Alja Kozorog: “Velikih in stalnih obremenitev sem navajena”

Kanuistka Soških elektrarn Alja Kozorog je bila pred nedavnim izbrana za najboljšo športnico Goriške v minulem letu, v katerem je Sloveniji v svoji disciplini priborila eno mesto na poletnem olimpijskem slalomu na divjih vodah v Tokiu.

Alja Kozorog, najboljša športnica Goriške za leto 2019 Foto: Igor Mušič
Alja Kozorog, najboljša športnica Goriške za leto 2019 Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Na olimpijskih igrah v Tokiu bo prvič na sporedu slalom na divjih vodah tudi za kanuistke. Prav tokratni prvi nagrajenki izbora Športnik Goriške za leto 2019, Alji Kozorog, je lani z uvrstitvijo v polfinale na svetovnem prvenstvu v španskem Seu d'Urgellu uspelo priboriti Sloveniji olimpijsko kvoto v tej disciplini. Z njo smo se pogovarjali po podelitvi priznanja.

Kakšen je vaš pogled na prehojeno pot v minulem letu?

“Za mano je najboljša sezona doslej. Četrto mesto na tekmi svetovnega pokala v Tacnu in priborjena olimpijska kvota za Tokio sta bila športna vrhunca, vesela pa sem tudi, da mi je ob številnih treningih, tekmah in potovanjih uspelo diplomirati na fakulteti za šport, kjer sem vpisala magisterij.”

Najboljša doslej

Alja Kozorog je bila v letu 2019 najboljša slovenska kanuistka v slalomu na divjih vodah. Na tekmi svetovnega pokala v Tacnu je zasedla četrto mesto, na evropskem prvenstvu do 23 let pa je bila deveta. Dosegla je še dve uvrstitvi v polfinale velikih tekmovanj. Na svetovnem prvenstvu mlajših članic je zasedla 14. mesto, na absolutnem svetovnem prvenstvu pa je bila 19.

Kako vam uspe tako dobro združevati vrhunski šport in šolanje?

“Velikih in stalnih obremenitev sem navajena, k sreči pa imamo v našem športu obdobja, ko smo nekoliko več doma in takrat ob veslanju tudi zelo intenzivno študiram in opravljam izpite. Za takšen ritem dela se uspešno dogovarjam s profesorji. Prvo študijsko obdobje je prav zima, ko so na sporedu le priprave na sezono, drugo pa oktobra in novembra, ko imamo po tekmah v glavnem premor.”

Kakšen je te dni vaš vsakdan?

“Sedaj veslanje že dobiva prednost pred vajami za moč. Letošnje mile zime smo v našem športu veseli, ker brez težav kakovostno delamo na vodi - tako na Soči kot na Savi. Zato smo se tudi v reprezentanci odpovedali pripravam v toplih krajih. Na vodi sem najmanj enkrat na dan. En dan v tednu praviloma odveslam dva treninga. Na enem tehničnem treningu slalomsko progo, ki ima 24 vratc, prevozim sedemkrat. Po tem roke kar bolijo in je učenje, ki sledi, prav primerno za nadaljevanje dneva.”

Kdaj bo za vas prvi tekmovalni preizkus?

“To bo otvoritveni mednarodni slalom našega kluba Soške elektrarne, ki bo 21. in 22. marca v Solkanu. To bo še predvsem preverjanje tega, kar smo delali čez zimo. Sredi aprila se bo začelo zares z izbirnimi tekmami za sestavo reprezentance in nato z izbirnimi tekmami za olimpijske igre.”

Prav Tokio bo za vas skoraj gotovo vrhunec sezone ...

“Do tja je še dolga pot. Marsikaj bo treba narediti, da bi sploh šla tja. Slovenija ima sedaj na voljo kanu, mesto v njem pa si bo treba še priboriti. Trenutno se osredotočam le na fizično pripravljenost in tehniko veslanja. Vse skušam delati tako, da v tem uživam. Rezultat bo po tem, upam, nagrada za ves trud, ki ga vlagam sedaj. Za eno vozovnico za Tokio se bosta v naslednjih mesecih ob meni borili še Eva Alina Hočevar in Lea Novak. V tem boju bi rada že pred olimpijskimi igrami izboljšala svoje lanske dosežke v svetovnem pokalu, predvsem pa dosegla konstantno raven veslanja. Z nihanji forme sem namreč lani še imela težave.”


Najbolj brano