Podvajanje lige in pokala

Kako bo s sklepnim delom letošnjega pokalnega tekmovanja še ni jasno (četrtfinale je predvideno za prihodnjo sredo), zato pa je znano, kako bo z nogometnim pokalom v prihodnji sezoni.

V zadnjem  pokalnem finalu na Bonifiki maja 2017 so se  lovorike veselili nogometaši  Domžal. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V zadnjem pokalnem finalu na Bonifiki maja 2017 so se lovorike veselili nogometaši Domžal. Foto: Tomaž Primožič/FPA

BRDO PRI KRANJU > Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije (NZS) je na zadnji seji spremenil format pokalnega tekmovanja za prihodnjo sezono, s čimer bo šlo dejansko za podvajanje prvoligaškega tekmovanja. V pokalni sezoni 2021/22 bo sodelovalo vseh deset ekip, ki letos tekmujejo v prvi ligi in prvouvrščeni ekipi druge lige - trenutno sta to Radomlje in Krka, skupaj torej 12 namesto običajnih 28 ekip. “Zaradi nastalih razmer (covid-19) in dejstva, da se večina tekmovanj verjetno ne bo mogla odigrati oziroma bodo imela prednost ligaška tekmovanja pred pokalnimi (še posebej na nivoju MNZ), bo v sezoni 2021/2022 pokalno tekmovanje v članski kategoriji odigrano po prilagojenem formatu,” so zapisali v okrožnici NZS. V prvem krogu se bo merilo osem ekip, brez tistih v predtekmovanju evropskih klubskih tekmovanj. V drugem krogu bodo nastopili štirje zmagovalci tekem 1. kroga in četverica ekip iz evropskih tekmovanj. V tretjem krogu bo že polfinale, zatem pa finale. Vselej bo odločala le ena tekma.

Doslej je v pokalu tekmovalo skupno 28 klubov po prirejenem sistemu: 18 ekip iz nivoja medobčinskih nogometnih zvez (MNZ), druge SNL in tretje SNL ter vsi prvoligaši. V prvem krogu je sodelovalo 24 ekip, štirje prvoligaši pa so se v drugem krogu priključili 12 zmagovalcem tekem in odigrali osmino finala tekmovanja, sledilo je četrtfinale osmerice ekip, polfinale in finale. Do koronske krize sta se v četrtfinalu in polfinalu odigrali po dve tekmi.

Finale pokala v Kopru

Izvršni odbor NZS je pred dnevi odločil tudi, da bo finale moškega in ženskega nogometnega pokala letos na stadionu Bonifika. Ta je bila nekaj let zapored prizorišče finala, vse do izgube licence FC Koper. Vnovična dodelitev finala Kopru, ob gostiteljstvu skupine nedavnega evropskega prvenstva do 21 let kažeta, da so bili z menjavo občinske oblasti znova vzpostavljeni korektni odnosi z NZS.

Ker v tej sezoni tekmovanj v tretji in nižjih ligah ne bo več, je logično, da sedanji format pokalnega tekmovanja v prihodnji sezoni ni uresničljiv. Po drugi strani pa podvajanje prve lige in pokala tudi ni rešitev, saj se isti prvoligaši spričo štirikrožnega sistema že v prvenstvu pomerijo štirikrat. Morda bi bilo smiselno, da bi NZS ob desetih prvoligaših porazdelila ostalih 18 mest med drugo- in tretjeligaše, da bi prišli do 28 sodelujočih ekip. Časi so izjemni in tudi zato ne bi bilo nič narobe, če bi NZS v tem tekmovanju naredila izjemo s svojim naborom klubov.  


Najbolj brano