Ples kroglic s slovenskim pridihom

V Nyonu bo danes prvi vrhunec sezone lige prvakov 2020/21. Nogometna žoga se sicer ne bo vrtela, pač pa se bo ob 17. uri začel ples kroglic. Na sedežu Uefe bodo izžrebali skupine elitnega klubskega tekmovanja, v katerem bo tudi šest moštev s slovenskimi nogometaši na seznamu.

Miha Blažič bo pri 27 letih okusil ligo prvakov s Ferencvarosem. Foto: Profimedia
Miha Blažič bo pri 27 letih okusil ligo prvakov s Ferencvarosem. Foto: Profimedia

NYON > Skozi kvalifikacijsko sito sta se v torek prebila še reprezentančna kolega, Benjamin Verbič in Miha Blažič, ki bo tako poskrbel za primorski pridih v ligi prvakov (LP). Koprski branilec je s Ferencvarosem na povratnem obračunu proti Moldeju uspel ohraniti mrežo nedotaknjeno. Tudi druga tekma se je razpletla z remijem, a madžarski prvaki so napredovali zaradi golov v gosteh. Na Norveškem so zadeli kar trikrat in Ferencvaros se je po četrt stoletja spet prebil v skupinski del elitnega klubskega tekmovanja.

Madžarska zasedba se lahko poleg lepega denarnega priboljška nadeja tudi atraktivnih tekmecev v eni od osmih štiričlanskih skupin. Ferencvarosev klubski koeficient je nizek, zato je pred žrebom uvrščen v najšibkejši četrti boben. V prvi jakostni skupini je šest prvakov držav z najvišjim nogometnim rangom, Real Madrid, Liverpool, Juventus, Paris Saint-Germain, Zenit St. Peterburg, branilec lovorike Bayern in zmagovalec evropske lige Sevilla.

Tudi v drugem bobnu je zgoščena nogometna kakovost, v njem je osem preostalih ekip z najvišjim klubskim koeficientom: Barcelona, oba kluba iz Manchestra, City in United, Chelsea, Borussia Dortmund, Ajax, Šahtar Donjeck ter madridski Atletico Jana Oblaka, ki je med današnjimi nominiranci za najboljšega vratarja LP pretekle sezone.

Preostalih 16 klubov sodi razred ali dva nižje. V tretjem bobnu so še Leipzig Kevina Kampla, Inter Samirja Handanovića, Atalanta Josipa Iličića in tudi kijevski Dinamo Benjamina Verbiča. Blažič ima torej lepe možnosti, da se v skupinskem delu, ki se bo z uvodnim krogom pričel 20. oktobra, sreča s katerim od rojakov. Morebitni obračun s kijevskim Dinamom bi prinesel tudi zanimiva trenerska križanja. Na klopi Ferencvarosa sedi Sergej Rebrov, ki je bil na prelomu tisočletja z Andrejem Ševčenkom eden od (napadalnih) simbolov ukrajinske reprezentance in kijevskega Dinama, s katerim je med letoma 2014 in 2017 dosegel vidne trenerske rezultate tudi v LP.

Dinamo od letos krmari starosta med trenerji LP. Mircea Lucescu je ducat sezon uspešno vodil glavnega domačega tekmeca, Šahtar iz Donjecka, pri 75 letih pa je Romun sprejel nov ukrajinski izziv in s prebojem v skupinski del že razveselil privržence Dinama. S Šahtarjem se mu v evropskih tekmovanjih v letu 2020 ne bo treba srečati. Pred žrebom namreč veljajo nacionalne omejitve. V skupini je lahko kvečjemu en klubski predstavnik iz posamezne države.


Najbolj brano