Po včerajšnjem uvodu v reli Vipavska dolina v vodstvu Idrijčan Turk

Včeraj se uvodna ulična hitrostna preizkušnja osmega relija Vipavska dolina za DP v Ajdovščini končala po primorskih željah. Dobil jo je državni prvak, Idrijčan Rok Turk.

Rok Turk Foto: Igor Mušič
Rok Turk Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Ura se je včeraj približala že polnoči, ko so v središču Ajdovščini utihnili zvoki dirkalnikov, zmešnjava z rezultati pa se je zavlekla v nočne ure današnjega dne.

Merjenje časa ni bilo pravilno

Marsikateri gledalec se je čudil, kako je lahko Tim Novak iz Lesc, ki je lani sicer dirkal za oplovo tovarniško ekipo v nemškem prvenstvu, z dvokolesno gnanim in šibkejšim modelom adam R 2 prehitel vso konkurenco štirikolesno gnanih vozil močnejšega razreda R5. Sprva so Gorenjcu namerili čas tri minute in 15 sekund, po tem pa ugotovili, da merjenje časa ni bilo pravilno.

Težave z motorji in predrte pnevmatike

Uvodna 3,9 kilometra dolga ulična hitrostna preizkušnja relija Vipavka dolina, ki je prva dirka letošnjega državnega prvenstva, se je zaradi treh prekinitev razvlekla na skoraj tri ure. Pet dirkačev je zaradi težav z motorji in s predrtimi pnevmatikami ob zanašanju in trčenju v robnike pločnikov povzročilo daljše prekinitve. Ko je svoje opravila vlečna služba, so imeli z odstranjevanjem spolzkih razlitih motornih tekočin s cestišča gasilci še kar nekaj dela.

Prvo mesto Idrijčanu Roku Turku

Na zaviti progi skozi klasična in krožna križišča v okolici ajdovske avtobusne postaje je po preverjanju rezultatov, posnetkov kamer in štetju krogov prvo mesto vendarle osvojil Idrijčan Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin S Peugeotom 208 R5, je dosegel čas 3:24,7 in v povprečju vozil dobrih 68 kilometrov na uro.

Absolutno drugi čas je dosegla madžarska posadka Janos Puskadi - Barnabas Godor s Škodo Fabio r5 (3:28, 3).

V slovenskem prvenstvu druga posadka je bila po včerajšnjem delu dirke italijanska pri Hyundayu Slovenija - Claudio de Cecco in Jean Campeis s časom 3:31,7. Sledila sta Kraševca Jernej Fakin in Gregor Fakin s peugeot 208 16 V (3:32,0). Šele na 4. mesto se je po preverjanju vseh merjenj in posnetkov uvrstil Tim Novak (3:35,0), za njim pa je kot peti pripeljal še en predstavnik razreda R 2, državni prvak iz leta 2016, Idrijčan Aleks Humar (3:38,8).

Lanski zmagovalec šele osmi

Izreden šesti čas državnega prvenstva absolutno je z avtomobilom najšibkejše kategorije dosegel domačin Martin Štucin s sovoznikom Gregorjem Mavrom in s Škodo Felicio kit car (3:40,2). Dodati velja, da Martin dirka, ob tem pa je še eden glavnih organizatorjev relija, ki ga sicer izvaja domači klub Ajdovščina Motor Sport. Presenetljivo se je uvrstil tik pred državnega prvaka močnejše divizije 2, sedmega Postojnčana Grego Premrla z bistveno sodobnejšim in močnejšim s citroenom ds 3 R 3T ( 3:40,7). Šele osmi je bil lanski zmagovalec relija Vipavska dolina, Darko Peljhan s sovoznico Anjo Verbič. Šestkratni državni prvak sicer ni uspel pripraviti napovedanega sodobnega volkswagnovega pola in je prišel v Ajdovščino z lanskim mitsubishijem lancerjem evo 9. Na malo pred tem z oljem poplavljeni in nato sveže posuti progi ni tvegal (3:41,0).

Med posadkami, ki včeraj niso videle cilja, sta bila kandidata za visoko uvrstitev v diviziji 1 , člana domačega kluba Ajdovščina Motor Sport Marko Grossi in David Kavčič, ki sta se odbijala od robnika do robnika. Le za las je manjkalo, da nista končala med gledalci.

Uvodoma se je dokaj dobro z 19. mestom držal 61 letni novogoriški veteran Slavko Komel s približno za polovico manj staro oplovo astro

Žal je zaradi tehničnih težav zelo zaostala domača posadka Borut Bratina - Lucijan Vovk, ki sicer vozi sodoben in zmogljiv peugeot 208 r 2. Fanta sta noč prespala na komaj 68. mestu.

Danes glavni del

Reli se bo danes nadaljeval z glavnino sporeda – z devetimi hitrostnimi preizkušnjami. Dirkači, ki so zaostali za okoli minuto za včeraj najboljšimi, imajo na današnjih 90 kilometrih hitrostnih preizkušenj še dovolj priložnosti, da se prebijejo bistveno višje, kot so trenutno. Prva se bo ob 8.40 začela na zgornjem delu klanca na cesti Ajdovščina – Predmeja. Za ogled je najbolj zanimiv odsek skozi mostove, predore in useke tik pod vrhom planote Gora. Tja se bodo dirkači vrnili še ob 10.55.

Zelo atraktivna bo naslednja hitrostna preizkušnja po kanjonu Bele na relaciji Vrhpolje - Podkraj. Po njej bo karavana drvela ob 9.15 in 11.30.

Popoldanski del sporeda se bo začel na serpentinah nad Žabljami s starti ob 14.50, 17.20 in 19.40.

Dirkači bodo dvakrat prevozili še podobno ovinkast odsek v okolici Erzelja (ob 15.25 in 17.50).

Zmagovalni avtomobil v središču Ajdovščine pričakujejo okoli 20. ure. Ob 20.15 se bo začela svečana podelitev priznanj za dosežke v državnem prvenstvu, v pokalu Alpe Adria in v srednjeevropskem pokalu starodobnih vozil.


Najbolj brano