Tradicija (ne) šteje

Pred slovenskimi hokejisti je danes zjutraj najpomembnejša tekma olimpijskega turnirja. Na poti do jutrišnjega četrtfinala, kjer jih že čakajo Rusi, se bodo pomerili z Norveško.

Slovenske hokejiste danes dopoldne po našem času čaka težek izpit, a uspeh prinaša igranje v četrtfinalu olimpijskega turnirja. Foto: Stanko Gruden/STA
Slovenske hokejiste danes dopoldne po našem času čaka težek izpit, a uspeh prinaša igranje v četrtfinalu olimpijskega turnirja. Foto: Stanko Gruden/STA

Danes so se torej na hokejskem turnirju začeli izločilni dvoboji. Popravnega izpita ni več. Opravljeno - dobro ali slabo - v skupinskem delu bo ostalo v senci dvobojev v repasažu. Slovenske hokejiste vežejo lepi spomini na olimpijsko dogajanje pred štirimi leti, ko so v dvoboju za četrtfinale izločili Avstrijce. Manj uspešni so bili v repasažu Norvežani. V Sočiju niso imeli pravih možnosti proti gostiteljem Rusom. Precej bliže uvrstitvi v četrtfinale so bili pred osmimi leti v Vancouvru, kjer so tesno klonili pred Slovaki.

Pravijo, da gre v tretje rado. Vikingi lahko več razlogov za optimizem pred današnjim repasažem črpajo iz dejstva, da so dobili vsa tri zadnja medsebojna soočenja s slovenskimi hokejisti na svetovnih prvenstvih elitne divizije. Kaj pa risi? V Pjongčangu so v skupini B slavili v obeh dvobojih, na katerih je bila zmaga dosegljiva, pri čemer štiri točke proti ZDA in Slovaško še zdaleč niso bile samoumevne. Jan Muršak in druščina so se na ledu odrezali z odliko, veliko delo pa je opravil tudi strokovni štab na čelu s selektorjem Karijem Savolainenom. “Sleherni tekmec je za nas izziv. Še vedno smo mi tisti, ki moramo poskrbeti za presenečenja. Proti Norvežanom imamo nekaj slabih spominov, a verjamem, da se je moštvo iz tega marsikaj naučilo,” je povedal finski trener, ki ima sicer dober vpogled v norveško zasedbo.

Spored

Repasaž, danes - ZDA : Slovaška (4.10) / četrtfinale - zmagovalec : Češka (jutri ob 4.10); Slovenija : Norveška (8.40) / zmagovalec : Rusija (jutri ob 8.40); Finska : Južna Koreja (13.10) / zmagovalec : Kanada (jutri ob 13.10); Švica : Nemčija (13.10) / zmagovalec : Švedska (jutri ob 13.10.

Velika večina reprezentantov igra v Skandinaviji, na Švedskem oziroma kar v norveškem prvenstvu, od koder je selektor Petter Thoresen vpoklical devet izbrancev iz štirih klubov. Za primerjavo: v slovenski vrsti je le en predstavnik domače hokejske scene, in sicer Andrej Hebar (Olimpija). Oba današnja tekmeca pogrešata po enega močnega aduta iz severnoameriške lige NHL. Anže Kopitar v letošnji izvedbi bi bil dodana vrednost sleherni reprezentanci na olimpijskem turnirju, da o slovenski niti ne govorimo. Njegov 30-letni norveški vrstnik Mats Zuccarello Aasen sicer nima tako udarne statistike kot slovenski as, vendar je vseeno prvi mož napada in tudi nadomestni kapetan New York Rangersov. Kopitar in Zuccarello sta se med drugim leta 2014 pomerila tudi v finalu Stanleyjevega pokala, ki je pripadel Kraljem iz Los Angelesa.

V ligi NHL se je svoj čas preizkušal tudi napadalec Patrick Thoresen, ki pa je največji pečat pustil pri SKA iz St. Peterburga, kamor se je nedavno tudi vrnil. Kratko epizodo čez lužo je imel tudi branilec Jonas Holøs, ki zdaj igra v Švici, sicer pa je norveška reprezentanca mešanica prekaljenih hokejistov in mladih sil. Če ima svoj dan, je močan adut tudi vratar Vikingov Lars Haugen. V Pjongčangu je proti Nemčiji v zadnjem krogu skupinskega dela zaustavil 36 strelov v rednem delu in podaljšku, a ni mogel preprečiti poraza. Nemci so namreč imeli stoodstoten izkoristek in so zadeli vse tri kazenske strele. Tudi na zadnji slovenski tekmi skupinskega dela so odločali kazenski streli. Vratar Gašper Krošelj pa je uročil kar štiri slovaške hokejiste.

“Morali se bomo prilagoditi norveški hitrosti. Tudi Američani so bili hitri, pa smo jih premagali. Njihova prednost je, da skupaj igrajo že dalj časa, a podobno je v naši reprezentanci. Poznamo se, dobro se postavljamo, igramo taktičen hokej in se ne predajamo,” je povedal Krošelj, ki se je pred novim letom preselil na Dansko.


Najbolj brano