Pogled skozi okno

Ne le skozi Otliško okno nad Ajdovščino, tudi skozi manj poznano naravno okno Skozno, ki se nahaja na južnih obronkih Trnovskega gozda, nad vasjo Šmihel, se ponuja eden najlepših pogledov na Vipavsko dolino. No, še širši je pogled z naravnega mosta nad oknom. Zadosten razlog torej, da se odpravimo do Skoznega.

Naravni most in okno Skozno vabita tudi pozimi. Foto: Petra Vidrih
Naravni most in okno Skozno vabita tudi pozimi. Foto: Petra Vidrih

Približno 15 metrov dolg in kakšnih deset metrov visok naravni most je nastal hkrati s spodmolom, saj je most le podaljšek oboka nad jamo. Ta je dolga približno 15 metrov in ima zasigano dno. S skalnega pomola je, kot že rečeno, izreden razgled na Vipavsko dolino in Furlanijo.

Domačini pripovedujejo, da je general Borojevič, avstrijski komandant soške fronte, s Skoznega opazoval goriški del bojišča. Ob oknu je vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom, ob skrinjici pa vhod v krajšo kaverno iz časa 1. svetovne vojne. Na drugi strani okna pa se nahaja naravna jama, skozi katero vodi krožna, tehnično zahtevna, markirana planinska pot.

Do Skoznega, ki leži na nadmorski višini 671 metrov, vodi več poti. Iz Vitovelj (dve uri), iz Šmihela (ena ura), iz Ravnice (ura in pol), s Trnovega, z vzletišča za jadralne padalce in zmajarje nad Lijakom ... Vse so označene in nezahtevne, sploh zadnja je precej položna in zato primerna tudi za družine z otroki in za nedeljske izletnike, nevajene hoje v hribe. Če se odločite za slednjo, lahko avtomobil parkirate na peščenem parkirišču na desni strani ceste Nova Gorica-Trnovo, pred vasjo Trnovo, in se po gozdni cesti podate do vzletišča (slabe pol urice hoje). Prav ob koncu zgornjega platoja vzletišča se odcepi stezica proti Skoznemu (20 minut).


Najbolj brano