Olimpijski kandidat, kanuist Luka Božič, prezimuje doma

Kanuist iz Modreja pri Mostu na Soči Luka Božič, izbran med šesterico najboljših športnikov Primorske, je z udeležbo na prireditvi Naš športnik začel težko pričakovano zimsko obdobje, ko bo praviloma veslal doma. Tretji slalomist sveta od olimpijske sezone veliko pričakuje.

Luka Božič, bronast na SP posamično in zlat na EP ekipno.  Foto: STA
Luka Božič, bronast na SP posamično in zlat na EP ekipno.  Foto: STA

MODREJ > Koledarji vrhunskih športnikov so iz leta v leto bolj polni. Za slalomiste na divjih vodah je včasih veljalo, da si kot izrazito poletni športniki vsaj decembra lahko privoščijo podoben življenjski ritem kot običajni ljudje, a nas je Luka Božič v tem hitro demantiral.

“Z resnim treningom sem spet začel že konec novembra. Vsak dan tudi veslam. Vajeni smo mrzlih voda, zato sem izkoristil izredno ugodno zimo z visokimi temperaturami, ko se da tudi na brzicah Save v Tacnu prav kakovostno trenirati. Včasih je celo v poletni sezoni kakšen dan slabši za trening.”

Luka Božič, kanuist

“Odličjem iz kanuja dvoseda sem dodal odličja v enosedu, kar je izjemen dosežek.”

Kakšen je vaš pogled na leto 2019?

“Za mano je kar uspešna, predvsem pa izredno dolga sezona. Končali smo jo mesec dni kasneje kot običajno, šele konec oktobra, saj smo bili še na testni tekmi na Japonskem, kjer smo želeli tako mi kot organizatorji preveriti, kako je tekmovališče pripravljeno na olimpijske igre v Tokiu. Glede dosežkov pa sem bolj ali manj izpolnil pričakovanja. Spomladi sem se zavedal, da sem dobro pripravljen. Že v letu 2018 sem z drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala pokazal, kam sodim. V svetovnem pokalu sem ponovil lanski dosežek, z le točko zaostanka za zmagovalcem. Sezono sem obogatil z odličjem na svetovnem prvenstvu. Predvsem sem ponosen na to, da sem od leta 2013, ko sem se iz dvojca presedel v enojca, napredoval iz novinca v kanuju enosedu v svetovni vrh. Zdaj sem odličjem iz kanuja dvoseda dodal odličja v enosedu, kar je izjemen dosežek.”

Kako preživljate vstop v novo leto?

“Ker sem imel letos ogromno potovanj, se držim blizu doma - v Soški dolini ali v Tacnu. Do marca bi glede pakiranja prtljage rad imel mir.”

Kakšen vtis je na vas naredilo prizorišče olimpijskega slaloma?

“Preizkusili smo objekte, hrano in spoznali utrip mesta. Moram reči, da mi je v glavnem kar všeč. Tudi z japonsko hrano nimam težav. Do neke mere bo neznanka kombinacija hude poletne vročine in vlage, ki ju oktobra nismo doživeli. Bolj smo vajeni mraza kot vročine. Gotovo bo potrebna aklimatizacija nekje v podobnih razmerah. Na Japonskem sicer glede bivanja ne pričakujem težav, seveda pa se bo treba tja najprej uvrstiti.”

Kaj pričakujete od Tokia, če se tja uvrstite?

“Olimpijsko kvoto Slovenija ima. Spomladi bodo na vrsti izbirne tekme, po katerih bomo videli, kdo bo sedel v olimpijskem čolnu. Zadnja izbirna tekma bo evropsko prvenstvo v Londonu. Glede na leto 2019 sem po rezultatih favorit, vendar bom imel zelo izenačenega tekmeca, Benjamina Savška. Če bo šlo čez to oviro, bom razmišljal o začetku olimpijske tekme in potem o finalu. Seveda si vsak športnik želi iti do konca.”


Najbolj brano