Po temeljih še nadgradnja

Slovenski nogometaši so v Atenah uresničili borbeni načrt. Tudi na drugem medsebojnem obračunu z Grki se mreži nista zatresli, kar pomeni, da so izbranci Matjaža Keka pobrali glavno nagrado: prebili so se v drugi razred lige narodov, hkrati pa se lahko nadejajo uvrstitve v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.

Slovenskim nogometašem (v temnejših dresih) je v Atenah uspelo 
ustaviti Grke.  Foto: Profimedia
Slovenskim nogometašem (v temnejših dresih) je v Atenah uspelo ustaviti Grke.  Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Slovenski privrženci bodo zdaj bolj mirne duše pričakovali ples kroglic, v katerega bo Slovenija 7. decembra vstopila iz četrtega jakostnega bobna. Pot do mundiala je sicer še zapletena, skupinski del kvalifikacij, ki se bo začel marca in končal novembra leta 2022, pa bo dal odgovor, kako blizu oziroma daleč je Slovenija od svoje tretje uvrstitve na svetovno prvenstvo (SP). Da bi si kot zmagovalka ene od desetih skupin neposredno priigrala vozovnico za Katar, je v nogometnih razmerjih moči na stari celini bolj podobno misiji nemogoče.

Grčija : Slovenija 0:0
Stadion Jorjos Kamaras, brez gledalcev sodnik del Cerro Grande (Španija).
Grčija: Vlahodimos, Cimikas (od 90. Kiriakopulos), Dzavelas (od 79. Masuras), Hadzidikaos, Mavrias, Kurbelis, Zeca (od 67. Dzolis), Fortunis, Bakasetas, Limnios, Jakumakis (od 46. Pavlidis). Selektor: John van't Schip.
Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Kurtić, Bijol (od 76. Vetrih), Bohar (od 67. Verbič), Lovrić (od 90. Bajrić), Iličić (od 90. Skubic), Vučkić (od 76. Šporar). Selektor Matjaž Kek.
Rumeni kartoni: Dzavelas, Bakasetas, Limnios, Kiriakopulos; Bohar, Kurtić, Iličić, Vetrih, Balkovec. Rdeč karton: Hadzidiakos (90).

Kot kažejo rezultatski dometi v kvalifikacijskih ciklih zadnjega desetletja, pa bo tudi skupinsko drugo mesto, ki odpira vrata dodatnih kvalifikacij, težko dosegljivo. Pot do repasaža, ki bo na sporedu marca 2022, si je po verjetnostnem računu Slovenija odprla prav z zmago v skupini in najboljšim točkovnim izkupičkom med vsemi reprezentancami v tretji jakostni ravni lige narodov (LN). Druga izvedba tekmovanja pod okriljem Uefe tokrat prinaša dve mesti v repasažu.

V skupinskem delu kvalifikacij bomo seveda stiskali pesti za slovensko izbrano vrsto, z zanimanjem pa bomo pospremili tudi učinek preostalih reprezentanc zmagovalk lige narodov, razvrščenih pred Slovenijo. Skupaj jih je osem: Francija, Belgija, Italija, Španija, Wales, Avstrija, Češka in Madžarska. Če bo vsaj sedmerici od naštetih uspelo osvojiti prvo ali drugo mesto v svojih kvalifikacijskih skupinah, potem bo Slovenija pristala v repasažu. V dodatnih kvalifikacijah se bo 12 evropskih reprezentanc potegovalo za preostala tri prosta mesta na SP, pri čemer bo treba izločiti dva tekmeca.

Že v teoriji je torej preboj do Katarja, kjer bo imela stara celina 13 zastopnikov, zahteven, kako bo šele v praksi. Slovenija si je v drugi izvedbi LN, kot kažejo tudi številke na lestvici, tlakovala pot do napredovanja na višjo tekmovalno raven v prvi vrsti z obrambnim učinkom. Seveda ne gre pričakovati, da ga bo z močnejšimi reprezentancami, ki imajo tudi kakovostnejši nabor nogometašev, lahko ohranila tudi v kvalifikacijah za SP 2022. Bomo videli, ali je reprezentanca v naslednjem ciklu sposobna izpeljati še napadalno nadgradnjo.

“Mislim, da smo na koncu zasluženo osvojili prvo mesto v skupini. To je velika nagrada za fante, ki so delali dobro, uspelo se jim je povezati v ekipo. Kot selektorja me veseli, da smo postavili temelj in predstavili nekaj novih obrazov. Čestitke ekipi in vsem na zvezi, ki so v teh norih časih postorili veliko v organizaciji. Slovenijo smo spomnili, da je nogomet še tu. Sem zadovoljen, čeprav je bil to verjetno najtežji mesec v moji trenerski karieri,” je povedal Kek.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Korak v pravo smer

Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo izpolnila cilj. Potem ko so se ji izšli vsi jesenski nastopi, v katerih je v ligi narodov štirikrat zmagala in dvakrat (obakrat z Grčijo) remizirala, je drugo izvedbo novega tekmovanja sklenila z zmago v skupini. Uspeh prinaša napredovanje iz tretjega v drugi kakovostni razred in nogometni Sloveniji tudi nekoliko višji rating. Na prvo žogo gre nedvomno za dosežek, vreden vseh pohval, še posebej po rezultatski blamaži v prvi izvedbi tega tekmovanja in ...

Preberi več

Najbolj brano