Ostala je brez odličja

Tudi drugi dan evropskega prvenstva v judu ni osrečil slovenske odprave in kaže, da bo prvič po daljšem času ostala brez odličja na prvenstvih stare celine. Včeraj je bila še najbližje zmagovalnim stopničkam Koprčanka Andreja Leški, ki pa je po zmagi nad Tino Trstenjak izgubila borbo za bron.

Andreja Leški (desno) je s petim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih.
Andreja Leški (desno) je s petim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih.  

PRAGA > V kategoriji do 63 kilogramov vsaj na vrhu nič novega. Izmenjujejo se glavne izzivalke, a zlato odličje na velikih tekmovanjih ostaja domena Francozinje Clarisse Agbegnenou, ki je v finalu ugnala Magdaleno Krssakovo iz Avstrije. Tretje mesto sta si razdelili Nemka Martyna Traydos in Nizozemka Juul Franssen. Z obema se je včeraj pomerila Andreja Leški, a je proti izkušenejšima tekmicama, ki sta že osvajali odličja na evropskih oziroma svetovnih prvenstvih, žal potegnila krajši konec.

“Četrtfinalni dvoboj z neugodno Trajdosovo bi se lahko razpletel tudi drugače, a me je tekmica v določenem trenutku presenetila. V borbi s Franssnovo je bila že prisotna utrujenost, vseeno sem bila blizu uspeha v akciji, kjer sem tekmico nosila po zraku. Žal se ni izšlo. V nadaljevanju sem se še upirala, a je začelo primanjkovati moči, nabirale pa so se kazni,” je po porazu v podaljšku povedala 23-letna Koprčanka, ki je bila kljub vsemu zadovoljna s petim mestom.

Pogačnikova sedma

Včeraj sta na tatami stopila še dva slovenska predstavnika. Po uvodnih dveh zmagah je bila Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kilogramov v četrtfinalu in repasažu dvakrat poražena in je osvojila končno sedmo mesto. Že po prvi borbi pa je tekmovanje sklenil Martin Hojak v kategoriji do 73 kg.

Članica JK Bežigrad je namreč dosegla svojo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih (EP), obenem pa je premagala aktualno olimpijsko prvakinjo. Potihem smo si sicer vsi želeli, da bi do slovenskega soočenja prišlo v polfinalu, a sta se Leškijeva in Tina Trstenjak naposled pomerili v repasažu. Tudi Trstenjakova je namreč izgubila četrtfinalni dvoboj proti Krssakovi. V slovenskem obračunu pa je Leškijeva po lanskem državnem prvenstvu še drugič ugnala rojakinjo, ki se je naposled morala zadovoljiti s sedmim mestom.

Trstenjakova ima sicer z EP že šest odličij, Leškijeva bo morala na prvo počakati, a je dobila potrditev, da pripada širšemu evropskemu in svetovnemu vrhu v kategoriji do 63 kilogramov. “Seveda sem si želela odličja, a vrhunsko motivirane so bile tudi tekmice. Bolj vprašljiva je bila v zahtevnih okoliščinah letošnje sezone priprava na prvenstvo, saj ni bilo pravih primerjav niti na treningih,” je povedala Leškijeva, ki je poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev v Pragi. Zadnji dan EP bosta slovenske barve branila še Patricija Brolih v kategoriji do 78 kg in Enej Marinić nad 100 kg.


Najbolj brano