Priložnost za Ano Bucik je v kombinaciji

Medtem ko so olimpijski veleslalom in slalom Novogoričanke Ane Bucik ob progi v Južni Koreji spremljali njeni ožji družinski člani, si je nočne TV prenose pozorno ogledal njen klubski trener pri SK Gorica Borut Furlan. Razplet ga ni niti presenetil niti razočaral.

Ano Bucik sta med najboljše popeljali trener Borut Furlan (levo) in 
oče Marko Bucik. Foto: Igor Mušič
Ano Bucik sta med najboljše popeljali trener Borut Furlan (levo) in oče Marko Bucik. Foto: Igor Mušič

PJONGČANG > Preboja Novogoričanke Ane Bucik iz krajev, ki so dve uri vožnje oddaljeni od resnih smučišč, ne bi bilo brez požrtvovalnosti in strokovnosti njenega očeta, sicer smučarskega učitelja Marka Bucika, in klubskih trenerjev Žige Cigoja ter kasneje Boruta Furlana, ki je Ano kot najstnico popeljal v vrhunsko smučanje. Njen razvoj zavzeto spremlja tudi danes.

Boljša v veleslalomu

Ana se je na olimpijskih igrah bolje odrezala v svoji drugi disciplini (21. v veleslalomu) kot v svoji paradni (24. v slalomu), vendar Furlana to ne preseneča:

“Že v klubu sem vztrajal, da se mora Ana zaradi višine, moči in spretnosti razvijati v vsestransko smučarko - ne le v mojstrico slaloma, kjer je pač najprej prodrla med najboljše. Kar se letos dogaja z njenimi slalomskimi rezultati, je posledica nadaljevanja razvoja, ki ga podpiramo v klubu, in ga je nadaljevala tudi v reprezentanci. Pred sezono je veliko vložila v napredek v hitrih disciplinah, kar se je v svetovnem pokalu že poznalo pri višjih uvrstitvah v veleslalomu in kombinaciji. Ob precej večjih obremenitvah kot prej so nekoliko padli rezultati v slalomu, zato na olimpijskih igrah prav vrhunskega rezultata v slalomu nisem pričakoval. Razpleta veleslaloma in slaloma me ne presenečata. Tudi pri favoritinjah se je videlo, kaj pomeni, ko je vse odvisno od ene tekme, enega trenutka, v katerem moraš biti pravi. Pod takšnim pritiskom se zlomijo tudi nekatere šampionke. Ana je na svoji prvi olimpijadi dokaj dobro prestala številna prestavljanja startov tekem zaradi vetra, a v boju za odličja odločajo podrobnosti. Vsaj 15 tekmovalk ima dovolj znanja, da se lahko poteguje za stopničke. Ožji izbor zanje naredi psihična trdnost v točno določenem trenutku. Ana se je prvič znašla pod takšnim pritiskom. To je bilo posebej opaziti v njeni slalomski vožnji.

Še je nekaj težav

V strmini se je kar izkazala, premalo pa je izkoristila ravninski del. Nekaj finih občutkov še manjka. Slalom je dril, nekaj pa je bilo tudi težav z iskanjem pravega materiala pred novo sezono. V veleslalomu so se spremembe obnesle, v slalomu pa nekoliko manj. Tudi Petra Vhlova, s katero Ana veliko trenira, je imela s smučmi v slalomu podobne težave. Posebnost je tudi korejski sneg, ki je bolj agresiven kot evropski. Iger pa še ni konec. Tretje mesto v kombinaciji s tekme svetovnega pokala v Lenzerheideju je pokazalo, da se Ana lahko tudi v Južni Koreji uvrsti med deseterico ali še više.”


Najbolj brano