred dvema letoma letel proti svetovnemu rekordu, a je pri 252 metrih padel, Domen Prevc je lani dokazal, da ima prave letalne občutke, na letalnici bratov Gorišek pa se je lani kot predskakalec izkazal Jelar. “Upam, da bo šlo na Kulmu tako, kot se je končalo v Bischofshofnu, da bom užival. S spoleti kot v kvalifikacijah se tekme vnaprej veselim. Če ti na letalnici ne gre, potem je težko uživati v zraku,” je dejal Peter Prevc, ki je z 244 metri rekorder prenovljene naprave. Čeprav ni v pravi formi, pa se od njega na velikankah vedno veliko pričakuje.

Najboljši v kvalifikacijah je bil sicer Norvežan Daniel Andre Tande z 216,5 metra. Obe tekmi bosta generalki za svetovno prvenstvo v poletih, ki bo naslednji konec tedna v nemškem Oberstdorfu.

Na Kulmu ni najboljšega nemškega smučarskega skakalca Richarda Freitaga, ki po padcu na tekmi novoletne turneje v Innsbrucku, ko je izgubil tudi vodstvo v svetovnem pokalu, še ni nared in ne bo nastopil. Zaradi bolečin v levem kolku se je odločil, da si za rehabilitacijo vzame še nekaj dni. Vodilni v svetovnem pokalu, Poljak Kamil Stoch, v kvalifikacijah ni blestel, saj je zasedel 16. mesto (202 metra). V karavano se je vrnil finski veteran Janne Ahonen, petkratni zmagovalec novoletne turneje, ki je bil celo edini Finec na poletih. Na tekmo se je kot 40. uvrstil le za las.

V zadnji sezoni je bil najboljši letalec Avstrijec Stefan Kraft, ki je osvojil oba globusa. Avstrijec je zmagal kar na štirih od petih tekem in nanj Avstrijci tudi tokrat polagajo največ upov. Vsaj v kvalifikacijah se je izkazal, saj je bil tik za Damjanom četrti (216 metra).


Najbolj brano