Smola Klemna Bauerja, Jakov Fak zbegan

Slovenski biatlonci pred olimpijsko zasledovalno tekmo niso imeli najboljšega izhodišča. Uvrstitev s sprinterske preizkušnje je uspelo popraviti le Klemnu Bauerju, ki je kljub šestim kazenskim krogom napredoval za dve mesti in končal kot 24. Tudi tokrat med dobitniki odličij ni šlo brez presenečenj.

Martin Fourcade je tokrat pokazal svoje mojstrstvo in osvojil peto 
olimpijsko kolajno.
Martin Fourcade je tokrat pokazal svoje mojstrstvo in osvojil peto olimpijsko kolajno. 

Čeprav niti tokrat ni šlo brez kazenskega kroga, je Francoz Martin Fourcade ubranil naslov biatlonskega olimpijskega prvaka v zasledovanju iz Sočija 2014, kar je bil obliž na nedeljski neuspeh na sprinterski preizkušnji. Na letošnjih 15 tekmah svetovnega pokala je vselej stal na stopničkah za zmagovalce. Na odru sta mu sledili dve presenečenji: Šved Sebastian Samuelsson (zaostal je 12 sekund) in Nemec Benedikt Doll (15,1.), oba s po enim zgrešenim strelom.

Posebno presenečenje je bila kolajna 20-letnega Samuelssona, trenutno 50. v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je šel v zasledovanje šele kot 14., po zaslugi dobrega streljanja pa si je v končnici priboril priložnost za srebro in ga v finišu tekme v neposrednem dvoboju z izkušenim Dollom, aktualnim svetovnim prvakom v sprintu, tudi osvojil.

Dahlmeierjevi še zlato v zasledovanju

Nemka Laura Dahlmeier je po zmagi v sprintu osvojila še zlato v zasledovanju. Na 10-kilometrski tekmi je za 29,4 sekunde premagala Slovakinjo Anastazijo Kuzmino in še za dodatni dve desetinki sekunde Francozinjo Anais Bescond. Edina Slovenka, Anja Eržen, ki je šla v tekmo kot 47., je s šibkim strelskim nastopom in kar sedmimi kazenskimi krogi zasedla 51. mesto.

29-letni Fourcade je tekmecem ušel na tretjem streljanju in zlato potrdil z brezhibnim streljanjem na zadnjem postanku. Zanj je to skupaj že tretji olimpijski naslov in peta olimpijska kolajna. Veliki poraženec tekme je bil Nemec Arnd Peiffer, zmagovalec sprinta, ki je po treh kazenskih krogih zdrsnil na osmo mesto.

Slovenski tekmovalci so zaostali za pričakovanji. S šestimi kazenskimi krogi je bil najboljši Klemen Bauer na 24. mestu. Jakov Fak je po drugem streljanju in treh zgrešenih strelih odšel na pogovor k trenerju Tomašu Kosu, a se je nato vendarle odločil za nadaljevanje. Sledili so še trije kazenski krogi in končno 47. mesto. Miha Dovžan je bil s sedmimi kazenskimi krogi predzadnji 59. s skoraj sedmimi minutami in pol zaostanka.

“Razmere so bile podobne kot v nedeljo, morda je bil veter še nekoliko močnejši. Predvsem v streljanju stoje sem imel veliko težav, močno je zapihalo prav takrat, ko sem bil na strelišču. Moral sem odložiti puško in počakati. Nato sem zgrešil dvakrat, a lahko bi se izšlo še slabše. Tekaška forma je dobra in želel sem se na lestvici povzpeti še precej više kot za dve mesti. A naš šport je nepredvidljiv, hitro se vse obrne. Upam, da se bo tudi v moj prid, saj bi bilo to formo škoda zapraviti,” je razmere na tekmi opisal Bauer, ki je v dobri tekaški formi, manj pa v strelski.

Težave pa očitno kar oblegajo Jakova Faka. V prvem streljanju je trikrat meril preveč desno, po popravi merilne naprave je bil neuspešen še dvakrat. Po pretečenih kazenskih krogih mu je eden od tekmovalcev preprečil izhod iz kazenskega kroga, da bi se izognil trčenju, je stopil čez provizorično ograjo. “Mislil sem, da bom diskvalificiran, saj se je vse to zgodilo za vmesnim časom, tako da me semafor ni zaznal. Po pogovoru s trenerjem Kosijem sem nadaljeval, nisem hotel odstopiti, tega v karieri še nisem storil. Na koncu nisem bil diskvalificiran, ker so se sodniki strinjali, da so mi preprečili izhod. Sem bil pa zbegan, to se mi je namreč zgodilo prvič. Za nameček sem po tretjem streljanju odtekel kazenski krog preveč. S tem se najbrž ne bi vsak pohvalil,” je svoje težave opisal slovenski adut.


Najbolj brano