Olimpijske sanje so le preložene

Najboljši slovenski sprinterki na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta nestrpno pričakovali olimpijsko sezono, od katere pa po izbruhu pandemije novega koronavirusa iz tekmovalnega vidika ni ostalo skoraj nič. Koprski kajakašici se vendarle nadejata, da bosta vozovnici za Tokio unovčili prihodnje leto.

Špela Ponomarenko Janić (levo) in Anja Osterman v letošnji 
sezoni nista mogli obogatiti zbirke medalj v kajakaškem dvojcu.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Špela Ponomarenko Janić (levo) in Anja Osterman v letošnji sezoni nista mogli obogatiti zbirke medalj v kajakaškem dvojcu.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

TACEN > Ko je marca postalo jasno, da bodo morale olimpijske igre počakati na boljše čase, so v ekipi Stjepana Janića sprejeli nove prioritete za leto 2020. Po vrnitvi iz zimske pripravljalne baze v Avstraliji so ob naraščajoči negotovosti določili glavne poudarke, ki so bili seveda vezani na treninge. Ključna beseda je bila in bo napredek.

“Brez tekmovalnega gonila tudi dekletom ni bilo preprosto na treningih, kjer smo se posvetili samim osnovam in njihovi nadgradnji. Želel sem dobiti globlji vpogled v opravljeno doslej, tudi za določitev smernic in ciljev, ki smo si jih zastavili. Naredili smo veliko, še posebej ob upoštevanju, da lep čas nismo vedeli, kako bo s tekmovanji pod okriljem mednarodne kajakaške zveze. Količinsko smo vadili več, tudi sicer pa je bil trening manj stresen, kot bi bil v olimpijski sezoni. Zaradi edine preostale tekme z vprašljivo rezultatsko težo, svetovnega pokala v Szegedu, tudi nismo želeli menjati ustaljenega ritma, ki septembra ponuja edini mesec oddiha,” je povedal Janić, za katerega sta ključna motiv in pripravljenost, da še izboljšajo oziroma izpilijo nekatere prvine na treningih.

Tekmovalni vrhunec bo po zadnjih pozitivnih signalih iz mednarodnega olimpijskega komiteja vendarle ostal Tokio 2021.

V ekipi si želijo, da bi temelje za novo sezono spet postavili v Avstraliji, ki pa naj bi šele decembra spet odprla svoje meje. Izbira novega vadbenega središča pa bi bila iz več vidikov, tudi finančnega, kočljiva. Za zdaj vendarle še nočejo preveč razmišljati o načrtu B. Tekmovalni vrhunec bo po zadnjih pozitivnih signalih iz mednarodnega olimpijskega komiteja, kot kaže, vendarle ostal Tokio 2021.

“Pomembno je, da igre bodo, pa čeprav brez gledalcev. Želim uresničiti olimpijske sanje in osvojiti medaljo. Letos sicer nismo imeli rezultatske primerjave z mednarodno konkurenco, a to velja tudi za druge. Naši interni treningi so dober približek samim tekmam,” je povedala Anja Osterman, ki jo že srbijo prsti in v mesecu aktivnega oddiha odšteva dneve do začetka priprav. Na predstavitev kajakaških reprezentanc v Tacen je prišla dobro razpoložena, podobno kot Špela Ponomarenko Janić, s katero tvorita trofejno navezo.

Večino treningov sicer še vedno opravita v enojcu, moči v dvojcu pa združita enkrat na teden. “Letos sem se počutila še precej bolj pripravljeno kot lani, ko sem se vrnila po porodu. Kljub letom nisem zaznala, da česa ne bi zmogla, ali bi zato morala prilagoditi kakšen trening. Olimpijski cilj ostaja, le prestavljen je za eno leto, kar pa ne spreminja mojih načrtov. Tako ali tako sem nameravala tekmovati še v prihodnji sezoni,” je povedala Ponomarenko Janićeva.


Najbolj brano